Truskawki - choroby
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Truskawki - choroby
Na moich krzakach żeruje roztocz truskawkowiec, planuję w najbliższym czasie krzaki wykopać i.....no właśnie, co z nimi zrobić (są zielone, nie spalą się, zostawić do zeschnięcia się- szkodnik może się przemieścić w poszukiwaniu "świeżej ofiary")?
Czy mogę prosić o instrukcję, jak postąpić w tej sytuacji?
Co z miejscem/glebą gdzie były uprawiane truskawki? Konieczne są jakieś zabiegi chemiczne?
W sierpniu chciałabym posadzić nowe flance, całkiem niedaleko obecnej uprawy (kiepsko z miejscem), czy lepiej odpuścić uprawę truskawek(na jakiś rok)?
Czy mogę prosić o instrukcję, jak postąpić w tej sytuacji?
Co z miejscem/glebą gdzie były uprawiane truskawki? Konieczne są jakieś zabiegi chemiczne?
W sierpniu chciałabym posadzić nowe flance, całkiem niedaleko obecnej uprawy (kiepsko z miejscem), czy lepiej odpuścić uprawę truskawek(na jakiś rok)?
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jaroZONE
Przyczyn może być kilka, może jakieś foto.
lobuzka
W jakim stopniu zaatakowane są rośliny?
Przyczyn może być kilka, może jakieś foto.
lobuzka
W jakim stopniu zaatakowane są rośliny?
brak polskich znaków
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Majs, w dość poważnym- większa połowa. Mam dwie odmiany(nazw nie znam), jedna bezrozłogowa, druga rozłogowa. Rozłogowa jest zaatakowana.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Witam jestem tu nowa i mam takie pytanie odnośnie moich sadzonek truskawek ale zacznę od początku bo sama nie wiem czy coś złe zrobiłam w poniedziałek w nocy padał obfity deszcz rano było chłodno upały zeszły wiec zabrałam się za posadzenie swoich sadzonek posadziłam ponad 100 szt i podlałam ok godziny 12 było już cieplej a moje sadzonki po-prostu padły maja nadal zielone liście ale wyglądają jak uschnięte myślałam ze dziś będzie lepiej po chłodniejszej nocy ale nadal wyglądają jak by suche. powiedzcie co zrobiłam złe i czy jest szansa ze w przyszłym roku będę mieć jakieś owoce?
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
ika08
Nic złego nie zrobiłas i nic się nie dzieje.. podlewaj ale wieczorem albo z rana , truskawki sobie poradzą .
Jezeli sadziłas o tej porze to do zimy się rozrosną i będziesz już miała truskawki do konsumpcji
Nic złego nie zrobiłas i nic się nie dzieje.. podlewaj ale wieczorem albo z rana , truskawki sobie poradzą .
Jezeli sadziłas o tej porze to do zimy się rozrosną i będziesz już miała truskawki do konsumpcji
- majs
ika08
Nie ma chętnych do odpowiedzi?
Powiedz czy tak mają wszystkie liście czy tylko te dolne?
Gdzie kupiłaś sadzonki?
Nie ma chętnych do odpowiedzi?
Powiedz czy tak mają wszystkie liście czy tylko te dolne?
Gdzie kupiłaś sadzonki?
brak polskich znaków
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
ika,
prysnęłabym na czerwoną plamistość liści, to jest na starszych liściach ale nie ma się co łudzić, że samo przejdzie. W póżniejszym czasie mogą takie objawy pokazać się na młodszych liściach.
Pomarsol jest zarejestrowany do zwalczania białej plamistości ale przy okazji bierze i czerwoną plamistość. Drugi środek to Signum, obydwa dopuszczone do ochrony truskawki.
prysnęłabym na czerwoną plamistość liści, to jest na starszych liściach ale nie ma się co łudzić, że samo przejdzie. W póżniejszym czasie mogą takie objawy pokazać się na młodszych liściach.
Pomarsol jest zarejestrowany do zwalczania białej plamistości ale przy okazji bierze i czerwoną plamistość. Drugi środek to Signum, obydwa dopuszczone do ochrony truskawki.
- majs
Tego pierwszego niestety nie znam nie jest tu dozwolony. Signum jest ok.
Jak masz mało sadzonek to obetnij te liście zanim pryśniesz.
Jak masz mało sadzonek to obetnij te liście zanim pryśniesz.
brak polskich znaków
-
majs,
jak zabezpieczasz się przed skórzastą zgnilizną owoców? Jakaś profilaktyka zamiast odkażania-gazowania gleby?
jak zabezpieczasz się przed skórzastą zgnilizną owoców? Jakaś profilaktyka zamiast odkażania-gazowania gleby?
- majs
Profilaktyka to sadzonki wolne od choroby, ci co sprzedają powinni zadbać o ich zdrowotność. Ściółkowanie i opryski na szara pleśń naprzemiennie i to wszystko co robię.
brak polskich znaków
majs nie kupiłam ich z żadnej szkółki tylko od prywatnego hodowcy większość sadzonek jest ok ale tylko co nie które maja takie plamki. a co do pryskania to czy nie są one za młode? (posadziłam je rano we wtorek) jeśli już będę pryskać te chore sadzonki to czy profilaktycznie nie opryskać tez tych zdrowych?
-
Wszystkie opryskać. Teraz jest lepiej bo nie zbliżają się zbiory. Ja bym zaczekała z opryskiem tak z tydzień lub 2 po posadzeniu aby się trochę ukorzeniły. Co prawda środek nie szkodzi truskawkom ale jak będą w lepszej kondycji to lepiej. Oprysk powtórz za 2-4 tygodnie.
Co to za odmiana, można wiedzieć? Chyba jakaś wartościowa skoro zdecydowałaś się zainwestować w agrotkaninę , no i ta wrażliwość liści na choroby.
Co to za odmiana, można wiedzieć? Chyba jakaś wartościowa skoro zdecydowałaś się zainwestować w agrotkaninę , no i ta wrażliwość liści na choroby.