Glicynia - uprawa,problemy Cz.1

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
safiori
200p
200p
Od: 7 kwie 2008, o 09:51

Post »

Ja mam biała glicynię i już rosnie u mnie z 7 lat niestety tylko raz zakwitła i to miała 4 kwiaty. Co prawda jest olbrzymia i co roku tne ją na maksa. Może dlatego mi nie kwitnie. Robi natomiast za zieloną ścianę przez całe lato. na razie ma tylko pączki liściowe.
Awatar użytkownika
janina1949
50p
50p
Od: 30 kwie 2008, o 19:19

Post »

Glicynia kwitła tak w zeszłym roku w tej chwili ma masę pąków i już na dniach będzie kwitła. Jeżeli masz glicynie z siewu to musisz długo czekać aż zakwitnie, muszą być kupione szczepione i ważne jest cięcie. Ja moją przycinam w sierpniu i drugi raz w marcu. Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie bo warto poczekać :oops:
Witam wszystkich miłośników działek i ogrodów
Awatar użytkownika
Evva
50p
50p
Od: 1 cze 2007, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Koniecznie pokaż zdjęcia! Będziemy czekać z niecierpliwością. Moje sadzonki kupiłam szczepione i jestem ciekawa po ilu latach zakwitną.
Pozdrawiam Ewa
KOCHAM BIEDRONKI ;-)
Awatar użytkownika
janina1949
50p
50p

Post »

Musisz koniecznie zabezpieczyć dobrze na zimę, szczególnie miejsce szczepienia.Moja miała już pierwsze kwiaty w trzecim roku. Życzę powodzenia :lol:
Awatar użytkownika
Evva
50p
50p

Post »

Tak, tak. Zabezpieczyłam je włókniną ale mimo tego, na jednej pączki liściowe są jakby "martwe". :( Chociaż nie, jeden zielony pączek jest przy samej podstawie. Pewnie mi zmarzła i odbija od korzenia. Tylko teraz nie wiem czy to dobrze, bo miejsce szczepienia jest wyżej i nie wiem czy ta "dzika" odrośl kiedys zakwitnie. Poczekam jeszcze, może obudzą się jakieś inne pączki.
Pozdrawiam Ewa
KOCHAM BIEDRONKI ;-)
Awatar użytkownika
przester27
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 kwie 2007, o 13:56

Re

Post »

a co jeśli glicynia była ukorzeniana z dorosłego okazu, który wiele razu już zakwitł ??
Awatar użytkownika
safiori
200p
200p
Od: 7 kwie 2008, o 09:51

Post »

Moja glicynia była kupiona w sklepie ogrodniczym i chyba nie była z siewu tylko szczepiona. Wczoraj byłam na działce i o dziwo w tym roku chyba zakwitnie bo pojawiły się takie inne pąki, większe i grubsze ;:26 mam tylko nadzieję że nie przyjdzie przymrozek i wreszcie się doczekam pięknych białych kwiatów.
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak kwitnie moja glicynia obecnie :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bożenko :shock: :D już!!!??? JUż kwitnie Twoja glicynia???
Piękna .... bardzo chciałabym .... a czekam.
Jak długo czekałaś na pierwsze kwiaty? :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

KaRo
Moja glicynia właśnie zaczęła kwitnąć i to jest dzisiejsze zdjęcie -jeszcze nie wszystkie kwiatki sie rozwinęły :lol: Mierzyłam ich długość mają 55 centymetrów :shock:
Na pierwsze kwiatki czekałam rok :D Kupiłam ją dosyć dużą ,a sadzonka była z rośliny kwitnącej :D wcześniej miałam siewkę ,która nie kwitła wcale i w końcu zmarzła :? :roll:
Awatar użytkownika
janina1949
50p
50p

Post »

Moja też już pięknie kwitnie,jest obsypana cała kwiatami,jest bardzo piękna ,warto było czekać aby zobaczyć to cudo,zamieszczę zdjęcie. Pozdrawiam.Janina
Awatar użytkownika
Evva
50p
50p

Post »

Janinko, czekamy na fotki! Moje glicynie wypuściły (niestety) tylko listki. Może w przyszłym roku doczekam sie kwiatków. Co należy zrobić teraz, aby w przyszłym roku roślinka zakwitła?
Pozdrawiam Ewa
KOCHAM BIEDRONKI ;-)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewo myślę,że pomocna będzie dla Ciebie wypowiedź Grzesia i Ani
"Tnij i to mocno"
Oboje mają doświadczenie w jej uprawie...a ponadto wpisz w wyszukiwarke "wisteria,glicynia" i z pewnością znajdziesz wiele innych interesujących wiadomości na temat wisterii.
Awatar użytkownika
janina1949
50p
50p

Post »

Glicynia wymaga ciecia aby ładnie kwitła.pierwsze ciecie w sierpniu drugie luty ,marzec zależy od pogody no i oczywiście solidne zasilanie i w czasie suszy podlewać. życzę aby Ci zakwitła też tak pięknie jak moja. Wszyscy co przechodzą koło mojej działki przystają i ją podziwiają bo jest naprawdę na co popatrzeć. Pozdrawiam Janina
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

A ja swoją pokażę w tym wątku, bo jestem zaszokowana jej tegorocznym , pierwszym tak obfitym kwitnieniem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”