Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus )wymagania,uprawa
Re: Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus L. )
A do kiedy groszek będzie kwitł?
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
swbarbara-groszek kwitnie cały czas, aż do ostatniego kwiatka, który potem zamieni się w strączek.
Pozdrawiam Ewa
Loki, czy to jest normalne, że jeszcze przed kwitnieniem pędy groszku zaczęły mi usychać i wyglądają jak na fotce u Ciebie po lewej stronie...? Od wrzucenia mojej fotografii coś zaczęło im się dziać
regulamin
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też tak bywało że niektóre groszki nagle w całości zaczynały schnąć i w końcu zdychały. Niektóre w czasie kwitnienia, a inne nawet nie zdążyły zakwitnąć. Co dziwne, działo się tak zarówno wtedy kiedy rosły w gruncie jak i w skrzynce. Ziemia była świeża, nie było w niej wcześniej groszku. Dlatego trochę się do nich zraziłem.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Yoostysia ? te podsychające u mnie, to głównie skutek przeprowadzki ? podczas której jedna z bambusowych tyczek tworzących drabinkę się złamała ? w efekcie trochę groszków też się połamało, to i teraz usychają. Natomiast przyznam Ci się szczerze, że w ubiegłych latach zdarzało mi się, że groszki tak podsychały. Nawet pytałem tu na forum, co może być przyczyną. Sugerowano mi, że jest to reakcja na nadmierny upał i poparzenie słoneczne. Jakkolwiek nie wykluczałbym też przędziorków ? one potrafią się nieźle groszkom dobrać do skóry.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- bananowy_kot
- 200p
- Od: 22 kwie 2012, o 20:50
Cudne Wasze groszki Ewuniu, Loki i baiano jeszcze raz muszę to napisać.
Groszkowi na pewno lepiej się żyje w gruncie niż w skrzynce.
Ja moich nawet nie będę pokazywała, bo wstyd. Miały do tej pory 3 kwiatuszki, zobaczycie w moim wątku..
Choć baiana swój groszek ma w donicy i jest przepiękny.. Może tam do niej do Norwegii przędziorek nie dotarł jeszcze
Groszkowi na pewno lepiej się żyje w gruncie niż w skrzynce.
Ja moich nawet nie będę pokazywała, bo wstyd. Miały do tej pory 3 kwiatuszki, zobaczycie w moim wątku..
Choć baiana swój groszek ma w donicy i jest przepiękny.. Może tam do niej do Norwegii przędziorek nie dotarł jeszcze
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Pozdrawiam, Ola
Ależ zapachniało,uwielbiam zapach groszku i nie wyobrażam sobie ogródka bez niego,a do tego ta paleta barw.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Baiana ? chwaliłem Cię już w Twoim wątku, to pochwalę i publicznie ? piękne te groszki.
@ Bananowy Kot ? ja tam w latach ubiegłych miałem groszki wyłącznie w małych, balkonowych skrzynkach, a kwitły na potęgę. Choć bez oprysków przeciwprzędziorkowych się nie obyło.
@ Smirka ? nie ma piękniejszego zapachu niż zapach groszku pachnącego. Jakkolwiek zapach wielu pachnących kwiatów mi się podoba, tak groszku nic nie przebije.
Pozdrawiam!
LOKI
@ Bananowy Kot ? ja tam w latach ubiegłych miałem groszki wyłącznie w małych, balkonowych skrzynkach, a kwitły na potęgę. Choć bez oprysków przeciwprzędziorkowych się nie obyło.
@ Smirka ? nie ma piękniejszego zapachu niż zapach groszku pachnącego. Jakkolwiek zapach wielu pachnących kwiatów mi się podoba, tak groszku nic nie przebije.
Pozdrawiam!
LOKI
Mój groszek dopiero ma pierwsze maciupkie pączki. Ja nie wiem, u mnie wszystko to jakieś opóźnione jest
Piękne wasze groszki, aż żałuję, że nie można przez monitor poczuć zapachu
U mnie porażka na froncie groszkowo - powojowym. Przędziorki doszczętnie zniszczyły moje rośliny na balkonie...
Najpierw dobrały się do powoju, a potem do groszku. Powoli dojrzewam do decyzji, żeby je wyrzucić, bo to, co miało zdobić - szpeci...
Poza tym nie wiem czy nie postąpiłam źle od początku, bo posadziłam groszek i powój w jednej donicy. Finał był taki, że o ile powój wystrzelił w górę, o tyle groszek zaczął bardzo zasychać...
Co nie zmienia faktu, że jednak przędziorki i tak dokończyły dzieła zniszczenia
U mnie porażka na froncie groszkowo - powojowym. Przędziorki doszczętnie zniszczyły moje rośliny na balkonie...
Najpierw dobrały się do powoju, a potem do groszku. Powoli dojrzewam do decyzji, żeby je wyrzucić, bo to, co miało zdobić - szpeci...
Poza tym nie wiem czy nie postąpiłam źle od początku, bo posadziłam groszek i powój w jednej donicy. Finał był taki, że o ile powój wystrzelił w górę, o tyle groszek zaczął bardzo zasychać...
Co nie zmienia faktu, że jednak przędziorki i tak dokończyły dzieła zniszczenia
U mnie też zasechł nim zaczął kwitnąć... Ten w gruncie wydał po 3 kwiatki i dokończył żywota jak jego bracia na parapecie
regulamin