PODRÓŻE do ciekawych miejsc.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: PODRÓŻE do ciekawych miejsc.
W tej chwili przygotowuję się do wyjazdu do Argentyny naokoło 5 tygodni. Koszt to 4300zł za bilet (bardzo tanio) + jakieś 2500$, w tym co najmniej 1200$ na wypożyczenie terenowego auta na miejscu. Pozostałe ~1300$ to koszty paliwa, noclegów i jedzenia.
Język wyłącznie hiszpański. Angielski tylko na lotniskach i w drogich hotelach. Czasem jakiś policjant coś tam po angielsku rozumiał. Tam lepiej nie gadać po angielsku, bo oni wtedy myślą, że jest się z USA a Amerykanów to oni nie lubią.
Zawsze jest ktoś z nami, kto raczej coś tam po hiszpańsku umie. W 2008r. byłem w Peru, gdzie nikt z nas ni w ząb nie znał hiszpańskiego i wszystko sam załatwiałem. Posługiwałem się 20 słowami, liczby pisałem na kartkach i robiąc zawsze minę kretyna wszystko udawało się załatwić bez najmniejszego problemu. Tylko wypożyczenie auta było po angielsku, ale to załatwialiśmy na lotnisku.
Język wyłącznie hiszpański. Angielski tylko na lotniskach i w drogich hotelach. Czasem jakiś policjant coś tam po angielsku rozumiał. Tam lepiej nie gadać po angielsku, bo oni wtedy myślą, że jest się z USA a Amerykanów to oni nie lubią.
Zawsze jest ktoś z nami, kto raczej coś tam po hiszpańsku umie. W 2008r. byłem w Peru, gdzie nikt z nas ni w ząb nie znał hiszpańskiego i wszystko sam załatwiałem. Posługiwałem się 20 słowami, liczby pisałem na kartkach i robiąc zawsze minę kretyna wszystko udawało się załatwić bez najmniejszego problemu. Tylko wypożyczenie auta było po angielsku, ale to załatwialiśmy na lotnisku.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Henrykbb
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A może trochę w Polskę,w Tatry?
Widok z Kopy Królowa na "odwrócony' Giewont.
Jeszcze trochę i Hale Gąsienicowa,ale...chociaż na chwilę trzeba przystanąć
-Granie Orlej Perci
-Świnica,Kościelec
Jeszcze trochę i Czarny Staw
No i już.Widoczne szczyty:Mały kozi,Zamarła Turnia,Kozie Czuby,Kozi Wierch
Granaty,Żółta Turnia
No i w zbliżeniu
-Kościelec,polecam.Proste wejście,b.duża ekspozycja i wszystkie Stawy Hali Gąsienicowej.Jedyne takie miejsce.
Pora wracać,ale jak nie oglądać się za siebie.Słońce już gdzie indziej,więc i góry inne:
Widok z Kopy Królowa na "odwrócony' Giewont.
Jeszcze trochę i Hale Gąsienicowa,ale...chociaż na chwilę trzeba przystanąć
-Granie Orlej Perci
-Świnica,Kościelec
Jeszcze trochę i Czarny Staw
No i już.Widoczne szczyty:Mały kozi,Zamarła Turnia,Kozie Czuby,Kozi Wierch
Granaty,Żółta Turnia
No i w zbliżeniu
-Kościelec,polecam.Proste wejście,b.duża ekspozycja i wszystkie Stawy Hali Gąsienicowej.Jedyne takie miejsce.
