Henryk - moje kaktusy i sukulenty 3
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 3
Piękne słoneczka pokazałeś
Aga lubi dobre
Aga lubi dobre
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak. Niektóre intensywnie - to tych roślin, które kwitną w nocy. Inne ledwo wyczuwalnie.czy jakiekolwiek kwiaty kaktusów pachną??
Jednak te "zwykłe" które my hodujemy rzadko wydzielają jakąś woń, jeśli już to stosunkowo słabą i nie zawsze przyjemną. Ot, chociażby kwiaty pokazanych ostatnio parodii wydzielają słabiutką woń chloru(?). Bardziej intensywnie pachną przypołudniki np. litopsy i konofyta. Ogólnie kaktusy hodujemy dla urody korpusu, cierni i kwiatów. Pachnące są kwiaty innych roślin z cierniami (kolcami) czyli róż...
Czyżbym coś pomylił?Aga lubi dobre
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Henryku co tak dzisiaj u Ciebie niekolorowo i jaki kanarkowy kolor , przecież to zwykły żółty i gdzie tej żółtej do Parodi(i) hummeliana. Ja bym podpisała że to "parodia" Parodi(i) hummeliana, ale kwiatek pochwalę, bo ładny chociaż żółty
- hen_s
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
W sumie nie idzie mi to najgorzej Chociaż wiadomo zdarzają się wyjątki Staram się z każdym znaleźć wspólny język. Z tutaj obecnymi na szczęście nie trudno o tohen_s pisze:Coś mi się wydaje, że potrafisz z piękną płcią się doskonale dogadywać.
A skoro już o płci pięknej mowa... Poszukuję dla mojej Pięknej Parodii chrysacanthion. Nie masz może Henryku jakiejś na stanie na sprzedaż?
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- ta roślinka jest bardzo produktywna i "zdyscyplinowana", tyle kwiatów w jednym terminie i na dodatek, tak bardzo ładnych kwiatów - to jest cała "wiązanka" kwiatów ./ ... / Parodii winbergii MN 137 w całej okazałości.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Henryku piękne kwiaty, no ale pomyśl gdyby były fioletowe albo czerwone lub bordowe no ale żólte A mnie się wydaje, że Ty mnie pocieszasz, że nie tylko u mnie mniszkowo jest ale, ale wiesz, że ja już mam moje własne fiolety z numerkami tak, tak, nie byle jakie tylko o-ry-gi-nal-ne jak mi zakwitną to będę miała Boliwię w ogniu
- nuta23
- 1000p
- Od: 17 kwie 2010, o 13:53
Pokazywanie takich śliczności powinno być prawnie zakazane. Ja niestety nie mam chłodnego miejsca do zimowania kaktusów więc takie widoki pozostają u mnie w strefie marzeń.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
moje początki
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Mistrza nie będę chwalił Sam dobrze wie że ma superaśne Parodie a jeszcze więcej miał tylko się nad nimi znęcał
- hen_s
Dziękuję za tak liczne odwiedziny i miłe dla mnie słowa. Rosnę wraz z roślinami z dumy.
P. chrysacanthion mam tylko jedną. Nie jest to mój ulubiony gatunek, inne uważam za dużo bardziej dekoracyjne. Niestety więc nie mogę Ci w tym temacie pomóc.
aha, kwiaty nie są małe, każdy ma 3-5 cm średnicy.
Dla chcącego nie ma nic trudnego. Na początku mojej przygody z kaktusami hodowałem je na parapecie i na zimię odgradzałem od pokoju parawanem z folii co przy rozszczelnieniu okna dawało dobre rezultaty. Ty też tak możesz a wtedy cudowne kwiaty kaktusów będą też u Ciebie.
No i problem fotografowania - często nie mam czasu lub nie ma mnie akurat wtedy kiedy one mają najlepszy czas kwitnienia. Wieczorem to tylko popatrzeć na zwinięte pąki mogę... A urlop jest tylko raz w roku.
Parodia macrancistra (P. microsperma var. macrancistra)
Parodia microsperma fa.
Parodia procera
Praktycznie nie sprzedaję roślin. Jeśli już to całe kolekcje rodzajowe. W ten sposób wywędrowały min. litopsy, konofyta, frailee, echinocereusy i inne. Teraz czeka to turbinikarpusy bo miejsce dla nich się szybko kurczy.Poszukuję dla mojej Pięknej Parodii chrysacanthion. Nie masz może Henryku jakiejś na stanie na sprzedaż?
P. chrysacanthion mam tylko jedną. Nie jest to mój ulubiony gatunek, inne uważam za dużo bardziej dekoracyjne. Niestety więc nie mogę Ci w tym temacie pomóc.
Jeśli piszę wyżej, że P. chrysacanthion nie jest moją ulubienicą to P. winbergii zdecydowanie tak. Właśnie za niewielki rozmiar i za liczne kwiaty tak ją lubię. Najwięcej doliczyłem się kiedyś 9 sztuk kwiatuszków ale w oryginalnym opisie pisało, że potrafi się dorobić ponad 20tu. To musi być widok! Moje rośliny są jednak jeszcze stosunkowo młode więc wszystko przed nimi.ta roślinka jest bardzo produktywna i "zdyscyplinowana", tyle kwiatów w jednym terminie
aha, kwiaty nie są małe, każdy ma 3-5 cm średnicy.
niestety nie mam chłodnego miejsca do zimowania kaktusów
Dla chcącego nie ma nic trudnego. Na początku mojej przygody z kaktusami hodowałem je na parapecie i na zimię odgradzałem od pokoju parawanem z folii co przy rozszczelnieniu okna dawało dobre rezultaty. Ty też tak możesz a wtedy cudowne kwiaty kaktusów będą też u Ciebie.
Fakt, kilkadziesiąt parodii u mnie rośnie. Niestety to raczej ciepłolubne rośliny i przy moim typie zimowania nie wszystkie się utrzymują (przemarzają). Nie mam więc aż tylu i takich ile/jakie bym chciał.ma superaśne Parodie a jeszcze więcej miał tylko się nad nimi znęcał
No i problem fotografowania - często nie mam czasu lub nie ma mnie akurat wtedy kiedy one mają najlepszy czas kwitnienia. Wieczorem to tylko popatrzeć na zwinięte pąki mogę... A urlop jest tylko raz w roku.
Ależ Agnieszko - właśnie żółte jest piękne! Popatrz dobrze a na pewno się o tym przekonasz. Ja robię co mogę aby zmienić Twoje negatywne nastawienie - pochwalę się więc trzema kolejnymi ślicznie kwitnącymi na żółto parodiami.piękne kwiaty, no ale pomyśl gdyby były fioletowe albo czerwone lub bordowe no ale żólte
Parodia macrancistra (P. microsperma var. macrancistra)
Parodia microsperma fa.
Parodia procera
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Żółte jest piękne!
Nie twierdzę oczywiście, że inne kolory nie są.
Świetne parodie, zresztą u Ciebie Henryk wszystko jest zachwycające.
Nie twierdzę oczywiście, że inne kolory nie są.
Świetne parodie, zresztą u Ciebie Henryk wszystko jest zachwycające.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Śliczne kwiaty! Henryku, a może jakaś grupówka? Parodie pewnie w tej chwili kwitną całymi połaciami