Zbyt nisko ścięta tuja - co dalej?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
leeloo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2012, o 01:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Zbyt nisko ścięta tuja - co dalej?

Post »

To watek z serii tragikomicznej :oops: Przepraszam, nie znalazlam jak dotad nigdzie satysfakcjonujacej odpowiedzi a bardzo mnie to pytanie nurtuje
Otóż po powrowcie z wakacji okazalo sie że nasze tuje zostały scięte ;:202 przez mojego Tatę (sąsiadka zachecila, bo przeciez takie beda bardziej eleganckie ;:223 ) Choc nie mieszkam juz w lesie, jak to było za dzieciaka, to cóz marzy mi sie zywopłot i ogród w stylu wiejskim.. Bardzo mi zalezało na tym aby te tuje zasłoniły mnie takze z wszystkich stron mozlwie szczelnie, po prostu zauwazylam ze niesamowicie mi sie wypoczywa wsrod całkowitej zieleni ...
No moze i ten zywoplot niski nie jest (ok 2-5 do 3 m ) to jednak do pełni szczescia zalezało mi na jeszcze wyzszym parawnie.

Pytanie: zdaje sobie sprawe ze zywoplot sie zagesci i nie mam cos sie martwic o powstale "szpary" ale czy urosnie wzwyz? ;:174

Nie wiem dokladnie jaka to odmiana, jest to taka tuja najpopularniejsza w Polsce, sadzonki były rozmnazane jeszcze z drzekwa które rosło u mojej Babci, wiec nie ma raczej mowy o jakis kosmicznych odmianch
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zbyt nisko ścięta tuja - co dalej?

Post »

Może jakaś fotka?
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie martw sie - tuje urosną wzwyż - na początku moze nie będą rewelacyjne, ale nieformowane zaczna rosnąc równiez w górę.
Dlatego też ci, którzy nie chcą wysokich zywopłotów ścinają tuje również od góry... cyklicznie.
Ja swoje tuje ścinałam od góry, ale po ostatnich wybrykach sasiada - postanowiłam dac im "wolną rękę" i pozwolic rosnąc dalej w górę - do ich optymalnych rozmiarów. I juz widac nowe przyrosty...
Hex2
200p
200p
Od: 27 lip 2011, o 09:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Do jakiej wysokosci zostaly te tuje przyciete?

H.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daj zdjęcie.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”