Podobno 25.08.11r jest bardzo dobrym dniem na przesadzanie piwonii, floksów, liliowców, itp. Ismena
Witam
Chyba jeszcze nikt nie podzielił się swoimi spostrzeżeniami odnośnie rady jaką nam udzieliła Ismena w ubiegłym roku, by liliowce i inne kwitnące przesadzić/posadzić w dniu 25.08,11r

Będę więc pierwsza odważna....

Może inni też się odważą
Za radą
Ismeny, dokładnie w tym dniu, przesadziłam w nowe miejsce liliowca Outrageous i jeszcze kilka innych roślin, które dobrze się przyjęły, zdrowo rosną i kwitną, ale że to wątek liliowcowy, to napiszę właśnie o liliowcu.
Przesadzony Outrageous w tym roku mnie bardzo mile zaskoczył obfitością kwitnienia oraz szybkością rozrastania.
Przesadziłam go 25.08 w nowe miejsce, tak jak to radziła Ismena i proszę jak mu to posłużyło
W ubiegłym roku miał tylko 1 pęd z kwiatami, a w tym, aż 6 pędów oblepionych pąkami

Na dodatek pojawiło się kilka młodych przyrostów.
Teoretycznie liliowiec może w ogóle nie zakwitnąć po przesadzeniu, więc ta obfitość kwiecia była dla mnie dużą niespodzianką
Muszę przyznać, że właściwy dzień ma bardzo duże znaczenie dla rozwoju posadzonej rośliny
Ismeno dzięki za dobrą radę

, a
w tym roku który dzień nam poradzisz jako najlepszy do sadzenia/ przesadzania liliowców?
P.S - cudowne siewki z tego roku... 268/12 najbardziej mi się podoba
Outrageous, widok kępy....mocne, soczysto zielone liście
Pełnia kwitnienia
Portretowe