Odrosty, dziczki itp
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 maja 2008, o 16:04
Odrosty, dziczki itp
Witam
chciałem się zapytać czy z odrostu śliwek tzw dzikie odrosty które odrastają w pobliżu drzew można wyhodować normalną śliwkę która będzie w przyszłości owocować? i jak się ma to do wiśni? czy trzeba te drzewka szczepić żeby dobrze owocowały??
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi:)
chciałem się zapytać czy z odrostu śliwek tzw dzikie odrosty które odrastają w pobliżu drzew można wyhodować normalną śliwkę która będzie w przyszłości owocować? i jak się ma to do wiśni? czy trzeba te drzewka szczepić żeby dobrze owocowały??
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi:)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 maja 2008, o 16:04
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odrosty śliwy
Wokół drzewa śliwy wyrasta mnóstwo młodych drzewek.Myślę,że to są odrosty.Opadłe śliwki zawsze staram się dokładnie wygrabić,a wię chyba nie są to siewki. Od śliwy sąsiada też mam kilkanaście takich odrostów.Ciągle je obcinam,ale to niewiele daje. Jak sobie z tym radzić? Przy drugiej śliwie (renkloda) w ogóle nie ma takich problemów.
Podpisuję sie pod slowami Grzegorza..
2 lata temu usunęłam kilka starych śliw i wykarczowałam pniaki,a nadal sie pojawiają odrosty
Z braku lepszej metody biorę je na przetrzymanie-po prostu wyrywam to zielone co wystaje nad ziemię...każda roslina potrzebuje asymilować,więc może z braku pokarmu kiedyś sie wykończą
2 lata temu usunęłam kilka starych śliw i wykarczowałam pniaki,a nadal sie pojawiają odrosty
Z braku lepszej metody biorę je na przetrzymanie-po prostu wyrywam to zielone co wystaje nad ziemię...każda roslina potrzebuje asymilować,więc może z braku pokarmu kiedyś sie wykończą
Odrosty śliwy
Mam podobny problem ale z gruszą. Co roku od korzenia puszcza około 40 odrostów. Przypuszczam, że może być to związane z celowym (próba szczepienia lub rozmnażania), bądź niecelowym (przemarznięcie lub uszkodzenie przez choroby, szkodniki czy grzyby a może wirusy) korzeni.
W moim przypadku wypuszczanie odrostów jest prawdopodobnie spowodowane uszkodzeniem pnia. W związku z tym, zostawiłem sobie w tym roku dwa z nich i spróbuję wykorzystać je do szczepienia mostowego. Mam nadzieję, że przyniesie to jakiś pozytywny efekt.
Pozdrawiam
Przemnix
W moim przypadku wypuszczanie odrostów jest prawdopodobnie spowodowane uszkodzeniem pnia. W związku z tym, zostawiłem sobie w tym roku dwa z nich i spróbuję wykorzystać je do szczepienia mostowego. Mam nadzieję, że przyniesie to jakiś pozytywny efekt.
Pozdrawiam
Przemnix
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Śliwa, czereśnia, jabłoń, grusza pochodzą z rodziny różowatych. Mają więc naturalną zdolnośc do wybijania pędami z korzeni strego drzewa a szczególnie kiedy korzenie są uszkodzone mechnicznie. Jest to forma rozmnażania wegetatywnego. Korzenie silnie wybijają pędy kiedy mają dostęp do światła słonecznego.
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48