Dzbanecznik (Nepenthes)- pielęgnacja i problemy w uprawie
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 sie 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dzbanecznik
Dwie sztuki mi zmarniały, ale mam na oku kolejnego
Re: Dzbanecznik nie dzbankuje
Ja myśle że z tym podlewaniem to nie ma różnicy. I tak torf trzymać będzie wode i tak
rose who grew from concrete
- cytryna24
- 200p
- Od: 13 lip 2012, o 21:22
Ja mam dzbanecznika w w suchym i żywym sphagnum dlatego podlewam od góry. Ale jeśli ktoś chce podlewać od dołu to ja nie mówię, że nie może
Moim zdaniem to wszystko jedno czy od dołu czy o góry. Ważne, żeby nie przesuszać podłoża
-
- 50p
- Od: 30 wrz 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich.
Dwa tygodnie temu kupiłam na allegro pierwszego w życiu dzbanecznika. Sprzedawca twierdził, że to N. alata.
Postawiłam go jakieś 1,5m od południowego okna. Nasypałam na duży podstawk keramzyt i spryskuję listki, dzbanki i keramzyt przegotowaną wodą. Czy mam go dodatkowo podlewać?
Dwa tygodnie temu kupiłam na allegro pierwszego w życiu dzbanecznika. Sprzedawca twierdził, że to N. alata.
Postawiłam go jakieś 1,5m od południowego okna. Nasypałam na duży podstawk keramzyt i spryskuję listki, dzbanki i keramzyt przegotowaną wodą. Czy mam go dodatkowo podlewać?
Moje rośliny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=59205" onclick="window.open(this.href);return false;
- cytryna24
- 200p
wisienka81 - oczywiście, że trzeba go podlewać. Żadna roślina nie przeżyje bez wody Ale nie zwykłą kranówką ani przegotowaną tylko demineralizowaną, destylowaną lub z filtra odwróconej osmozy. Niektórzy podlewają też deszczówką. A jeżeli spryskujesz to też taką wodą bo po kranówce zostaną Ci białe ślady. No i przede wszystkim skoro masz go już dwa tygodnie to już się u Ciebie zaaklimatyzował więc postaw go na parapecie południowym. Słońce dla dzbanecznika jest bardzo ważne. Teoretycznie powinno mu się zapewnić rozproszone światło ale mój stoi w pełnym słońcu i bardzo mu to służy. Wypuszcza coraz większe dzbanki.
A może wrzucisz zdjęcie swojego dzbanecznika ?
Życzę powodzenia w opiece nad Twoim nowym nabytkiem
A może wrzucisz zdjęcie swojego dzbanecznika ?
Życzę powodzenia w opiece nad Twoim nowym nabytkiem
-
- 50p
Oto mój dzbanecznik. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale robiłam komórką. Specjalnie wyniosłam go do ogrodu, żeby lpij wyszedł
-- 19 sie 2012, o 18:40 --
Cytryna24-Południowe okno mam jedno i całe zajęte przez storczyki. Zresztą nie zmieści się tam z tym ogromnym podstawkiem. Musi się póki co zadowolić tym, co ma Chodziło mi o to, czy go podlewać konewką czy takie obfite zraszanie łącznie z "psikaniem" na ziemię w doniczce wystarczy. Nie chciałabym do utopić .
Moje rośliny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=59205" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2012, o 18:57
Bardzo fajny twój dzbanecznik. Wg mnie nie powinnaś go za bardzo podlewać bo ma przecież mięsiste liście, więc magazynuje wodę.
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 50p
Dziękuję Karolino
Czy ktoś może mi powiedzieć, czy to N. alata?
Czy ktoś może mi powiedzieć, czy to N. alata?
- cytryna24
- 200p
Twój dzbanecznik to najprawdopodobniej 'Ventrata'. Ale aż takim ekspertem nie jestem Ja swojego kupiłam tez jako 'Alata'.
Podłoże powinno być wilgotne ale nie mokre. A skoro masz ogród to jak najbardziej wynoś go tam. A swoją drogą to podstawek z keramzytem jest zupełni zbędny. Wiem z doświadczenia. Nie tylko swojego
A ja na Twoim miejscu odwróciłabym tę dużą osłonkę i postawiła na niej doniczkę z dzbanecznikiem bo dzbanki leżą na keramzycie
Masz bardo ładnego dzbanecznika :
Podłoże powinno być wilgotne ale nie mokre. A skoro masz ogród to jak najbardziej wynoś go tam. A swoją drogą to podstawek z keramzytem jest zupełni zbędny. Wiem z doświadczenia. Nie tylko swojego
A ja na Twoim miejscu odwróciłabym tę dużą osłonkę i postawiła na niej doniczkę z dzbanecznikiem bo dzbanki leżą na keramzycie
Masz bardo ładnego dzbanecznika :
-
- 50p
Tak jak radziłaś podniosłam mojego dzbanuszka trochę. Niestety dwa dzbanki uschły do połowy- nie było mnie przez tydzień i kwiatkami zajmował się mąż ;). Czy jest szansa, że na miejsce tych uschniętych wyrosną z tych samych liści nowe dzbanki?cytryna24 pisze:Nie piszesz jakie to były dzbaneczniki ale kluczową sprawą dla ich rozwoju jest światło. A dla wielu innych też wilgotność i odpowiednia temperatura. Jeśli były to najprostsze dzbaneczniki np. 'Ventrata' to wystarczy mu południowy parapet i minimum troski. Nie wspominam o podłożu i odpowiedniej wodzie bo to oczywiste.
Moja 'Ventrata' stoi na południowym oknie niczym nie osłaniana a bardzo często też na balkonie w pełnym słońcu i rośnie jak szalona
Czy ktoś z was próbował trzymać dzbanuszka w mini szklarni?
- cytryna24
- 200p
Z tych samych liści nie wyrosną już nowe dzbanki. Niestety. Temu dzbanecznikowi niepotrzebna jest szklarnia.
A usychanie dzbanków to jest zjawisko zupełnie naturalne
A usychanie dzbanków to jest zjawisko zupełnie naturalne
Hehe naturalne tak jak i całkowite umieranie roślin ale takie stwierdzenie nie pocieszy pytającej. Dzbanecznik miał za niską wilgotność powietrza.cytryna24 pisze: A usychanie dzbanków to jest zjawisko zupełnie naturalne
Nie martw się, przy odpowiedniej opiece bardzo szybko wytworzy dzbanki na kolejnych liściach