Fasolka szparagowa cz.1
Re: Fasolka szparagowa
Prawdopodobnie to antraknoza, środki grzybobójcze np. dithane jeżeli jeszcze znajdziesz w ogrodniczym ;)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 kwie 2012, o 15:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie ile fasolki szparagowej uzyska się mniej więcej z 2 Kg posadzonej w polu??Proszę o odpowiedź
Termin agrotechniczny siewu fasoli szparagowej do gruntu to polowa lipca w uprawie amatorskiej.
Odpowiedź na swoje pytanie możesz znaleźć w sieci . I tak :agnieszka13 pisze:ile fasolki szparagowej uzyska się mniej więcej z 2 Kg posadzonej w polu
A przy tym uzyskuje się plon rzędu :Wysiewa się 90-130 kg nasion na 1 ha (drobnych 65-100 kg/ha, dużych 200-250 kg/ha).
Ale te informacje będą Ci przydatne ew. na rok przyszłyPolsce średnio 9 ton/ha. W korzystnych warunkach (klimatyczno-glebowych), przy optymalnych technologiach oraz właściwym doborze odmian można zebrać nawet 20 ton/ha.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 kwie 2012, o 15:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ile tak zbioru będzie z 2 kg Fasolki , bo posadziłam mam zieleniutką są zzielone strączki i zastanawiam się ile tak zysku będe mieć , Bo zastanawiam się ile tak za rok ( opakowań kg kupić żebym miała zysk za sprzedaż) . Ile tak mniej więcej worków będe mieć z tych 2 kg Proszę o odpowiedź jeśli ktoś się orientuje .I ile razy się zbiera fasolke?
Z cyfr jakie Ci przytoczyłem powyżej wynika po przeliczeniu, że powinnaś otrzymać plon w stosunku do nasion jak 1:100. czyli z kilograma nasion powinnaś zebrać 100kg fasolki
Wszystko zależy jak zacytowałeś forumowicz od gleby, pogody i odmiany.
agnieszka13 ja już zebrałam jedną z odmian- zieloną szparagową Delinel, ona jest troszkę wyższa od typowej karłowej szparagówki i strąków jest więcej, mam do czego porównać bo rosną u mnie jeszcze dwie odmiany karłowe. Nasion było w paczce 30g, wysiałam na ok 3m2, fasolka równo dojrzała więc wyrywałam całe krzaki, wyszło jej ok 5-6 kg, czyli 2x więcej niż napisał forumowicz
agnieszka13 ja już zebrałam jedną z odmian- zieloną szparagową Delinel, ona jest troszkę wyższa od typowej karłowej szparagówki i strąków jest więcej, mam do czego porównać bo rosną u mnie jeszcze dwie odmiany karłowe. Nasion było w paczce 30g, wysiałam na ok 3m2, fasolka równo dojrzała więc wyrywałam całe krzaki, wyszło jej ok 5-6 kg, czyli 2x więcej niż napisał forumowicz
moniko
ja od lat sieje Złotą Saxę z własnych nasion. Wysiałem ok 10dkg z czego zebrałem 2 pełne wiadra 10 litrowe i mam jeszcze część pozostawioną na odnowienie nasion. W sumie też gdzieś koło Twojego plonu.
ja od lat sieje Złotą Saxę z własnych nasion. Wysiałem ok 10dkg z czego zebrałem 2 pełne wiadra 10 litrowe i mam jeszcze część pozostawioną na odnowienie nasion. W sumie też gdzieś koło Twojego plonu.
Wiele razy siałam Złotą Saxę i byłam b. zadodolona. W tym roku kupiłam nasiona, posiałam. Fasolka miała tak okropne łyko, że nie pamiętam, żebym się z takim kiedykolwiek spotkała. Poza tą żółtą fasolką miałam dwie zielone karłowe i dwie pnące - żadna łyka nie miała, nawet w starych strąkach. Nie wiem, czy nasiona były pomylone u producenta, ale fasolkę po dwóch zbiorach wyrwałam w całości, bo nie nadawała się do jedzenia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 lis 2010, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
przepraszam że nie odpisałam wcześniej,
Aniusia dziękuję za link, fajny artykuł ze skorupkami to raczej mi nie wyjdzie ale spróbuję ze żwirem i z piwem, a póki co to odsłoniłam na słonko grządkę z fasolką i ślimaki pouciekały za mocne słońce chyba było, zostały tylko jakieś niedobitki pod spodem, ale taką ilość to przeżyję
forumowicz chodziło mi o przepis taki, żeby fasolkę powkładać w słoiki zamiast mrozić, gdzieś mi się rzuciło w oczy że pisałeś że tak robisz
juda dziękuję za podlinkowanie, szukałam takiego wątku ale nie znalazłam jeszcze raz dzięki wielkie, właśnie wczoraj zebrałam kolejną partię fasolki, pomidorki już dojrzały na oknie więc zabiorę się do dzieła
przepraszam że nie odpisałam wcześniej,
Aniusia dziękuję za link, fajny artykuł ze skorupkami to raczej mi nie wyjdzie ale spróbuję ze żwirem i z piwem, a póki co to odsłoniłam na słonko grządkę z fasolką i ślimaki pouciekały za mocne słońce chyba było, zostały tylko jakieś niedobitki pod spodem, ale taką ilość to przeżyję
forumowicz chodziło mi o przepis taki, żeby fasolkę powkładać w słoiki zamiast mrozić, gdzieś mi się rzuciło w oczy że pisałeś że tak robisz
juda dziękuję za podlinkowanie, szukałam takiego wątku ale nie znalazłam jeszcze raz dzięki wielkie, właśnie wczoraj zebrałam kolejną partię fasolki, pomidorki już dojrzały na oknie więc zabiorę się do dzieła
Owszem-tak. Fasolkę w przecierze pomidorowym.ufolka pisze:chodziło mi o przepis taki, żeby fasolkę powkładać w słoiki zamiast mrozić, gdzieś mi się rzuciło w oczy że pisałeś że tak robisz
forumowicz, to Ufolka pytała o przepis, nie ja, coś się pokręciło z cytowaniem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
forumowicz
Byłabym wdzieczna jeżeli podałbyś przepis na fasolkę w przecierze
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 lis 2010, o 10:49
ojj i ja proszę o przepis znalazłam na sałatkę, leci fasolka, cebula, marchew, pomidory itd to ten??
jeśli nie to bardzo proszę żebyś napisał
jeśli nie to bardzo proszę żebyś napisał