Uprawa melonów cz.1
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Uprawa melonów
Dawno nie miałam melonów. Przy okazji szczepienia melonów na dyni dla znajomego, zostawiłam sobie 4 szt. Nasiona były wydłubane podczas degustacji w Hiszpanii z odmiany F1. Obecnie to 3 pokolenie, więc każdy jest inny. Wielkie kule zwisają, jęzory też. Na szczęście dzisiaj pojawił się charakterystyczny zapach w okolicy jednego owocu, więc do degustacji blisko.
Pozdrawiam, kozula
Pozdrawiam, kozula
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Kozulo cudne te melony, uwielbiam melony. Zostawisz nasionka na akcję?
Pozdrowienia, Jola
Pozdrowienia, Jola
-
- 50p
- Od: 1 mar 2012, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A co z nich robić? Ja mam ich dość sporo sam nie przejem, a przepisów nie mogę znaleźć.
Bo takich przepisów nie ma. W starych książkach kucharskich można znaleźć jedynie przepis na konfitury z melona, na Węgrzech marynują z piklami malutkie arbuzy, to może i melonki można.
Zostają sałatki i konsumpcja na surowo.
Zostają sałatki i konsumpcja na surowo.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Pawel-kraśnik, melony można marynować w zalewie na słodko (to mój ulubiony sposób ) lub na ostro (też bardzo smaczne jako dodatek do wytrawnych przystawek). Super jest konfitura z samego melona albo z melona z brzoskwinią. Te cztery przepisy mam sprawdzone, mogę Ci polecić - jeśli jesteś zainteresowany daj znać, to wklepiępawel-krasnik pisze:A co z nich robić? Ja mam ich dość sporo sam nie przejem, a przepisów nie mogę znaleźć.
Ostatnio znalazłam też fajny przepis na procentowe melony w wersji "dla dorosłych" - w Ginie Przepis jeszcze nie wypróbowany, ale w planach na ten sezon
I drugi przepis, który znalazłam niedawno, i którego jeszcze nie wypróbowałam, to konfitura gruszkowa z melonem - jeśli do sezonu gruszkowego dotrwają melony, to na pewno kilka słoiczków popełnię
Pozdrawiam, Dorota
Rzeczywiście, wpisałam w google i znalazłam multum przepisów, dzięki cantati.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Jode22, jeśli tylko będą wystarczająco dobre, to nasiona wydłubię. Dzisiaj nie wytrzymałam i poćwiartowałam jednego. Całkiem dojrzały jeszcze nie był, więc bez rewelacji. Zostało jeszcze 30 sztuk,no to na pewno jakieś zbiorę we właściwej fazie dojrzałości.
Pozdrawiam, kozula
Pozdrawiam, kozula
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
zauważyłam wczoraj że zżółkł u mnie jeden z melonów od Franta, dziś wieczorem zerwałam, pachnie rewelacyjnie melonowato wsadzony do lodówki chłodzi się na poranną degustacę
Ania
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Kiedyś, za komuny a konkretnie stanu wojennego byłam w Szwajcarii na odbiorze maszyny. U nas nic nie było a tam nas gościli . Zjadłam wtedy coś, co do tej pory pamiętam, chociaż zestawienie jest dość dziwne. Mianowicie melon przekrojony na pół, pestki wydrążone, w zagłębienie włożone małe krewetki. Jedząc bierze się trochę krewetek, trochę melona - pycha .
U mnie melony w gruncie posadzone są na agrotkaninie. Dzisiaj zasiliłam je gnojówką z liści pomidora. Niestety jeszcze nie dojrzewają, już nie mogę się doczekać .
Pozdrowienia, Jola
U mnie melony w gruncie posadzone są na agrotkaninie. Dzisiaj zasiliłam je gnojówką z liści pomidora. Niestety jeszcze nie dojrzewają, już nie mogę się doczekać .
Pozdrowienia, Jola
-
- 50p
- Od: 1 mar 2012, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cantati, jestem bardzo zainteresowany przepisami, jeśli możesz proszę wklep ;)
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Paweł, żeby nie zaśmiecać wątku wklepałam na "Warzywniaków przepisach i pogaduszkach" - tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p3206589pawel-krasnik pisze:Cantati, jestem bardzo zainteresowany przepisami, jeśli możesz proszę wklep ;)
Pozdrawiam, Dorota
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
Ja mam z akjci melony zielone. Jedne są zielone tak jak na zdjęciach arty a inne ciemnozielone. Te ciemniejsze są spore. Mają długość ok 25 cm. Kiedy melony są dojrzałe? Jak to poznać?