Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Post »

No, np Kumato. Wprawdzie nasiona w handlu niedostępne, wydłubałam ze sklepowych. W opisie jest , że to hybryda. Wyrosły dokładnie takie jak sklepowe i smakują tak samo. Podejrzewałam, że to pic na wodę, celowa dezinformacja dla chętnych by je uprawiać a nie kupować w markecie.
Pozdrawiam! Gienia.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oczywiście, że nie podam konkretnych przykładów, bo ich nie mam. Nie mam też dowodów na to, że tak jest. Niemniej to, że często (jak w przypadku np. kumato) z nasion hybrydy otrzymujemy identyczne potomstwo, daje podstawy do myślenia, że tak jetst ewentualnie, że jest tu krzżówka dwóch bardzo podobnych osobników, a których każdy posiada jakąć specyficzną cechę, bo przecież smak i wygląd pomidora to nie wszystko.
Dorota
karthyer
100p
100p
Od: 19 cze 2012, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

@gienia1230

A to mnie zaskoczyłaś tym Kumato F1..
Myślałem że Kumato to ustalone odmiany a Sygenta tylko pilnuje, żeby się nie wyrodziły. I stąd te dziwne ograniczenia licencyjne - niedostępność nasion w handlu na przykład.
Ale ja nie zajmuję się zawodowo ogrodnictwem, to mogę się mylić.
Głupio mi to pisać, bo lubię Twoje posty, ale dopóki nie zobaczę na własne oczy źródła, w którym jest napisane że Kumato to mieszańce F1, to raczej nie uwierzę w to co napisałaś.

@Dorcinda

Ja tylko pytałem, bo nie chciałem się dać zrobić w konia jakimś cwaniakom. Ale jak tylko tak ogólnie wiesz, że ktoś oszukuje , to tak to można napisać o każdym produkcie z dowolnego segmentu. Od chleba, przez lodówki aż po okręty wojenne.
Dorcinda
500p
500p

Post »

karthyer jasne:) :D
dziewczyna pytała tylko w jakim stopniu F1 powtórzą cechy a my ty zaraz do polityki dojdziemy.

A co do kumato to: http://en.wikipedia.org/wiki/Kumato
o ile to może być warygodne źródło.
Dorota
Joamor
100p
100p
Od: 11 lut 2010, o 11:54

Post »

Tym bardziej zachęciliście mnie do zabawy :D
Tym bardziej, że moje pomidory "kozulowe" mimo że różnią się smakiem i wyglądem w zasadzie wszystkie są niezłe lub bardzo dobre.
A pomidorki Sungold szczerze polecam, najlepsze koktajlówki jakie jadłam.
Pozdrawiam Joanna
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Karthyer, Dorcinda podała Ci źródło, a ja twierdzę że Kumato to raczej odmiana ustalona, zresztą jest o tej odmianie wątek. Czyli w wikipedii jest napisane to co chce Syngenta, by chronić własne interesy.
A tak wg mnie, to dla tych, którzy jedzą tylko marketowe pomidory, to Kumato jest smaczny, ale dla mnie (nie jadam pomidorów z marketu, tylko z własnego ogródka) przeciętny, nie powala na kolana. Noo, to dosyć subiektywna ocena, bo za "czarnymi" nie przepadam :D :D .(Zwłaszcza tu, w New Jersey :roll: )
Pozdrawiam! Gienia.
nutka1234
50p
50p
Od: 1 lip 2010, o 22:43

Post »

Jak ocenić, czy podmidor Green Zebra dojrzał? Jeden lekko się zażółcił, reszta zielona.
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Joamor pisze:Mam pyszne pomidorki koktajlowe Sungold, niestety są one F1. Kilkanaście nasion kosztowało sporo, chyba 8 zł i ciekawa jestem czego mogłabym się spodziewać po wysianiu nasion zebranych z moich pomidorków. Czy ktoś z Was siał może nasiona z F1, w jakim stopniu powtarzają cechy i czy w ogóle?
Jeśli masz dużo miejsca i chce Ci się bawić, próbuj.
W przypadku tego, konkretnego mieszańca, próby te skazane są na niepowodzenie.
Z Sungoldem, "walczyło" już mnóstwo hodowców z wielu części świata. Póki co, bez powodzenia. Nawet jeśli w którymś pokoleniu, otrzymasz troszkę zbliżoną kopię, w kolejnym rośnie z tego zupełnie nowy wynalazek.
To wyjątkowo ciężka do rozszczepienia hybryda. Japończycy pomyśleli o tym, by nie dało się tego skopiować. No i chyba się to udaje.
Jest w Niemczech pewien hodowca, który podobno jest blisko. Zajęło mu to lata, a doświadczenie pomidorowe, ma ogromne. Może za rok, dwa udostępni hobbystom efekty swojej pracy.
Z całym szacunkiem dla Ciebie, daj sobie spokój.
karthyer
100p
100p
Od: 19 cze 2012, o 11:02

Post »

Dorcinda pisze:A co do kumato to: http://en.wikipedia.org/wiki/Kumato
No to oboje mieliśmy dobry pogląd na sprawę, tylko myśleliśmy że jest jedno Kumato. A to pomyłka. Z moją marną znajomością innostrannych jazykow, wywnioskowałem (z dużym uproszczeniem i trochę żartem) z tego linku:

1. Kumato to nie odmiana pomidorów, tylko jakby "gwarancja jakości" dla odmiany.
2. Różne firmy mają swoje zestawy hodowlane "Kumato".
3. Sygenta dba o swoje linie aż do przesady - byle leszcz nie kupi, trzeba być "członkiem".
4. Na ogół są to odmiany ustalone, ale może też trafić się firma kumatująca F1.
5. Jeżeli sadzisz odmianę kumatą z własnych nasion, to nie jest to kumato, bo nie masz certfikatu. To jest tylko pomidor nie do odróżnienia przez nikogo od certyfikowanego kumatego.

Pozdr:)
Dorcinda
500p
500p

Post »

No i wszystko jasne. Szacun dla waszej wiedzy i dociekliwości. Wniosek z sungoldem szkoda zachodu, ale pokumać sobie można :D
Dorota
Joamor
100p
100p
Od: 11 lut 2010, o 11:54

Post »

No to szkoda :(
Jakimś rozwiązaniem jest wysianie kilku nasionek i dalsze rozmnażanie z wilków. To akurat mam wypróbowane, pomidor ten szybko rośnie i osobniki z wilków już prawie dogoniły "rodziców" i zaczęły owocować. W ten sposób paczuszka nasionek może starczyć na kilka lat :D
Zawsze to jakaś oszczędność...
Pozdrawiam Joanna
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

U mnie też pomidory z wilków już doganiają rodziców i są już małe pomidorki, a wilki wsadzałam nie te pierwsze a te już pod trzecim, czwartym gronem, sama jestem zaskoczona :roll: :D Tak, że jak ktoś w przyszłym sezonie, nie będzie miał możliwości mieć większą ilość sadzonek, nic straconego, jak wsadzicie pierwsze odrosty to będziecie mieć owoce prawie w tym samym czasie co pomidor mateczny :wit
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

W tym roku również z ciekawości ukorzeniłem dwa wilki, są już nawet pomidorki ;:138
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”