Doniczka ceramiczna - do czego wykorzystać?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 maja 2011, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Doniczka ceramiczna - do czego wykorzystać?
Witam,
wysiewam sobie zioła i inne rośliny z nasion i jestem na etapie przesadzania siewek do doniczek.
Mam prawie wszystkie zwykłe plastikowe i jedną ceramiczną o średnicy 12 cm i jednym otworem o średnicy 1 cm.
Zastanawiam się do czego ją wykorzystać, co w niej będzie najlepiej rosło z poniższych roślin:
mimoza wstydliwa
lithops
lawenda
oregano
bazylia
Będę wdzięczny za pomoc
wysiewam sobie zioła i inne rośliny z nasion i jestem na etapie przesadzania siewek do doniczek.
Mam prawie wszystkie zwykłe plastikowe i jedną ceramiczną o średnicy 12 cm i jednym otworem o średnicy 1 cm.
Zastanawiam się do czego ją wykorzystać, co w niej będzie najlepiej rosło z poniższych roślin:
mimoza wstydliwa
lithops
lawenda
oregano
bazylia
Będę wdzięczny za pomoc
- Marlenka X
- Od: 1 cze 2012, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Doniczka ceramiczna - do czego wykorzystać?
według mnie nie ma znaczenia co w niej zasadzisz
Miłego dnia
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A może drogą eliminacji:)
Wg mnie tą doniczka nie nada się dla lawendy, bo z niej rośnie spory krzaczek i tą 12 będzie za mała.
Wg mnie tą doniczka nie nada się dla lawendy, bo z niej rośnie spory krzaczek i tą 12 będzie za mała.
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli masz litopsa sztuk jeden, to też nie za bardzo, gdyż za wielka. Natomiast cała kępka 'kamieni' będzie wyglądać ładnie. Tylko daj dobry drenaż na spód.
Może być tez ok dla mimozy.
Może być tez ok dla mimozy.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- Od: 22 maja 2011, o 21:19
Już miałem tam wsadzać lawendę, ale w porę zajrzałem do tego wątku
Zdecyduję się na mimozę, bo dla lithops znalazłem taką fajną mini skrzyneczkę - doniczka dla kaktusów, więc tam je wrzucę.
Dzięki za pomoc
Zdecyduję się na mimozę, bo dla lithops znalazłem taką fajną mini skrzyneczkę - doniczka dla kaktusów, więc tam je wrzucę.
Dzięki za pomoc
- lbanek
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 16:40
witam i proponuję w doniczce ceramicznej urządzić kaktusowy ogródek: kilka różnych kaktusóe, jakiś sukulent - mięsiste liście np grubosz, a wierzch obok kaktusów wysypać kamykami, widziałam na necie ostatnio fajne kompozycje, a i tu w dziale dot. kaktusów znajdziesz, a w lecie można wystawić na zewnętrzny parapet słoneczny albo balkon - sama tak zrobiłam w tym roku zkilkoma plątającymi się do tej pory moimi kaktusami