Trawnik od zera,od czego zacząć - ZAKŁADANIE cz.1
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Trawnik od zera
Przy odrostach wystarczy reg. koszenie i same zamierają.
Śliwa i wiśnia odrasta jak perz. Malowanie herbicydem tez nic nie daje. jedyny skuteczny sposób, to wykopać.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 lip 2012, o 22:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A miałam nadzieję, że ktoś mnie pocieszy i znajdzie inny sposób. Koszenie nic nie dało - odrastają skubańce. No to szpadel w dłoń i do dzieła. . Jaki jest najlepszy termin na prace przy trawniku od nowa? Wykopywać odrosty wiśniowe będziemy na bieżąco, ale wdzięczna byłabym za jakieś przybliżone kalendarium - kiedy randap na starą trawę, kiedy kopanie i cała reszta - teraz, czy na wiosnę
Pozdrawiam, Joanna.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 kwie 2012, o 11:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Nie mam ostatnio zdrowia do mojego trawnika
Mogę go kosić 3-4 razy w tygodniu i podlewać ,ale na resztę już nie mam czasu i siły .
Ciągle coś żółknie , nornice ,dosiewki ,chwasty , pH, niedobory ,tam rośnie tam nie rośnie ,,itp.
Wie ktoś może czy są firmy i jakie są koszta kogoś kto by się zajął takim trawnikiem jak trzeba ?
Może chociaż przez jakiś czas , do porządku trawniczek ,wszystko zależy od kosztów .
Nie mam pojęcia czy to są ceny w pojedynczych złotówkach dziesiątkach czy setkach miesięcznie.
Trawnik ma ok 200m2 , ale sąsiad też by się może zainteresował więc ze 2x200m2.
Nie mam ostatnio zdrowia do mojego trawnika
Mogę go kosić 3-4 razy w tygodniu i podlewać ,ale na resztę już nie mam czasu i siły .
Ciągle coś żółknie , nornice ,dosiewki ,chwasty , pH, niedobory ,tam rośnie tam nie rośnie ,,itp.
Wie ktoś może czy są firmy i jakie są koszta kogoś kto by się zajął takim trawnikiem jak trzeba ?
Może chociaż przez jakiś czas , do porządku trawniczek ,wszystko zależy od kosztów .
Nie mam pojęcia czy to są ceny w pojedynczych złotówkach dziesiątkach czy setkach miesięcznie.
Trawnik ma ok 200m2 , ale sąsiad też by się może zainteresował więc ze 2x200m2.
dzień dobry,mam działkę 7ar chce na wiosnę założyć trawnik,podłoże sama glina moje pytanie,czy nawieść ziemi z 15cm rozsypać a pod spód dać agrowłóklinę żeby chwasty nie wyłaziły,czy tą ziemię przekopać z tą gliną ,proszę o radę dzięki
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Grubego piachu lepiej nawieź i wymieszaj.
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Też myślę że na glinę piasek to o wiele lepszy pomysł niż ziemia.
Asiu - teraz jak najbardziej jest dobra pora na zakładanie trawnika, co do rundapu - to ja bym nie dawała w ogóle, po co się truć jak korzenie wiśni masz i tak wykopać, a jak stara trawa odrośnie to chyba raczej dobrze, trawa na trawniku chwastem nie jest .
Asiu - teraz jak najbardziej jest dobra pora na zakładanie trawnika, co do rundapu - to ja bym nie dawała w ogóle, po co się truć jak korzenie wiśni masz i tak wykopać, a jak stara trawa odrośnie to chyba raczej dobrze, trawa na trawniku chwastem nie jest .
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
Myślałem o tym piachu, tyle że ta glina to jest najgorszy okaz ziemi, sam beton, strasznie twarda. Dlaczego uważacie że nawiezienie piachu i wymieszanie będzie lepsze niż 15cm ziemi. Jak gruby miałby to być piach? Chodzi wam o średnicę ziarka, tak?
- Galadriela
- 500p
Zasada jest taka że piaszczyste gleby wzbogaca się gliną, a gliniaste piaskiem. Dzięki temu woda nie będzie stała tylko będzie mogła wpływać w głąb. Gliniasta gleba która jest z natury zwięzła, jak wyschnie potrafi być nieziemsko trudna do przekopania, piasek ją rozluźnia, poprawia jej strukturę i ułatwia życie roślin, tym samym eliminuje późniejsze kłopoty z mchem na trawniku. Ergo - gleba przestanie funkcjonować jako "beton". Najlepiej było by nawieźć z 10, 15 cm piasku i przekopać go z rodzimą glebą.
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
Czyli po nawiezieniu piasku i wymieszaniu powinienem już sadzić trawę? Nie dawać jeszcze ziemi na to? Czy zrobienie tego tak jak piszesz da skuteczny efekt w postaci rośnięcia trawy
- Galadriela
- 500p
Jeśli ta gliniasta gleba pod spodem zawiera wystarczająco dużo próchnicy (tzn. jest czarna lub ciemnobrązowa), to nie trzeba, trawa sama wyrośnie (oczywiście po wysianiu), jeśli ta gliniasta gleba natomiast zawiera mało próchnicy (jest jasna) to można dodać kompostu. Ale zasadniczo trawy nie są roślinami wybrednymi
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
Zobacz, ten sam temat w linku:darex65 pisze:Czyli po nawiezieniu piasku i wymieszaniu powinienem już sadzić trawę? Nie dawać jeszcze ziemi na to? Czy zrobienie tego tak jak piszesz da skuteczny efekt w postaci rośnięcia trawy
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=784
Trzeci post od dołu
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lip 2011, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ogrod2000: będę siał GoldGrass, ale chyba na wiosnę dopiero. Zastanawiam się nad nawożeniem tego. Czytałem Twoje wypowiedzi o specyficznych wymaganiach tej trawy. Mam znajomego rolnika, który ma takie oto dostępne nawozy, które mógłbym od niego pobrać:ogrod2000 pisze:W Gold Grass'ie występuje duża ilość HIGHLAND'a ta delikatna mietlica wymaga specjalnego traktowania. Wiec aby uzyskać odpowiednią wegetatywność w sezonie potrzeba specjalnego nawozu.
I tu mam pewien problem, w zasadzie z dostępnych w sklepach nawozów nic nie znalazłem.
Najbliższy nawóz właściwemu jest AMOFOSKA NPKMg, wzbogacona dodatkowo w azot, np jakiś saletrzak. Są nawozy dedykowane, ale cena powala z nóg 300zł(netto) za 25kg, jest nie do przyjęcia
Może, ktoś zna nawóz NPK w okolicach 12-10-25 + składniki?
Mam na myśli nawozy w granulacie, bo fertygacyjnych znam kilka(np Plonvit Kali).
-NPK Polifiska 6 (6-20-30)
-Mocznik (N 46%)
no ewentualnie jeszcze:
-Sól Potasowa (K 60%)
Wydaje mi się, że można by nawozić tą trawę tymi nawozami, ale nie wiem w jakich proporcjach i czy wszystkie razem czy oddzielnie?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
PrzemasG