Witam. Emilko te zdjecia sa wszystkie moje gdzieś popełniłaś chyba błąd.waga2012 pisze:
zdjecia http://www.fotosik.pl/moje_zdjecia.html
Wstawiam zdjęcia więdnących krzaków pomidorów ,niepokoją mnie również bardzo cieniutkie łodygi przy wierzchołku,
ponadto liście ,które mnie niepokoją,codziennie bardzo dokładnie zrywam,ale nast.pokazują się też takie same.
No i co najważniejsze to krzaki bardzo więdnące ,oklapnięte,pomimo podlewania.
Bardzo proszę o rady co dalej robić.
Pozdrawiam Emilka
Krzaki pomidorów więdną,pomimo podlewania.
- estil
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 maja 2012, o 12:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Krzaki pomidorów bardzo zwiędły,pomimo podlewania.
Dokładnie takmarion215 pisze:Z matematyką u mnie krucho, czyli na 10l wody mam dać 5 dkg siarczanu ?

Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
estil
czy mówisz o zdjęciach z 01.08 tj.wczoraj? nie ma ich?
czy mówisz o zdjęciach z 01.08 tj.wczoraj? nie ma ich?

Pozdrawiam Emilka
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 cze 2010, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
waga2012 jeśli masz mokro w pomidorach to delikatnie z podlewaniem.Muszą teraz same ruszyć.Co jeszcze możesz zrobić to mocno zacieniować tunel aby zbić temperaturę.Pewnie najmocniej więdną rano po nocy jak wzrasta mocno temperatura a system korzeniowy nie może zareagować na wysoką temperaturę od samego rana i podać wody.Zacieniować folię,zraszać krzaki,usunąć niepotrzebne pędy i liście aby nie transpirowały wody,obsypać kopczykami powinny wypuścić nowe korzenie i podlewać z umiarem.Można podlać z saletra amonową w małym stężeniu co pobudzi korzenie do odbudowy.
A jeśli chodzi o suchą zgniliznę pomidora to aby ocalić owoce to trzeba opryskiwać same owoce i to z każdej strony,bo wapń nie przemieszcza się z liści do owoców.
A jeśli chodzi o suchą zgniliznę pomidora to aby ocalić owoce to trzeba opryskiwać same owoce i to z każdej strony,bo wapń nie przemieszcza się z liści do owoców.
anka26
muszę się przyznać ,że w ogóle nie cieniuje tunelu,jest wysoki,i nie daje rady,ewentualnie jak jest b.gorąco w tunelu, to leję wodę na ścieżki.
jakie stężenie zrobić z saletry amonowej ?,nigdy jej nie używałam,chociaż mam.
czy rzeczywiście nie ma zdjęć,które wkleiłam na str.5 ?
Pozdrawiam Emilka
dziękuję
muszę się przyznać ,że w ogóle nie cieniuje tunelu,jest wysoki,i nie daje rady,ewentualnie jak jest b.gorąco w tunelu, to leję wodę na ścieżki.
jakie stężenie zrobić z saletry amonowej ?,nigdy jej nie używałam,chociaż mam.
czy rzeczywiście nie ma zdjęć,które wkleiłam na str.5 ?

Pozdrawiam Emilka
dziękuję
Pozdrawiam Emilka
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 cze 2010, o 21:52
Kiedys Kozula podawała-pół łyzeczki na 10 litrów wody
u mnie, są widoczne ;waga2012 pisze: czy rzeczywiście nie ma zdjęć,które wkleiłam na str.5 ?
6 sztuk
a kto jest ich autorem ?
tego, to ja nie wiem; nie "śledziłem" ostatnio forum
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
U mnie też są, ale nie wiem chodzi chyba o to, że wstawiłaś czyjeś zdjęcia nie wiem jak to możliwe, normalnie czeski film. 

