Borówka amerykańska - 2cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 2cz

Post »

tollo pisze:Jesienią tamtego roku posadziłam osiem krzaków borówek
Borówki ładnie rosną dały dość dużo owoców i wszystko byłoby ok,
gdyby nie ogromne przyrosty na jednym z krzaków.Przyrosty wychodzą z ziemi,
przerosły samą borówkę o jakiś metr.Gałęzie tych przyrostów są jakieś wiotkie i luźne,
a liście różnią się od liści borówki.Są większe i bardziej okrągłe.Czy nie są to przypadkiem
odrosty od podkładki na której borówka była szczepiona?Bardzo proszę o odpowiedź,czy
ciąć te dziwne przyrosty,czy poczekać do wiosny. ;:124
Na razie nic nie wycinaj, zrób zdjęcie, borówki raczej się nie szczepi, widziałem u znajomej starą borówkę co ma około dwa i pół metra.

Vidarius będą owoce
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Vidarius pisze:a jeśli mam same bluecropy i są obok siebie to będą z tego jakies owoce czy raczej nie?
Ja mam same bluecrop i krzaczki uginały się od owoców. :heja
Przyrosty już teraz nowych pędów są ogromne, kilka ma po 120 cm, no i dużo mniejszych.
BOŻENA
Vidarius
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sie 2012, o 15:53

Post »

kupiłem je 3 letnie przez allego,sadzonki mają obecnie od 10 do 25 cm,czy w przyszłym roku byłyby już owoce?
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36

Post »

Vidarius pisze:kupiłem je 3 letnie przez allego,sadzonki mają obecnie od 10 do 25 cm
Skoro borówki mają 10-25 cm wysokości to chyba 1 roczne ( najprawdopodobniej ).
Borówki 3 letnie to powinny mieć w czasie zakupu 40-70 cm ( uwzględniając cięcie na rozkrzewienie ), ponieważ przyrosty roczne borówki to ponad 50 cm łodygi.
BOŻENA
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Największy pęd w tym roku, udał się na blucropie, 72 cm i dalej rośnie, ale ogólnie ten rok był ciężki, upały kilka razy spaliły końcówki pędów, nie tylko na borówkach, morele i grusze też mi ucierpiały od słońca...
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Podzielcie się...kiedy i czym zasilacie krzaczki.ja nie nawożę,ale u mnie takich przyrostów nie ma
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawożenie to jedno, i tak borówka jest mało wymagająca, ważne jak przygotowane podłoże, prześwietlanie jej, jaka odmiana, sporo o tym jest we wcześniejszych postach :wink:
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

danutka66 pisze:Podzielcie się...kiedy i czym zasilacie krzaczki.ja nie nawożę,ale u mnie takich przyrostów nie ma
Zachęcam do przeczytania tego wątku od początku ... :D
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
rozykwiat
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sie 2012, o 15:22

Post »

jeśli chodzi o mnie to nie nawożę zbyt dużo, daję zakwaszacz w kuleczkach raz na dwa lata-polecili mi w sklepie, powiedzieli, że ten wodnisty za szybko spływa, a w kuleczkach wolno się rozkłada i boróweczki czerpią z niego cały czas:)
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Vidarius pisze:kupiłem je 3 letnie przez allego,sadzonki mają obecnie od 10 do 25 cm,czy w przyszłym roku byłyby już owoce?
Ja również kupiłam przez ale... i tez takie po pierdółki dostałam nawet komentarza nie wystawiłam bo musiałby być negatywny- o czym sprzedającego poinformowałam
Bo-enka pisze: Skoro borówki mają 10-25 cm wysokości to chyba 1 roczne ( najprawdopodobniej ).
Borówki 3 letnie to powinny mieć w czasie zakupu 40-70 cm ( uwzględniając cięcie na rozkrzewienie ), ponieważ przyrosty roczne borówki to ponad 50 cm łodygi.
Dokładnie tak jak piszesz Bozenko tak powinny wyglądać krzaczki - niestety co innego było w opisie aukcji a co innego w rzeczywistości. Nie było nawet choćby kawałka zdrewniałego pędu :twisted:
Z reguły borówki kupuje w szkółce roślin jagodowych pod Łodzią- niestety akurat nie mieli tych odmian które chciałam nabyć i się skusiłam na zakup przez al... ;:14
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też w kwietniu kupiłem kilka trzylatków, na alledrogo, poniżej earliblue miała około 40cm:

Obrazek

Tak wygląda dziś po czterech miesiącach, najwyższy pęd ma 125 cm, dalej rośnie:

Obrazek

Listki wystające z pod maty to odkłady, porobiłem w każdej borówce, wszystkie mają korzenie już, na wiosnę rozsadzam o ile nie wymarzną.
Jak dziś mierzyłem, rekordzistą jest bluecrop, przyrost najwyższego pędu 117 cm, zaraz za nim darow, niewiele mniej, reszta przyrosty od 70-80 cm. Nie obyło się bez strat, cztery krzaki padły-podejrzewam szarą pleśń, z pozostałymi krzakami walczyłem półtorej miesiąca, ale się udało.

Borówkom starym nic nie było, oprócz kilkukrotnych odwiedzin mszycy czarnej, te szybko lokalizowałem dzięki mrówkom,
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

mr25ur Jak Ty sadzisz tą borówkę? Te deski to jest tylko jako obrzeże? czy głębiej. I ta ma ta taka beżowa... z czego ona jest?
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deski to kołnierz, mata to niby agrotkanina beżowa, aczkolwiek dla mnie przypomina materiał tapicerski...
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”