Adenium (róża pustyni) cz.4

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Adenium (róża pustyni) cz.4

Post »

Piękne są Janusz!
Piękne! :D

Ciekawa jestem tej teorii kwitnienia bo właśnie stałam się posiadaczką rocznego Adenium i warto wiedzieć co robić,
by zobaczyć na nim kwiaty :D
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p
Od: 14 mar 2012, o 22:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne :) Trzymasz je w szklarence, czy na parapecie tak ładnie rosną?
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Już w kwietniu - jak jest ciepło - wystawiam na balkon (inne rośliny: cykasy, grubosze, juki, ananasy, także). I stoją tam nawet do listopada. Po zimie rośliny nigdy nie wyglądają "ciekawie" - co można porównać patrząc na dół strony nr 1 tego wątku. Porównując, widać, że moja kwitnąca róża powróciła częściowo do wyglądu z przed drutowania (nic a nic to roślinie nie zaszkodziło, nawet wręcz przeciwnie). Tyle, że drutowania powtórzyć nie mogę - bo przecież zaczyna kwitnąć.
Trudno to dokładnie opisać ale dużo w hodowli tej rośliny zależy od jej cech genetycznych. Tak uważam. Jest bardzo dużo podgatunków i odmian barwnych. Jedne mają dużo "gałęzi" i liści a mało kwiatów. Na niektórych widać parę łysych odnóg i mnóstwo kwiatów.
Brakuje mi na Forum wątku o "dorosłych" różach Adenium. "Liceum" miesza się z "przedszkolem" a wręcz nawet "żłobkiem". Trzeba przeskakiwać z tematu na temat.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
AleksandraBdg

Post »

Witam wszystkich, jestem nowa na tym forum i bardzo chciałam Wam podziękować,że zaraziliście mnie pasją do Adenium. Dzięki Wam jestem w posiadaniu kilku sztuk Adenium Obesum, Adenium Arabicum, Adenium Thai Golden Crown oraz Petch Baan Na, oczywiście wysianych samodzielnie.
Jeśli pozwolicie pochwalę się kilkoma z nich.
Pozdrawiam Ola

2-miesięczna sadzonka Adenium Obesum, samoczynnie rozgałęziająca się ( 4 odrosty)
Obrazek
Kolejna 2-miesięczna
Obrazek</noscript>
Również A.Obesum z wyjątkiem środkowej u dołu( A.Thai Golden Crown, która od początku miała wykształcony tylko 1 liścien i wytworzyła samoczynnie nowy stożek wzrostu lub gałązkę) 2 najsłabsze przycięłam i jedna z nich już pięknie wypuściła 3 nowe gałązki, natomiast druga zaczęła odbudowywać stożek wzrostu więc po raz drugi dostała nożykiem po głowie.
Obrazek
Obrazek</noscript>
Obrazek</noscript>

Natomiast tutaj, 2 pierwsze od góry i środkowa po prawej stronie to A.Arabicum ( wysiane 22.06, z czego jedna już samoczynnie się rozkrzewia,jednak na 3 sadzonki tylko 1 wygląda inaczej od Obesum) natomiast pozostałe to A.Thai Petch Baan Na wysiane ok. 17.07( tutaj także przytrafiła się inna-żółta siewka)
Obrazek
Obrazek</noscript>

Zdjęcia jednak niedokładnie oddają ich wielkość, w rzeczywistości są troszkę większe. najwyższe A.Obesum ma 6 cm, a najgrubsze 1,1 cm.
Awatar użytkownika
eris
100p
100p
Od: 2 sty 2011, o 01:28

Post »

Pokaże Wam jaką ogromną niespodziankę sprawiło mi roczne adenium :D Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale fajowo! Będą kwiaty!
Pokaż koniecznie w pełni kwitnienia.
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Przy roczniakach jest to możliwe jeżeli mają odpowiednie warunki i bardzo dużo światła . Jednak gdy chcemy szybko kwiaty to nie możemy przycinać . Wtedy roślinka się nie rozgałęzia ale w dosyć krótkim czasie zakwita . Coś za coś :wink:
pokaż zdjęcia jak zakwitnie :)
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
AleksandraBdg

Post »

Eris wielkie gratulacje, chyba jeszcze nikomu w tak krótkim czasie nie udało się doprowadzić do kwitnięcia Adenium. Trzymam kciuki aby pączki się utrzymały!
Awatar użytkownika
eris
100p
100p
Od: 2 sty 2011, o 01:28

Post »

Dziękuje :)
Pokaże oczywiście jak się rozwiną.
Tak jak piszę przemo1413, na przyciętych roślinach nie pokażą się już kwiatki w tym samym sezonie.
Liczyłam, że pierwsza zaszczyci mnie kwitnieniem najstarsza, a tu taka niespodzianka.
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Świetnie -gratulacje (oczywiście dla adenium :D )że tak szybko chce kwitnąć no i Tobie za osiągnięcia :wit
Renia
Drusia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lip 2012, o 16:12

Post »

Witam,

moje młode adenium, dostałam sadzonki, zasadziłam w doniczkach i nie wiem czy to jeszcze czas aklimatyzacji czy coś się zaczyna dziać złego.
Mają ok 2-3 tygodnie od zasadzenia, listki niby nie żółkną ale brzuszki mają cały czas mięciutkie.
Pierwszy tydzień lekko spryskiwałam mgiełką, w drugim zostały lekko podlane, po przesuszeniu wczoraj je solidnie podlałam, ale brzuszki nadal mięciutkie.
Czy mogę je już wystawić na balkon, czy raczej jeszcze za wcześnie. Słońce od rana do ok 12-stej.
Joanna
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p
Od: 14 mar 2012, o 22:41

Post »

Możliwe, że jeszcze nie zregenerowały się po przesadzeniu i korzenie nie pobierają wystarczającej ilości wody, dlatego brzuszki nadal są miękkie. Na balkon możesz, tylko lepiej nie od razu na pełne słońce.
Awatar użytkownika
rufin1988
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 maja 2012, o 13:07

Post »

To może i ja pokaże jak kwitnie moje adenium :)

Obrazek Obrazek

Obrazek

url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1b8 ... 28c68.html]Obrazek[/url]

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”