Pozdrawiam, Agata.
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ze zdjęciami jest ok, one są na str. 5. Estil ustosunkowała się do starej informacji ze str. 2. Tak więc jest OK!
Emilka, cieniuje się tunel poprzez spryskiwanie wapnem, ale nie robiłam tego, więc nie doradzę. Tyle wiem, więc szukaj na forum szczegółów.
Emilka, cieniuje się tunel poprzez spryskiwanie wapnem, ale nie robiłam tego, więc nie doradzę. Tyle wiem, więc szukaj na forum szczegółów.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Waga2012, anka26 opisała już wszystko co można zrobić. Tylko teraz nie dawałabym saletry amonowej. Ponieważ owoce są już wyrośnięte, więc jeszcze mogłaby się pogłębić sucha zgnilizna. Możesz spróbować dać coś wieloskładnikowego właśnie w tak małej ilości, tylko na sam kopczyk. Z doświadczenia wiem, że takie symboliczne stężenie działa na wzrost nowych korzeni. Można takie coś kontynuować przez kilka dni. Raz sama woda, raz symboliczna ilość nawozu. Wielkich efektów nie będzie, ale może chociaż większe owoce nie odwodnią się zupełnie.
Gdyby to była inna roślina, można by ją postawić na nogi opryskiwaniem mocno rozcieńczoną pożywką, ale pomidorów ze względu na zarazę się nie da.
Mimo wszystko życzę chociaż trochę własnych pomidorów. Pozdrawiam, kozula
Gdyby to była inna roślina, można by ją postawić na nogi opryskiwaniem mocno rozcieńczoną pożywką, ale pomidorów ze względu na zarazę się nie da.
Mimo wszystko życzę chociaż trochę własnych pomidorów. Pozdrawiam, kozula
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 cze 2015, o 20:19
Pomidory: Górna część liści więdnie
Witam jestem na forum nowy bo widzę że tylko tu ktoś będzie wstanie mi pomóc. Mam pomidory pierwszy rok i się nie znam za bardzo na uprawie i problemach związanych z pomidorami.
Cały czas było wszystko dobrze podlewam tunel foliowy codziennie pod wieczór jak robi się chłodniej (okolo 20-21) podlewam nie tylko pod krzak ale po całości bo te korzenie są dużo wieksze.
Od jakiś 4 dni pomidory się dosłownie wszystkie owiędły (oprócz koktajlówek). Liście więdną od góry pomidora nie od dołu dostały lekko białe plamiki nie wiem czy nie zrobią się żółte za wcześnie na to. Liście nie zawijają się do góry a na dół zwijają. Nie wiem co zrobić bo nie chce tych krzaków stracić czytam dziś trochę wasze tematy i myślałem nad kupnem preparatu TOPSIN. Nie chce żeby krzaki padły bo dopiero 1 pomidor na nich jest
masa kwiatów ale 2 dziś były brązowe to je wywaliłem. Bardzo proszę o pomoc widzę że tu są osoby co się znają ja jestem dość początkujący. Dodam że nie podlewam pomidorów od góry po krzakach tylko pod krzakami żeby nie moczyć liści pomidora podobno nie wolno chcialem robić niebawem florowitem ale teraz nie wiem co zrobić jak mi tak owiędły poniżej zdjęcia pomidorów. Przepraszam za błędy

Cały czas było wszystko dobrze podlewam tunel foliowy codziennie pod wieczór jak robi się chłodniej (okolo 20-21) podlewam nie tylko pod krzak ale po całości bo te korzenie są dużo wieksze.
Od jakiś 4 dni pomidory się dosłownie wszystkie owiędły (oprócz koktajlówek). Liście więdną od góry pomidora nie od dołu dostały lekko białe plamiki nie wiem czy nie zrobią się żółte za wcześnie na to. Liście nie zawijają się do góry a na dół zwijają. Nie wiem co zrobić bo nie chce tych krzaków stracić czytam dziś trochę wasze tematy i myślałem nad kupnem preparatu TOPSIN. Nie chce żeby krzaki padły bo dopiero 1 pomidor na nich jest

- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Re: Pomidory Górna Część Liści więdnie Błagam Pomóżcie
Pierwsze co mi przyszło do głowy to zbyt duża masa zielona - stąd to więdnięcie. Pomidory trzeba ciąć, usuwac nadmiar liści i pędów dzikich. Nalezy usunąc liscie rosnące na samym dole, usunac te z przebarwieniami i wyłamać z kątów liści nowe wyrastające pędy.
Krzaki pomidorów musza oddychac, czyli powinna byc cyrkulacja powietrza. Na koniec popryskac np. dithane (2 razy w ciągu 2-3 tyg) przeciw chorobom wystepującym na pomidorze. sprawdż, czy pomidory nie mają mączlika lub mszyc.
jeśli masz dostep do skrzypu to proponuje zrobić wyciag z tych "choinek zielonych" (1kg) zalać 10 l wody pozostawić na 12 godz. Opryskiwac kilkakrotnie w stężeniu 1:5 naprzemiennie z tym preparatem.
Dla poprawy wigoru i owocowania polecam pokrzywę. Najlepiej zrobic gnojówke i podlewać nią pomidory i po pomidorach. Wzbogaca ona glebę w azot, fosfor, wapń (przeciw suchej zgniliźnie). 1 kg pokrzywy zalać 10 l wody. Pozostawić w ciemności. Frementacja trwa 2- 3 tyg. Poznasz jak będzie piana. Ostzregam gnojówka cuchnie ,a le jest zbawienna. Do niej oprócz pokrzywy możesz dołozyc skrzypu.
Zioła zbieraj tylko na czystym terenie (unikaj szos, wysypisk, hałd).
Krzaki pomidorów musza oddychac, czyli powinna byc cyrkulacja powietrza. Na koniec popryskac np. dithane (2 razy w ciągu 2-3 tyg) przeciw chorobom wystepującym na pomidorze. sprawdż, czy pomidory nie mają mączlika lub mszyc.
jeśli masz dostep do skrzypu to proponuje zrobić wyciag z tych "choinek zielonych" (1kg) zalać 10 l wody pozostawić na 12 godz. Opryskiwac kilkakrotnie w stężeniu 1:5 naprzemiennie z tym preparatem.
Dla poprawy wigoru i owocowania polecam pokrzywę. Najlepiej zrobic gnojówke i podlewać nią pomidory i po pomidorach. Wzbogaca ona glebę w azot, fosfor, wapń (przeciw suchej zgniliźnie). 1 kg pokrzywy zalać 10 l wody. Pozostawić w ciemności. Frementacja trwa 2- 3 tyg. Poznasz jak będzie piana. Ostzregam gnojówka cuchnie ,a le jest zbawienna. Do niej oprócz pokrzywy możesz dołozyc skrzypu.
Zioła zbieraj tylko na czystym terenie (unikaj szos, wysypisk, hałd).
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 cze 2015, o 20:19
@damek1718 wielkie dzięki za odpowiedź co do gnojówki to mi nie straszna
co do tych liści obcinałem ostatnio po 3 z samego dołu i teraz na krzakach jest okolo 10-11 liści tylko to co ja mam je dalej poobcinać?? Robiłem wzeszłym roku we foliach to niby 12 liści musi być na krzaku żeby żył. Co do pendów to jak tylko się małe pokazują to je obrywam. Kupie ten preparat tylko jeszcze mam pytanie. Ja mam teraz te zwiędłe z góry liście poobrywać to te krzaki będą gołe sam kikut. Jeszcze takie pytanie warto polewać florowitem co jakis czas te pomidory? Zastanawiam się jeszcze czy kupić ten preparat TOPSIN?

- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Po pierwsze najlepiej jakbyś zrobił zdjęcie całego krzaka pomidora. Wtedy wiadomo byłoby czy obcinać liście czy nie. Nie ma zasady 12 lisci /pomidor, bo są rózne odmiany np. wysokie, karłowe. Inna zasada dotyczy prowadzenia na 1,2 lub 3 pędy u odmian wysokich. jeśli masz karłowe to pozostawienie 10-11 liści na krzaku
Ja mam pytanie co widoczne jest na tym fragmencie twojego zdjęcia. Bo widać, że jakies jest przebarwienie, uszkodzenie na pędzie czy cos podobnego i wierzchołek więdnie. Objawy wiednięcia i skrecenia sie liści sa wynikiem braku miedzi w roslinie. Po za tym inną przyczyną moze być problem z korzeniami i pobierniem wody. korzenie w zbyt zbitej glebie duszą sie , mogą byc porażane przez choroby grzybowe korzeni.

Postaraj się zrobić wyraźne zdjęcie całego pomidora, wtedy ocenimy czy warto wyciąc troche liści z górnej części. Może zrób zdjęcie podstawy krzaka.
Topsin działa na brunatna plamistośc pamidora. jeśli widzisz objawy tej choroby to warto kupić. A florowit może być - dobry nawóz na dolistne i korzeniowe dokarmianie.

Ja mam pytanie co widoczne jest na tym fragmencie twojego zdjęcia. Bo widać, że jakies jest przebarwienie, uszkodzenie na pędzie czy cos podobnego i wierzchołek więdnie. Objawy wiednięcia i skrecenia sie liści sa wynikiem braku miedzi w roslinie. Po za tym inną przyczyną moze być problem z korzeniami i pobierniem wody. korzenie w zbyt zbitej glebie duszą sie , mogą byc porażane przez choroby grzybowe korzeni.

Postaraj się zrobić wyraźne zdjęcie całego pomidora, wtedy ocenimy czy warto wyciąc troche liści z górnej części. Może zrób zdjęcie podstawy krzaka.
Topsin działa na brunatna plamistośc pamidora. jeśli widzisz objawy tej choroby to warto kupić. A florowit może być - dobry nawóz na dolistne i korzeniowe dokarmianie.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po pierwsze ogranicz podlewanie, po drugie ogranicz azot a daj im miedzi i fosforu.