Mój kłujący i nie tylko parapet:) - Paula15

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kłujący i nie tylko parapet:)

Post »

Mojej też zamierają(wtedy je po prostu usuwam), ale zaraz wypuszcza na ich miejsce więcej nowych :) Zamierały też jak miała wełnowce- przyjrzyj się dokładnie bo czasami trudno je zobaczyć tak się potrafią na niej ukryć :roll: trzymasz ja na pełnym słońcu? Zrób zdjęcia-jak będę umiała to postaram się pomóc. :)
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam,
super wygląda taki słoneczny, pomarańczowy parapet i roślinki na nim super :wink:
nyskadu pisze:Super kaktusiki, ale mnie zauroczyła Twoja Hatiora, pierwszy raz widzę tak pięknie rosnącą. Spojrzałam na moją i zrobilo mi się smutno :oops:
mnie również podoba się hatoria, ja póki co mam kilku członowe roślinki i podobnie jak Agnieszce co chwilę znajduję wysuszone człony :? więc chętnie skorzystam z porad udzielonych Agnieszce ;:173
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I ja Ciebie witam :wit
Naprawdę miło mi, że podobają Wam się moje rośliny :D Co do hatiory to zauważyłam, że w czasie tych najgorszych upałów wystawianie na bezpośrednie słońce nie robi jej dobrze, bo właśnie staje się taka jakby pomarszczona...a co do ziemi to trzymam ją w takiej samej co kaktusy :)
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hm...choroba kaktusowa jest trudna do opanowania :roll: -nic mi się już nie mieści na parapecie, a czekam na kolejne dwie paczki z kaktusami łudząc się się, że jeszcze gdzieś się da postawić doniczkę :;230 Na wiosnę jak nic czeka mnie przesadzanie do kwadratowych doniczek :D ale dlaczego nigdzie nie ma małych i kolorowych ;:185

A teraz ciąg dalszy...
Opuntia microdasys alba
Obrazek

Euphorbia millii
Obrazek

Aylostera nitida FR 769 i Aylostera aureispina KK 843

Obrazek

Aylostera spegazziniana
Obrazek

Rebutia marsoneri i Rebutia almeyeri
Obrazek
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Powoli robi się tłok ;:138
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tłok to już jest :;230 Na dodatek wczoraj z marketu wróciłam z dwoma doniczkami zielonych :heja
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

Super Frithia!
Moja miała jak dotąd jeden kwiat, choć trzymał się ponad miesiąc!
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To prawda kwiaty trzymają się bardzo długo-u mnie nie było jakiś czas ;:3 i były zwinięte, myślałam, że już się nie rozwiną, a później :tan
nmin
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 sie 2012, o 13:55

Post »

Masz prześliczną Opuntia microdasys alba, trafiłam do Twojego wątku wpisując jej nazwę w wyszukiwarce, bo to aktualnie mój wymarzony kaktus i znając siebie, nie spocznę, póki nie przytargam takiego do domu :)

A pomocnik piękniejszy, niż wszystkie kaktusy razem wzięte ;:167
Inez
500p
500p

Post »

Fakt, Opuntia bardzo ładna i nawet mi się spodobała, choć nie przepadam za nimi ;:224
Poza tym jeszcze Hatiora zrobiła na mnie wrażenie, taka duuuuuuża, ładnie się prezentuje.

U mnie z Friczią było podobnie, wytworzyła pąk, rozchyliła i tyle....potem nie było słońca i dwa tygodnie stała zamknięta, też myślałam, że już przekwitła, a potem kolejne dwa, a może nawet i trzy tygodnie rozwijała całkowicie kwiat ;:138
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nmin pisze:Masz prześliczną Opuntia microdasys alba, trafiłam do Twojego wątku wpisując jej nazwę w wyszukiwarce, bo to aktualnie mój wymarzony kaktus i znając siebie, nie spocznę, póki nie przytargam takiego do domu :)

A pomocnik piękniejszy, niż wszystkie kaktusy razem wzięte ;:167
Witaj :wit Od takiej opuntii wszystko się u mnie zaczęło :) Niestety jak ja kupiłam i niechcący dotknęłam przypomniałam sobie, że ona tylko z wyglądu ładna :;230

Pomocnik jest bardzo kochany-jak tylko przyjdę do domu chodzi za mną krok w krok( no chyba, że zobaczy, że wyciagam jej ręcznik do kąpania-wtedy znika szybciej niż przyszła :;230 )
Inez pisze:Fakt, Opuntia bardzo ładna i nawet mi się spodobała, choć nie przepadam za nimi ;:224
Poza tym jeszcze Hatiora zrobiła na mnie wrażenie, taka duuuuuuża, ładnie się prezentuje.
Nie pomyślałabym, że hatiora zrobi takie wrażenie na wielu osobach-ot po prostu sobie rośnie i nic szczególnego przy niej nie robię :D
Inez pisze: U mnie z Friczią było podobnie, wytworzyła pąk, rozchyliła i tyle....potem nie było słońca i dwa tygodnie stała zamknięta, też myślałam, że już przekwitła, a potem kolejne dwa, a może nawet i trzy tygodnie rozwijała całkowicie kwiat ;:138
Szkoda, że więcej sucholubnychnie ma tak długo " żyjących" kwiatów :roll:
Inez
500p
500p

Post »

Paula15 pisze: Szkoda, że więcej sucholubnychnie ma tak długo " żyjących" kwiatów :roll:
Ooooj taaaaak ;:215 ;:215
Aczkolwiek ta "ulotność" kwiatów niektórych rodzajów czyni je tak niezwykłymi dla nas :)
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I pomyśleć, że na kwiaty czeka się cały rok, a one dzień do tygodnia i już czeka się od początku :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”