Jakie to roślinki?
Jakie to roślinki?
Od jakiegoś czasu szukam nazw dwóch roślin i nie mogę sobie z nimi dać rady Teraz znalazłam Was i mam nadzieję, że mi pomożecie.
To jest zdjęcie pierwszej roślinki:
To zdjęcie drugiej roślinki:
Z góry dziękuję za odpowiedzi każda informacja mi się przyda. Jeśli chodzi o pielęgnację tych roślin to sobie raczej sama poradzę chyba, że macie jakieś ciekawostki to bardzo chętnie skorzystam
To jest zdjęcie pierwszej roślinki:
To zdjęcie drugiej roślinki:
Z góry dziękuję za odpowiedzi każda informacja mi się przyda. Jeśli chodzi o pielęgnację tych roślin to sobie raczej sama poradzę chyba, że macie jakieś ciekawostki to bardzo chętnie skorzystam
Do roślin cierpliwość znalazłam szybciej niż do ludzi.
Re: Jakie to roślinki?
Pierwsza to pilea peperomiowata zwana potocznie: pieniążkiem lun ufo
Druga roślinka wygląda mi na najzwyklejszego fikusa
Druga roślinka wygląda mi na najzwyklejszego fikusa
Też tak myślałam, tylko że jeśli fikus to jaka odmiana? Liście ma brązowo-zielone. Pod światło wydają się nawet bordowe.
Co do pierwszej rośliny bardzo dziękuję za odpowiedź. 2 miesiące się naszukałam.
Co do pierwszej rośliny bardzo dziękuję za odpowiedź. 2 miesiące się naszukałam.
Do roślin cierpliwość znalazłam szybciej niż do ludzi.
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak 1 zdjęcie to na pewno pieniążek a 2 to fikus
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
- Wiktoria_W
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fikus ze zdjęcia to fikus sprężysty (ficus elastica). Dokładniej nie jestem w stanie określić. Jeśli ma liście dużo mniejsze niż normalnie, to może to być np. f. 'Melany', natomiast jeśli ma liście zwykłej wielkości, to niestety nie wiem.