Morwa ( Morus )
Morwa ( Morus )
Witam. Mam w ogrodzie roślinę - nie wiem czy to drzewo czy krzew. Ma jeden grubszy pień i obok 2-3 cieńsze. Nie kwitnie, nie owocuje. Ma charakterystyczne liście z takimi wcięciami. Podejrzewałam, że może to być jakaś odmiana brzozy, ale kora nie jest biała tylko brązowa. Może ktoś zna tę roślinę?
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Identyfikacja roślinki
Tym razem wyrosło mi jakieś drzewo. Szybko rośnie (w tym roku wybiło na półtora metra). A ja nie wiem co to jest, może warto przesadzić i zachować? Podobne do lipy, lub topoli, a może morwa?
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Tak, to morwa biała.
Możesz zachować, np. dla owoców (ale nie każda morwa ma smaczne) albo dla jedwabników
Możesz zachować, np. dla owoców (ale nie każda morwa ma smaczne) albo dla jedwabników
- Galadriela
- 500p
Dziękuję
Tak podejrzewałam że to może być morwa... Zastanawiam się tylko czy biała, bo jedyna morwa jaka rośnie w mojej okolicy rośnie u sąsiadów jakieś 100 metrów ode mnie, tylko nie pamiętam czy biała czy czarna (rośnie przy ulicy, więc owoce widać), i właśnie ją podejrzewałabym o "rodzicielstwo" mojego drzewka. I czy dla owoców opłaca się zachować dziczkę, bo zanim sprawdzę czy te owoce do czegoś się nadają minie kilka lat.
Cóż, trzeba sprawę przemyśleć.
Jeszcze raz dziękuję
Pozdrawiam
Tak podejrzewałam że to może być morwa... Zastanawiam się tylko czy biała, bo jedyna morwa jaka rośnie w mojej okolicy rośnie u sąsiadów jakieś 100 metrów ode mnie, tylko nie pamiętam czy biała czy czarna (rośnie przy ulicy, więc owoce widać), i właśnie ją podejrzewałabym o "rodzicielstwo" mojego drzewka. I czy dla owoców opłaca się zachować dziczkę, bo zanim sprawdzę czy te owoce do czegoś się nadają minie kilka lat.
Cóż, trzeba sprawę przemyśleć.
Jeszcze raz dziękuję
Pozdrawiam
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- mateo
U nas podobno rosną tylko morwy białe (niezależnie od koloru owoców), bo morwy czarne są wrażliwe na mróz.
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Masz na myśli u nas czyli w Polsce?mateo pisze:U nas podobno rosną tylko morwy białe (niezależnie od koloru owoców), bo morwy czarne są wrażliwe na mróz.
Jeśli tak to dementuję,w moich okolicach rosną same czarne morwy i jakoś nie widzę,żeby mróz robił im krzywdę,a owocki pyyyycha
Kwiaty to resztki Raju.
- Galadriela
- 500p
Zanim skosztuję z niej owoców to trochę czasu minie... Choć zawsze może być jako drzewo ozdobne i na pożarcie szpakom
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- mateo
Czarne w sensie koloru owoców? Bo morwa biała może mieć różne kolory owoców - czarne, białe, jasnoróżowe, może też czerwone. Ale wszystko to jeden gatunek. Jeśli chodzi o smak owoców to się zgodzę, bo mi też smakują te czarne, natomiast jasne (z tych drzew z których miałem okazję próbować) były raczej mdłe.
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co to za drzewo? Proszę o pomoc.
Chyba musimy poczekać, aż rozwiną się te pączki
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia