Truskawki - choroby

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Truskawki - choroby

Post »

Na moich krzakach żeruje roztocz truskawkowiec, planuję w najbliższym czasie krzaki wykopać i.....no właśnie, co z nimi zrobić (są zielone, nie spalą się, zostawić do zeschnięcia się- szkodnik może się przemieścić w poszukiwaniu "świeżej ofiary")?
Czy mogę prosić o instrukcję, jak postąpić w tej sytuacji?
Co z miejscem/glebą gdzie były uprawiane truskawki? Konieczne są jakieś zabiegi chemiczne?
W sierpniu chciałabym posadzić nowe flance, całkiem niedaleko obecnej uprawy (kiepsko z miejscem), czy lepiej odpuścić uprawę truskawek(na jakiś rok)?
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jaroZONE
Przyczyn może być kilka, może jakieś foto.
lobuzka
W jakim stopniu zaatakowane są rośliny?
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Majs, w dość poważnym- większa połowa. Mam dwie odmiany(nazw nie znam), jedna bezrozłogowa, druga rozłogowa. Rozłogowa jest zaatakowana.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
ika08
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 sie 2012, o 11:20

Post »

Witam jestem tu nowa i mam takie pytanie odnośnie moich sadzonek truskawek ale zacznę od początku bo sama nie wiem czy coś złe zrobiłam w poniedziałek w nocy padał obfity deszcz rano było chłodno upały zeszły wiec zabrałam się za posadzenie swoich sadzonek posadziłam ponad 100 szt i podlałam ok godziny 12 było już cieplej a moje sadzonki po-prostu padły maja nadal zielone liście ale wyglądają jak uschnięte myślałam ze dziś będzie lepiej po chłodniejszej nocy ale nadal wyglądają jak by suche. powiedzcie co zrobiłam złe i czy jest szansa ze w przyszłym roku będę mieć jakieś owoce?
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

ika08
Nic złego nie zrobiłas i nic się nie dzieje.. podlewaj ale wieczorem albo z rana , truskawki sobie poradzą .
Jezeli sadziłas o tej porze to do zimy się rozrosną i będziesz już miała ;:108 truskawki do konsumpcji
ika08
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

mam jeszcze jedno pytanie parę sztuk sadzonek które kupiłam wyglądają tak jak na zdjęciach czy to jakaś choroba? co z tym robić ?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ika08
Nie ma chętnych do odpowiedzi?
Powiedz czy tak mają wszystkie liście czy tylko te dolne?
Gdzie kupiłaś sadzonki?
brak polskich znaków
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

ika,
prysnęłabym na czerwoną plamistość liści, to jest na starszych liściach ale nie ma się co łudzić, że samo przejdzie. W póżniejszym czasie mogą takie objawy pokazać się na młodszych liściach.
Pomarsol jest zarejestrowany do zwalczania białej plamistości ale przy okazji bierze i czerwoną plamistość. Drugi środek to Signum, obydwa dopuszczone do ochrony truskawki.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tego pierwszego niestety nie znam nie jest tu dozwolony. Signum jest ok.
Jak masz mało sadzonek to obetnij te liście zanim pryśniesz.
brak polskich znaków
x-suzana

Post »

majs,
jak zabezpieczasz się przed skórzastą zgnilizną owoców? Jakaś profilaktyka zamiast odkażania-gazowania gleby?
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Profilaktyka to sadzonki wolne od choroby, ci co sprzedają powinni zadbać o ich zdrowotność. Ściółkowanie i opryski na szara pleśń naprzemiennie i to wszystko co robię.
brak polskich znaków
ika08
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

majs nie kupiłam ich z żadnej szkółki tylko od prywatnego hodowcy większość sadzonek jest ok ale tylko co nie które maja takie plamki. a co do pryskania to czy nie są one za młode? (posadziłam je rano we wtorek) jeśli już będę pryskać te chore sadzonki to czy profilaktycznie nie opryskać tez tych zdrowych?
x-suzana

Post »

Wszystkie opryskać. Teraz jest lepiej bo nie zbliżają się zbiory. Ja bym zaczekała z opryskiem tak z tydzień lub 2 po posadzeniu aby się trochę ukorzeniły. Co prawda środek nie szkodzi truskawkom ale jak będą w lepszej kondycji to lepiej. Oprysk powtórz za 2-4 tygodnie.

Co to za odmiana, można wiedzieć? Chyba jakaś wartościowa skoro zdecydowałaś się zainwestować w agrotkaninę , no i ta wrażliwość liści na choroby.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”