Nawóz zielony - poplon
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nawóz zielony - poplon
Nie mam siły na kopanie, no nic, poeksperymentuję sobie.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Re: Fasola szparagowa na poplon
Na pewno nie jestem fachowcem, ale nie siałbym fasoli szparagowej jako poplon. Z motyłkowatych do tego celu nadaje się np. facelia lub inny groch, najlepiej o nasionach gładkich, które są mniej wrażliwe na niskie temperatury niż "pomarszczone".
pozdrawiam, Gunnar
Są takie lata,/ mokre/, że rolnicy na własnej skórze przekonywują się jak to jest z kiełkowaniem świeżych nasion, kiedy im kiełkują w kłosach nasiona zbóż.sqter1971 pisze:czy nasiona zdążą dojrzeć i czy można w tym samym roku je wysiać.
Pozdrawiam
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jako polon dobra jest saradela
-
- 50p
- Od: 8 lut 2009, o 23:45
Nie kop jak ci się nie chce-ja nie kopię,ścinam wszystko przy glebie a reszki na kompost.Wiosną idą do roboty moje widły-haki.Niech ci dżdżownice ziemię orzą.
- Mlody_Ogrodnik
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 19:19
Trochę za późno na odpowiedź
Gdy skończy mi się już bób to mogę go powyrywać i później przekopać i później na to posiać gorczycę ? Czy lepiej z tym na kompost i posiać gorczycę ?

Gdy skończy mi się już bób to mogę go powyrywać i później przekopać i później na to posiać gorczycę ? Czy lepiej z tym na kompost i posiać gorczycę ?
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
-
- 50p
Nie wyrywaj bobu tylko go utnij przy ziemi-bób jak inne motylkowe wzbogaca glebę w azot dzięki bakteriom brodawkowym.Górę na kompost a korzonki zostaw w ziemi.Gorczyce możesz porozrzucać po wierzchu i nie musisz jej przykrywać-wyjdzie na 100%. Jeszcze jedno jak zamierzasz posiać gorczycę,to po niej nie sadź kapustnych ani rzodkiewki ,bo to jedna rodzina krzyżowych.
Nie rozumie jednej rzeczy, jaki sens jest ścinać poplon i dawać na kompost a zostawiać tylko korzenie? Przecież chodzi o to aby glebę wzbogacić w materię organiczną. Przeznaczając część nadziemną na kompost, powodujemy wg mnie straty na danej grządce, przecież ta ziemia musiała wykarmić ten poplon a my zamiast zwrócić go glebie z nawiązką dajemy to na kompost 

-
- 50p
Jeżeli wiesz to kompost jest idealnym nawozem wieloskładnikowym ,którego zwracamy ziemi.Jest jeszcze inne wyjście-ścięte resztki dajemy w międzyrzędzia albo jeżeli mamy jakiś pusty zagon to na całość.Tak oto co wyszło z ziemi,to do niej powróci.
Tak, jeżeli kompost dajemy z powrotem na grządki to ok, ale jak ktoś ma mały kompost to szkoda miejsca by dawać na niego poplon.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Mam kawałek wolnej powierzchni/po likwidacji uprawy truskawek/.Chciałabym wysiać tam jakiś poplon,ale czytałam,że odpowiednie rośliny trza w odpowiednim czasie.Co więc teraz mogłabym posiać?
Co chcesz, peluszka, gorczyca...
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
JW, teraz właściwie wszystko można, a terminy np. tu: http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... zy_zielone

- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Posiałam gorczycę...zastanawiam się czy nie za wcześnie,bo już zaczyna kwitnąć czyli powinnam uciachać?Adrian89 pisze:Co chcesz, peluszka, gorczyca...
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04