PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 3 cz.
-
- 50p
- Od: 16 gru 2010, o 21:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 4 cz.
Kopciuszek w doniczce , i to już trzeci rok, w tym roku miały 2 lęgi, w pierwszym były 4 maluchy, w drugim 5 maluchów.
Irena
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Świetnie!!! Dzieci już duże jak mama! Deseru się domagają!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Młoda pleszka przy kąpielisku na mojej działce.
- takasobie
Wyglada na młodziutkiego gołebia pocztowego lub ozdobnego (sorry nie znam się).
Młode nie są płochliwe, bo jeszcze nie kumają
Młode nie są płochliwe, bo jeszcze nie kumają
Miłka
No tak, ale jak siedzi w tym samym miejscu kilka dni to czy młody, czy nie, ma pewnie jakieś zamiary ...
- takasobie
A czy ma obrączkę? Bo może miał lot i odpoczywa.
Miłka
Nie, obrączki nie widziałam, choć ściągnęłam go dużym zoom-em. Ale pobudzona słuszną uwagą "Takasobie" zastanawiam się czy to rzeczywiście nie jest gołąb pocztowy, bo taki jest pewnie oswojony z ludźmi. I teraz jestem zaniepokojona, bo może ten gołąb wrzucił swój list do rynny, albo jeszcze gdzie indziej i teraz czeka aby ktoś mu pomógł go wyciągnąć, albo ... też czeka aż mu podpiszę potwierdzenie odbioru . Chyba wyślę męża na dach ...
zdarza się...a przynajmniej u mnie kilkakrotnie taki gołębi postój obserwowałem;odpocznie i sam odleci
No coś w tym jest, bo od dwóch dni gołębia już nie ma.
Działkę mam przy lesie gdzie wiele lat temu zagnieździła się sowa a konkretnie puchacz.Uwielbiam sowy
bo mają w sobie coś magicznego i bardzo lubię ich charakterystyczne uchu uchu .Są również bardzo pożyteczne ponieważ pożerają mnóstwo szkodliwych gryzoni jak np myszy i nornice. Czy waszym zdaniem możliwe jest ponowne ich przyciągniecie do lasu przy mej działce tak aby przyleciała para i założyła gniazdo ?
bo mają w sobie coś magicznego i bardzo lubię ich charakterystyczne uchu uchu .Są również bardzo pożyteczne ponieważ pożerają mnóstwo szkodliwych gryzoni jak np myszy i nornice. Czy waszym zdaniem możliwe jest ponowne ich przyciągniecie do lasu przy mej działce tak aby przyleciała para i założyła gniazdo ?
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
To miałeś niezłego farta bo to jednak rzadki ptak jest i generalnie unika sąsiedztwa ludzi. Łatwiej trafić na puszczyka albo uszatkę.
W mojej okolicy pojawiają się uszatki, przez 2 lata z rzędu miały nawet dość blisko gniazdo.
Puszczyka można spróbować "sprowadzić" wieszając na drzewie odpowiednio dużą budkę lęgową, są też budki dla płomykówek i pójdziek, ale to są sowy "wiejskie" a nie leśne i niestety coraz rzadsze.
Puchacze gniazdują raczej w wykrotach, kikutach drzew, czasami bezpośrednio na ziemi więc nie wiem jak by je "zaprosić", chyba tylko chroniąc stare lasy
W mojej okolicy pojawiają się uszatki, przez 2 lata z rzędu miały nawet dość blisko gniazdo.
Puszczyka można spróbować "sprowadzić" wieszając na drzewie odpowiednio dużą budkę lęgową, są też budki dla płomykówek i pójdziek, ale to są sowy "wiejskie" a nie leśne i niestety coraz rzadsze.
Puchacze gniazdują raczej w wykrotach, kikutach drzew, czasami bezpośrednio na ziemi więc nie wiem jak by je "zaprosić", chyba tylko chroniąc stare lasy
- takasobie
Bartosz! Podejrzewam, że nie jest to puchacz, bo rzeczywiście jest rzadki i gniazduje daleko od ludzi.
Może uda Ci się zrobić zdjęcie tej sowie?
Może uda Ci się zrobić zdjęcie tej sowie?
Miłka