Kawon ( arbuz ) - część 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
korhil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 2

Post »

mam do Was 2 pytania:

1. Czy jak już zerwe arbuza czy musze go jeszcze na chwile zostawić żeby nabrał smaku na pare dni w słońcu ?

2.czy pod koniec wrzesnia kiedy juz bedzie trzeba kończyć uprawe arbuzów i zerwać wszystkie nawet te 1-2 kg będa dobre do zjedzenia i słodkie ??

Ja zrywanie arbuzów zaczynam po 11 sierpnia :D czyli za tydzien w sobote. Najwiekszy na stan dzisiejszy ma ok. 4.6KG ( rośnie codzienie o ok.180-200g, czym jestem bardzo zdziwiony )

Niemoge sie juz doczekać pierwszego arbuza :D ale zasadziłem w tym roku 17 sadzonek janosika i 8 rosario i mam z teo ok 41 arbuzów więc wynik jak na pierwszy raz dobry :P Zasadziłem ich zbyt duzo gdyż musza się gnieśc na 30 m2 . Za rok zasadze mniej co na pewno będzie kożystniejsze zarówno dla mnie jak i dla roślinek :D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

Rewi pisze:Ładne bingo masz tylko 2 owoce?
mam jeszcze 3 małe Bingo o masie około 200 g ,mam nadzieje że zdąża urosnąć, u mnie bardzo późno zaczęły wiązać owoce, sadziłem w tym samym czasie obok melona Malaga który ma juz ponad 1,5 kg
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie sezon arbuzowy niestety dobiegł końca. Pozasychały wszystkie pędy i liście, więc nie pozostało nic innego jak zebrać owoce:

Obrazek

Plon skromy w porównaniu do poprzednich lat, ale coś będzie do zjedzenia. Te małe są chyba zielone, nie wiem czy dojrzeją w piwnicy lub w domu :roll: Trzymanie na słońcu chyba odpada bo zwiędną.
Pozdrawiam, Maciek.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Suppa pisze:Plon skromy w porównaniu do poprzednich lat, ale coś będzie do zjedzenia.
Suppa nie smuć się, ja mam tylko 2 szt arbuzów w tym roku :roll: no są jeszcze dwa następne ale wielkości orzecha laskowego więc obawiam się ,że nic z tego .
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Dobre i to :wink:

Za rok muszę obrać inną strategię ochrony, tylko nie wiadomo czym. Wiem tylko, że Ridomil i Acrobat w ogóle nie powstrzymały rozwoju choroby ;:223 Kurczę, i pomyśleć że trzy lata temu wcale nie pryskałem a arbuzy rosły jeszcze w drugiej połowie września jak dobrze pamiętam..
Pozdrawiam, Maciek.
yolex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 lip 2012, o 22:33

Post »

Hej.
Jestem świeżo upieczoną działkowiczką i wszystko robię metodą prób i błędów. Zachciało mi się arbuzów. Kupiłam w markecie (nawet nie mam pojęcia jakie ;:218 ), wysiałam - o dziwo wzeszły. Na wiosnę 4 wsadziłam do tunelu, 3 do gruntu. Nie miałam pojęcia o agrowłókninach, opryskach i wielu innych rzeczach. W tunelu mam dżunglę - już dawno nie wiem, gdzie jest który krzak. Pilnuję tylko, żeby nie właziły na drugą stronę w pomidory, bo żaden krzak pomidora nie udźwignie arbuza :;230 Dochowałam się 14 owoców w różnym stadium wzrostu - najmniejszy jak dwie pięści. I tu pojawia się pytanie: czy kolejne sztuki mam obrywać, żeby te mogły wystarczająco urosnąć?
Pozdrawiam, Joanna.
Przemek19
50p
50p
Od: 5 lut 2012, o 18:33

Post »

Yoni ja bym ci radził ich nie obrywać roślina sama zrzuci nadmiar zawiązków i sama zdecyduje kiedy już wystarczy a tamte zdoła wyrzywić wychodzi że masz średno po 2 arbuzy na krzaku to nie jest jeszcze za dużo jak chcesz możesz je zasilić jakimś nawozem albo gnojówką np z pokrzyw powiedz jaki kolor mają owoce po tym można poznać jaka to odmiana
yolex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Te 14 szt. rośnie w tunelu na 4 krzakach, więc po 3,5 na krzak. Są okrągłe. Jak małe, to mają ciemnozielone paseczki na jaśniejszym tle, a potem całe ciemnieją.
Pozdrawiam, Joanna.
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie wiem Przemek czy zidentyfikujesz poprawnie arbuza którego koleżanka kupiła w markecie :heja
A co do chorób najlepiej jest pryskać Miedzianem zanim jeszcze widać jakieś oznaki chorobowe i oberwać liście na których są jakieś zmiany ;:138
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Przemek19
50p
50p

Post »

Jeżli yoni kupiła nasiona w markecie to są dwie możliwości co do odmiany albo sugar baby albo nasz rosario chyba że to nasiona wydłubane z arbuza to wtedy trudno określić.Yoni ja na twoim miejscu bym zostawił te zawiązki i zasilił rośliny kiedy roślina nie będzie w stanie wyrzywić owoców sama zrzuci te najmniejsze zalążki a jeśli się zawiązują to znaczy że rośliny są silne i zdrowe a to gwarantuje udany plon a poza tym odmiany które wymieniłem nie rosną ogrone 3-5 kg
yolex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Odnośnie nasion to pamiętam tylko, że były z firmy Legutko. :lol: Jak kupowałam, to nawet nie wiedziałam, że są jakieś odmiany arbuzów :oops: . Może jutro zrobię fotki, to wrzucę. Trochę boję się zasilania chemią bo przecież to wszystko znajdzie się potem w owocu. Nie mam ani skrzypu ani pokrzywy. Mogę kupić obornik w proszku lub granulkach i rozpuścić w wodzie. Podleję i mam nadzieję, że nie popalę :?:
Pozdrawiam, Joanna.
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 22:28

Post »

yoni bardzo dobry pomysł z granulowanym, nie masz pokrzywy albo skrzypu nic takiego rowerek przejażdżka z nożykiem i na pewno gdzieś w rowie będzie takowy rósł, ze skrzypem gorzej rośnie raczej na polach a nie na zaniedbanych rowach, głównie tam gdzie jest wilgoć...
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tam gdzie wilgoć to rośnie skrzyp bagienny (on ma inne właściwości), zwykły skrzyp u nas rośnie na piachach.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Przemek19
50p
50p

Post »

Skrzyp można znaleźć na nieurzytkach rolnych lub na ziemiach ubogich w wapń ale jak nie masz skrzypu pokrzywa też się nada a takowa rośnie wszędzie :D
yolex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Myślałam, że już za późno na robienie gnojówki ze skrzypu lub pokrzywy. "Żywych" chwastów u mnie dostatek. :;230
Pozdrawiam, Joanna.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”