Środki na zarazę ziemniaka - dyskusja

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Środki na zarazę ziemniaka - dyskusja

Post »

moniko

Nie przesądzam losu Twoich pomidorów ale słusznie rozumujesz i postępujesz . Wielu forumowiczów wyczekuje do końca z ochroną licząc na cud. Wielu zaczyna latać jak z moczem po sklepach ogrodniczych dopiero jak pokażą się plamy. Potem bawi się jeden i drugi w strażaka gasząc pożar a jeszcze potem dyskutuje o skuteczności takich czy innych preparatów. .
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Najlepiej niech się wypowiedzą specjaliści "pełną gębą", ale z mojego doświadczenia wynika, że atak zarazy to również kwestia przypadku/szczęścia/nieszczęścia. Mój szwagier posadził kilka krzaków pomidorów (dokładnie 5) i nie pryskał ich do tej pory wcale i zarazy na razie nie ma. A ze mnie się śmieje. Cztery kilkometry dalej zaraza atakuje pomimo oprysków.

Analizując sprawę z innej strony - skoro producenci środków systemicznych piszą, że zabieg należy powtórzyć co 7-10 dni (a to mniej niż 2 tygodnie), to również o czymś świadczy.

Oczywiście najlepiej pryskać profilaktycznie wcześniej, ale dlaczeo akurat 2 tygodnie przed, a nie 12 dni, ciekawe byłoby uzasadnienie.
Pozdrawiam
Adam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

ABan pisze:skoro producenci środków systemicznych piszą, że zabieg należy powtórzyć co 7-10 dni (a to mniej niż 2 tygodnie), to również o czymś świadczy.
Takie banały możesz przeczytać na każdej ulotce niezależnie od grupy chemicznej środków. A niestety mechanizmy i czas biodegradacji różnych środków są różne.
Nie zastanowiło cie to - ABan ?
Mój szwagier posadził kilka krzaków pomidorów (dokładnie 5) i nie pryskał ich do tej pory wcale i zarazy na razie nie ma.
To po co ty pryskałeś ?
ABan
500p
500p

Post »

forumowicz

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że poważne firmy nie mogą "na chama" oszukiwać, bo ujawnienie takiego kłamstwa i rozdmuchanie przez media mogłoby stanowić katastrofę rynkową. Czyli te 7-10 dni może być trochę podrasowane, ale musi w tym być jądro prawdy.
Pozdrawiam
Adam
protioko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 cze 2012, o 18:10

Post »

ABan
Z tym się zgodzę że pomimo pryskania zz będzie atakować krzaki. Ale jak chcesz zobaczyć co może zrobić z tymi co nie były chronione to proponuję zostaw sobie ze 2-3 krzaki i nie pryskaj niczym. Kilka dni niekorzystnych warunków, i będziesz miał niezłe suszki na bukiet.
ABan
500p
500p

Post »

Ja jestem jak najbardziej zwolennikiem oprysków, wręcz twierdzę, że bez oprysku pomidora z gruntu wychodować się nie da, ale zawsze są wyjątki od reguły i ten element losowy ma znaczenie, tylko na jego podstawie nie można budować teorii.

Bo kwestia 2 tygodni przed jest b. interesująca, tylko przydałoby się jej uzasadnienie.
Pozdrawiam
Adam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

ABan pisze:poważne firmy nie mogą "na chama" oszukiwać
Ty chyba na innej planecie żyjesz- ABan

25 letnie mięso sprowadzone ze Szwecji i wprowadzone w obrót , maczka jaj bez jaj, szczepionka p.grypie aktywna jak woda z kranu, sól do wedlin prosto z drogi, itp.itd to wg twojego mniemania robota kilku niepoważnych firm . Reszta jest poważna jak.... Charlie Chaplin w swych komediach.
ABan
500p
500p

Post »

Dla ciebie ta firma, która sprowadza 25 letnie mięso ze Szwecji była poważna? To było dwóch cwaniaków w garażu. I tych gości od soli też maż za poważnych biznesmenów? Nie porównujmy ich jednak do Bayera i Du Ponta. Oni też pewnie nie są święci, ale na ordynarne kłamanie i to na papierze nie mogą sobie pozwolić.
Pozdrawiam
Adam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

ABan pisze:Oni też pewnie nie są święci, ale na ordynarne kłamanie i to na papierze nie mogą sobie pozwolić.
Nie ja jestem od osądzania Bayer'a czy innych firm. Ty po prostu nie rozumiesz co się tu pisze ABan.

Nie ma takiej możliwości, by środki ochrony roślin składające się z diametralnie różnych związków chemicznych miały identyczną aktywność/ identyczny czas biodegradacji/. A z ulotek fungicydów tak by można wywnioskować.
Śmiem podejrzewać , że jest w tym również interes komercyjny firm i tyle- ABan.
protioko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

No ja bym nie był takim optymistą. Jeśli chodzi o Bayer to np imidachlopryd używany w zaprawach do rzepaku, buraków jest uważany za sprawcę wymierania pszczół. Roślina pobiera go z ziemi potem jest transportowany m.in. do pyłku rzepaku i tak trafia do ula. Tak samo ze spirotetramatem który podobno powoduje zaburzenia rozwoju u owadów.
Nie ma takiej możliwości, by środki ochrony roślin składające się z diametralnie różnych związków chemicznych miały identyczną aktywność/ identyczny czas biodegradacji/. A z ulotek fungicydów tak by można wywnioskować.
Masz rację forumowicz, np w przypadku insektycydów na stonkę ziemniaczaną to czas działania wynosi od kilku godzin (pyretroidy) do 3-4 tyg (chloronikotynoidy).
ABan
500p
500p

Post »

forumowicz

To żeby zrozumieć, że różne środki mogą mieć różny czas aktywności i biodegradacji nie trzeba być szczególnie mądrym.

Ale oni, np. Du Pont nie może w tych ulotkach b. kłamać, bo inaczej by go różne organizacje konsumenckie, branżowe plus kancelarie prawne w Stanach zlicytowały. Ryzyko jest zbyt duże.
Pozdrawiam
Adam
protioko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

ABan
Dlatego rzeczywisty czas działanie często jest dłuższy od tego co podają w ulotce (o ile preparatu nie zmyło). Tylko jest jeszcze jedno ale, czas działania zależy od rośliny na której zastosowano.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

ABan pisze:To żeby zrozumieć, że różne środki mogą mieć różny czas aktywności i biodegradacji nie trzeba być szczególnie mądrym.
A to żeby zauważyć, że na etykietach różnych środków jest identyczny odstęp miedzy opryskami to nawet nie trzeba być specjalnie mądrym. Wystarczy umieć czytać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”