Pora wracać,ale jak nie oglądać się za siebie.Słońce już gdzie indziej,więc i góry inne:
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nigdzie na świecie nie ma drugich takich gór. Tylko Tatry Wysokie. A na Koziej przełęczy 35 lat temu rozryczałam się jak bobas bojąc się iść dalej. jak koza - ani w przód ani w tył. Wstrzymałam wielu turystów - mieli w oczach chęć zepchnięcia mnie w przepaść
A teraz to już najchętniej Dolina Białego
A teraz to już najchętniej Dolina Białego
-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
To ja dodam zdjęcia z czerwcowej podróży (poślubnej) na Malediwy
takie ścieżki są na całej wyspie
Takim hydroplanem lecieliśmy ze stolicy Male na wysepke
a takie dziury w piachu robiły kraby i składały w nich jaja
Cisza przed burzą... a tak naprawde wiecie, że z tej chmury nawet kropla nie spadła? w momęcie rozwiało je, a w przeciągu 2 tygodni padało 4 razy
a pod tym białym namiocie młode pary brały ślub tylko podczas ślubu było jeszcze ustrojone kwiatami
takie ścieżki są na całej wyspie
Takim hydroplanem lecieliśmy ze stolicy Male na wysepke
a takie dziury w piachu robiły kraby i składały w nich jaja
Cisza przed burzą... a tak naprawde wiecie, że z tej chmury nawet kropla nie spadła? w momęcie rozwiało je, a w przeciągu 2 tygodni padało 4 razy
a pod tym białym namiocie młode pary brały ślub tylko podczas ślubu było jeszcze ustrojone kwiatami
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Serdeczne dzięki za informację.blabla pisze:W tej chwili przygotowuję się do wyjazdu do Argentyny naokoło 5 tygodni. Koszt to 4300zł za bilet (bardzo tanio) + jakieś 2500$, w tym co najmniej 1200$ na wypożyczenie terenowego auta na miejscu....
Juz wiem że trzeba uczyć sie hiszpańskiego i .. oszczędzać na "cervezę"?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Nie ma sensu. Tam nie ma kultury picia piwa i mocniejszych alkoholi. Indianie nie piją i nie palą, oni tylko żują kokę. A biali piją praktycznie wyłącznie wino. Przez to piwo jest trudno dostępne, w niewielkim wyborze i chyba tylko jeden gatunek zdatny do picia. Natomiast Argentyna to królestwo wina. Jest go wszędzie pełno, jest dobre a najtańsze gatunki (a la casa) są cenie niższej niż woda mineralna.andrzej1050 pisze: .. oszczędzać na "cervezę"?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Tym bardziej trzeba oszczędzać - bo "in vino veritas". Poza tym naprawdę lubię wino .
A bez żartów - dużo świata już widziałem i jak uda mi sie zrealizować marzenia to relację na pewno pokażę.
A bez żartów - dużo świata już widziałem i jak uda mi sie zrealizować marzenia to relację na pewno pokażę.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- Aza
- Od: 10 lut 2008, o 18:33
Henrykubb byłam wczoraj na Hali Gąsienicowej , a potem w Pańszczycy, oglądałam Twoje zdjęcia i zastanawiam się czy są z wczoraj czy wcześniejsze, wydaje mi się że teraz jest nieco mniej śniegu no i po południu wczoraj niebo bylo zachmurzone.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Olga,Dolina Pańszczycy ,ciekawy wybór.Czuję,że dużo chodzicie po Tatrach
Jeżeli Pańszczyca to chyba i Krzyzne i Pięć Stawów.A na Przełęczy Krzyżne jedna z najładniejszych panoram Tatr.
Bardzo proszę wiec o chociaż jedna fotkę .
Moje zdjęcia są z ub. wtorku czyli z 24 lipca.
Jeżeli Pańszczyca to chyba i Krzyzne i Pięć Stawów.A na Przełęczy Krzyżne jedna z najładniejszych panoram Tatr.
Bardzo proszę wiec o chociaż jedna fotkę .
Moje zdjęcia są z ub. wtorku czyli z 24 lipca.
- Aza
- Od: 10 lut 2008, o 18:33
Nie, na Krzyżne nie doszłam wróciłam tą sama drogą, zdjęcia w Moich Górach.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Malediwy to musi być raj na ziemi, nie można bylo wybrać lepszego miejsca na podróż poślubną zazdroszczę
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Dorzuciłem jeszcze jedną relację, tym razem z wizyty w Boliwii w 2006 roku:
http://www.lobivia.pl/boliwia_2006/boliwia_2006.html
http://www.lobivia.pl/boliwia_2006/boliwia_2006.html
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek