Tuja żywotnik - sadzenie, przesadzanie
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 kwie 2008, o 00:37
Dość stary ten wątek, ale może xipe się natknie... Przesadziłam niedawno swierka na pniu i drżę o jego życie, podlałam go na razie witaminą B, bo nie miałam ukorzeniacza, ale mam pytanie: jak często podlewać go tą witaminą z ukorzeniaczem (wymieszać to razem)? Bardzo mi na tym świerku zależy, jest taki piękny... nie daruję sobie, jak go stracę
Młode tuje - żywotnik zachodni - kiedy przesadzać?
Witam!
Właśnie zaczęły mi wschodzić młode tuje, które zasiałem 2 maja. I moje pytanie brzmi:
jak długo (jaki okres - w dniach,tygodniach) muszę odczekać aby móc bezpiecznie je przesadzać do doniczek? Chodzi mi o to aby się wszystkie przyjęły (byłoby najlepiej) ale aby to wykonać w tym roku aby się rozwijały w doniczkach, a nie w gruncie. Proszę o porady. Michał
Właśnie zaczęły mi wschodzić młode tuje, które zasiałem 2 maja. I moje pytanie brzmi:
jak długo (jaki okres - w dniach,tygodniach) muszę odczekać aby móc bezpiecznie je przesadzać do doniczek? Chodzi mi o to aby się wszystkie przyjęły (byłoby najlepiej) ale aby to wykonać w tym roku aby się rozwijały w doniczkach, a nie w gruncie. Proszę o porady. Michał
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Czekaj do momentu gdy zauważysz, że z obecnych małych "choineczek" przekształcą się w małe duże tuje to wtedy przesadzaj do doniczek.
Ja przesadzeń dokonywałem w okolicach po 15 sierpnia, a początkiem września. Będą wtedy miały około 6 tygodni na przyjęcie się przed jesienią, a dwa nie ustawiaj ich tak by zimę spędziły pod grubą warstwą śniegu.
Ja przesadzeń dokonywałem w okolicach po 15 sierpnia, a początkiem września. Będą wtedy miały około 6 tygodni na przyjęcie się przed jesienią, a dwa nie ustawiaj ich tak by zimę spędziły pod grubą warstwą śniegu.
Czy można przesadzić 10-letnią tuje?
Wiem, że byłob to trudne technicznie - ma kilka metrów, ale czy w ogóle jest to możliwe? Akurat dwie tuje rosną tam gdzie raczej nie powinny, a pare metrów obok jest miejsce po tuji, która uschła. Byłoby idealnie gdyby można było jedną przesadzić. Wycinać trochę szkoda, bo są ładne. Jeśli można przesadzić to jak to zrobic? Przyciąć od góry?
Pozdrawiam,
Joanna
Pozdrawiam,
Joanna
Ja powiem tak: przesadzić pewnie można, jednak szansa przyjęcia jest mała, poza tym tak duże tuje będą chorować po przesadzeniu.
Jeśli przeszkadzają, to jednak najlepiej je wyciąć. Tuje rosną bardzo szybko więc przesadzanie dużych drzew na siłę jest według mnie bez sensu - po co męczyć drzewko.
Jeśli przeszkadzają, to jednak najlepiej je wyciąć. Tuje rosną bardzo szybko więc przesadzanie dużych drzew na siłę jest według mnie bez sensu - po co męczyć drzewko.
Roman
-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moim zdaniem zamiast tej wycinki warto podjąć próbę przesadzenia.Należałoby roślinę wpierw obkopać po obwodzie korony a wiosną dopiero przesadzać .Wczoraj byłam świadkiem wykopywania takiego dorosłego egzemplarza tui szmaragdowej .Bryła korzeniowa była starannie obkopana i ziemia dobrze się trzymała korzeni ,nic się nie osypywało .Bryła była naprawdę duża ,trzech mężczyzn ją dźwigało po uprzednim owinięciu w płachtę jutową a także siatkę metalową ,która miała za zadanie zabezpieczyć bryłę przed rozerwaniem .ros pisze: Jeśli przeszkadzają, to jednak najlepiej je wyciąć. .
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Obkopać po obwodzie korony i nasypać torfu , w który powinny wrastać korzonki, i przyciąć trochę górę.
Przesadzałam wiosną ponad 2,5 m Thuja plicata bez tych zabiegów, dostała worek torfu żeby trzymał wilgoć i była podlewana w miarę potrzeby,Rośnie już drugi rok
Przesadzałam wiosną ponad 2,5 m Thuja plicata bez tych zabiegów, dostała worek torfu żeby trzymał wilgoć i była podlewana w miarę potrzeby,Rośnie już drugi rok
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Ja natomiast powiem tak... ja przesadzilem juz pare ładnych drzewek dorosłych najwieksza byla omrica miala 10 metrów wys. po przesadzeniu nie chorowala natomiast żywotniki przesadzalem rózne duze , male itp i róznie bylo z nimi jedne chorowaly rok nie które wogole a inne nie przezyly tego. Ważne jest aby karpa tych dzrew byla jak mozliwe duza oczywiscie na swoje mozliwosci, bo potem trzba ta karpe przenies lub lepiej przewieź, ale w taki sposób aby konienie nie byly osuszone! jeśli przesadzasz je pare metrów dalej to nic sie nie stanie ale zawsze warto spróbowac. !!!!
Sypki
Darz Bór
Darz Bór
Dzięki. No to pewnie spróbujemy jednak przesadzić. Tylko proszę napiszcie dokładniej jak okopać bryłę korzeniową. Na jaką to powinno być głębokość, na jaką szerokość. I mamy tam tak po prostu wsypać torf? Czymś to jeszcze zabezpieczyć? I kiedy dokładnie na wiosnę próbować przesadzić? Próbować przesadzić całą czy jednak ściąć górę? Tuja ma ok. 5 metrów wysokości.
I mam jeszcze pytanie czy nie można tak od razu przesadzić? A nie jesienią okopać, a potem na wiosnę przesadzac?
A może ktoś z okolic Krakowa chciałby taką tuje? To jak się zdecydujemy ich pozbyć, to możemy odstąpić.
Pozdrawiam,
Joanna
I mam jeszcze pytanie czy nie można tak od razu przesadzić? A nie jesienią okopać, a potem na wiosnę przesadzac?
A może ktoś z okolic Krakowa chciałby taką tuje? To jak się zdecydujemy ich pozbyć, to możemy odstąpić.
Pozdrawiam,
Joanna
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 mar 2009, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Thuja kulista - przesadzanie
Witam
Od ubiegłego roku jestem posiadaczem działki typu pracownicza.
Wzdłuż siatki przy dróżce rosnie kilka thui kulistych o średnicy około 60-80cm, ponieważ wcześniejszy właściciel posadził je w 1,5m odległości od siatki chciałbym je przesadzić bliżej bo pewnie juz większe nie urosną.
Czy mogę zrobić to teraz powiedzmy do końca marca?
Proszę o porady, jestem nowicjuszem w tym temacie.
Od ubiegłego roku jestem posiadaczem działki typu pracownicza.
Wzdłuż siatki przy dróżce rosnie kilka thui kulistych o średnicy około 60-80cm, ponieważ wcześniejszy właściciel posadził je w 1,5m odległości od siatki chciałbym je przesadzić bliżej bo pewnie juz większe nie urosną.
Czy mogę zrobić to teraz powiedzmy do końca marca?
Proszę o porady, jestem nowicjuszem w tym temacie.