Fasolka szparagowa cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
reddeath
50p
50p
Od: 4 sie 2012, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fasolka szparagowa

Post »

Prawdopodobnie to antraknoza, środki grzybobójcze np. dithane jeżeli jeszcze znajdziesz w ogrodniczym ;)
agnieszka13
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 kwie 2012, o 15:21

Post »

Mam pytanie ile fasolki szparagowej uzyska się mniej więcej z 2 Kg posadzonej w polu??Proszę o odpowiedź
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Termin agrotechniczny siewu fasoli szparagowej do gruntu to polowa lipca w uprawie amatorskiej.
agnieszka13 pisze:ile fasolki szparagowej uzyska się mniej więcej z 2 Kg posadzonej w polu
Odpowiedź na swoje pytanie możesz znaleźć w sieci . I tak :
Wysiewa się 90-130 kg nasion na 1 ha (drobnych 65-100 kg/ha, dużych 200-250 kg/ha).
A przy tym uzyskuje się plon rzędu :
Polsce średnio 9 ton/ha. W korzystnych warunkach (klimatyczno-glebowych), przy optymalnych technologiach oraz właściwym doborze odmian można zebrać nawet 20 ton/ha.
Ale te informacje będą Ci przydatne ew. na rok przyszły
agnieszka13
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 kwie 2012, o 15:21

Post »

A ile tak zbioru będzie z 2 kg Fasolki , bo posadziłam mam zieleniutką są zzielone strączki i zastanawiam się ile tak zysku będe mieć , Bo zastanawiam się ile tak za rok ( opakowań kg kupić żebym miała zysk za sprzedaż) . Ile tak mniej więcej worków będe mieć z tych 2 kg Proszę o odpowiedź jeśli ktoś się orientuje .I ile razy się zbiera fasolke?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Z cyfr jakie Ci przytoczyłem powyżej wynika po przeliczeniu, że powinnaś otrzymać plon w stosunku do nasion jak 1:100. czyli z kilograma nasion powinnaś zebrać 100kg fasolki
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Wszystko zależy jak zacytowałeś forumowicz od gleby, pogody i odmiany.
agnieszka13 ja już zebrałam jedną z odmian- zieloną szparagową Delinel, ona jest troszkę wyższa od typowej karłowej szparagówki i strąków jest więcej, mam do czego porównać bo rosną u mnie jeszcze dwie odmiany karłowe. Nasion było w paczce 30g, wysiałam na ok 3m2, fasolka równo dojrzała więc wyrywałam całe krzaki, wyszło jej ok 5-6 kg, czyli 2x więcej niż napisał forumowicz
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

moniko
ja od lat sieje Złotą Saxę z własnych nasion. Wysiałem ok 10dkg z czego zebrałem 2 pełne wiadra 10 litrowe i mam jeszcze część pozostawioną na odnowienie nasion. W sumie też gdzieś koło Twojego plonu.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiele razy siałam Złotą Saxę i byłam b. zadodolona. W tym roku kupiłam nasiona, posiałam. Fasolka miała tak okropne łyko, że nie pamiętam, żebym się z takim kiedykolwiek spotkała. Poza tą żółtą fasolką miałam dwie zielone karłowe i dwie pnące - żadna łyka nie miała, nawet w starych strąkach. Nie wiem, czy nasiona były pomylone u producenta, ale fasolkę po dwóch zbiorach wyrwałam w całości, bo nie nadawała się do jedzenia.
ufolka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 lis 2010, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam
przepraszam że nie odpisałam wcześniej,

Aniusia dziękuję za link, fajny artykuł :) ze skorupkami to raczej mi nie wyjdzie ale spróbuję ze żwirem i z piwem, a póki co to odsłoniłam na słonko grządkę z fasolką i ślimaki pouciekały :tan za mocne słońce chyba było, zostały tylko jakieś niedobitki pod spodem, ale taką ilość to przeżyję :)

forumowicz chodziło mi o przepis taki, żeby fasolkę powkładać w słoiki zamiast mrozić, gdzieś mi się rzuciło w oczy że pisałeś że tak robisz :roll: ;:218

juda dziękuję za podlinkowanie, szukałam takiego wątku ale nie znalazłam :heja jeszcze raz dzięki wielkie, właśnie wczoraj zebrałam kolejną partię fasolki, pomidorki już dojrzały na oknie więc zabiorę się do dzieła ;:224
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

ufolka pisze:chodziło mi o przepis taki, żeby fasolkę powkładać w słoiki zamiast mrozić, gdzieś mi się rzuciło w oczy że pisałeś że tak robisz :roll: ;:218
Owszem-tak. Fasolkę w przecierze pomidorowym.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

forumowicz, to Ufolka pytała o przepis, nie ja, coś się pokręciło z cytowaniem.
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

forumowicz

Byłabym wdzieczna jeżeli podałbyś przepis na fasolkę w przecierze
ufolka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 lis 2010, o 10:49

Post »

ojj i ja proszę o przepis :) znalazłam na sałatkę, leci fasolka, cebula, marchew, pomidory itd to ten??
jeśli nie to bardzo proszę żebyś napisał ;:173
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”