Środki na zarazę ziemniaka - dyskusja

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Środki na zarazę ziemniaka - dyskusja

Post »

forumowicz

Wg mnie ten czas działania jest różny dla różnych substancji, ale musi być zbliżony do tych podawanych 7-10 dni, inaczej byłoby to oszustwo, a za to idzie się w Stanach siedzieć. Madoff oszukał ileś tam tysięcy osób i dostał wyrok coś 140 lat.

Wg mnie, do tych 7-10 dni (mniej więcej) ochrona utrzymuje się na maksymalnym dla danego środka poziomie, a później zaczyna spadać - pytanie - jaka krzywa matematyczna obrazuje ten spadek.
Pozdrawiam
Adam
protioko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 cze 2012, o 18:10

Post »

Dawka środka ma wpływ na długość działania, na skuteczność do pewnego czasu niezbyt wielką. Jak w praktyce, tzn przykładowo jeśli użyjemy 0,5 zalecanej dawki to można powiedzieć że przez 2-3 dni mamy ochronę podobną do dawki pełnej, jednak długość działania niestety jest krótsza. A jeśli chodzi o krzywą to pewnie coś podobnego do malejącej krzywej wykładniczej.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Niestety opnia o cudach jakie czyni Infinito w moim przypadku nie potwierdziła się.

Oprócz pomidorów na działce przy domu, doglądam trochę pomidorów u rodziny na wsi. Niestety ponad trzy tygodnie temu weszła w nie zaraza - prawdopodobnie z powodu zbyt późnego drugiego oprysku i licznych w bliskiej okolicy polach z zarażonymi ziemniakami. Po Mildexie drugi oprysk robiłem Curzate M, na, w moim oglądzie, krzaki bez widocznych objawów ZZ. Trzy dni po oprysku Curzate M na części krzaków ZZ była już dosyć rozwinięta (co jest dla mnie bardzo dziwne).

Mam więc pole do testosowania tzw. oprysków interwencyjnych. Pierwszy zrobiłem Mildexem - pomógł, tzn. wyhamował rozwój choroby, ale jej zupełnie nie powstrzymał.

W ostatnią niedzielę pryskałem Infinito, efekty w mojej ocenie są dużo gorsze niż po Mildexie, jeśli w ogóle są. Choroba powoli, ale postępuje. Nie rozumiem jak zdrowy krzak (tzn. bez widocznych oznak ZZ) trzy dni po oprysku podobno najlepszym środkiem interwencyjnym na rynku ma rozwiniętą ZZ?
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

ABan pisze: bez oprysku pomidora z gruntu wychodować się nie da, ale zawsze są wyjątki od reguły
Ciekawy wątek, tylko o jednym nikt nie wspomniał.
Otóż mam trzy podwójne rzędy pomidorów, jak co roku kilka odmian. 2. i 3. rządek choruje i kropię go jak umiem. Najskuteczniejszy wydał mi się ostatnio rakotwórczy Gwarant(na cebuli nawet mączniak zatrzymał...); ogólnie w tym roku spoko. Ale co z pierwszym rzędem? Najzdrowszy. Niekropiony. Odm. 'Adam'.
Rok temu też, dwa lata temu, kiedy pomidory na wskutem długich deszczów poniosły totalną klęskę Adamami cieszyłewm się do grudnia, w sumie.
Ot, taka alternatywa do ŚOR.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

maryann - u mnie koniec końców tylko Czekolada i Awizo w ogóle nie złapały zarazy (no przynajmniej do wczoraj) - naprawde zero oznak jakiegokolwiek choróbska. Przy pryskaniu pozostałych one też zostały zabezpieczone.
Ale tak sobie myślę, czy może nie zrobić w przyszłym roku małego eksperymentu i na drugim ogródku na końcu nie wysadzić po dwa krzaczki tych odmian. Zobaczymy czy cały sezon oprą się zarazie bez żadnego pryskania, czy wkońcu coś je trafi...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Nie wspomniałem, że to odmiana, której nie dotkne nożem- zmutowany gen twardości, smaku zero.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Miałem Adama i Awizo rok temu, niestety oba poległy w starciu z zarazą. Smakiem faktycznie nie zachwyciły o ile można tak powiedzieć :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

Ja poszłam za radą forumowicz i zrobiłam opryski profilaktyczne w kolejności połowa czerwca Mildex 1 lipcaCorzate m , i w połowie lipca acrobat . tydzień temu weszła mi zaraza zrobiłam oprysk Tanosem a za 5 dni mildexem . w gruncie mam póżne odmiany i słabo dojrzewają Saint Pierre jeszcze nie dojrzał żaden owoc , Aussie też nie Brandywine wiszą dopiero żółte więc oprysk ma sens. Przed opryskiem zebrałam te zażółcone i czekam do soboty aż minie okres karencji . Moje pomidory są póżne wysadzone 21 maja a 3 czerwca jeszcze podmarzły ale i tak sobie dają radę i są ładne, tak wyglądają dzisiaj
to Saint Pierre
Obrazek
Obrazek
A to 37 Malinowy
Obrazek

Bycze rogi
ObrazekObrazek

A to chyba pomylone opisy , wysadzony jako Bloody Buchter a wygląda jak Brandywine
Obrazek
No i zastanawiam się jakiego nawozu kupić żeby zaczęły szybciej dojrzewać
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Krystyna
Jeśli Bycze Rogi mają być zarazem Opałką, to też dziwne. Za okrąglutkie i krótkie. Ale ogólnie piękne krzaczory i owoce. Gratuluję. Szkoda tylko że tak póżno. Ja już 2/3 gron mam skonsumowane. Przy Opałce zwracaj uwagę na niedobory wapnia. Jako jedyne wykazały u mnie brak tego składnika. Skutkuje to suchą zgnilizną. W porę zauważone, nie pozostawia niemal śladu.
W tym roku stosowałem oprysk przy sadzeniu. Potem na początku miesiąca czerwca i lipca. Teraz obserwuje. Jak na razie wszystko zdrowiutkie.
Pozdrawiam
Dariusz
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

Pryskałam cytrynianem wapnia i jak na razie suchej zgnilizny nie widać
a to jeszcze jeden pomidor nazwy nie znam zaplątał się jeden krzaczek pośród innych nasion z wymiany

czyż nie są ładniutkie????

Obrazek
Obrazek
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

W warunkach Polski pierwsze objawy zarazy ziemniaczanej pokazują się na ziemniakach w drugiej połowie czerwca i wtedy należy się spodziewać , że wystąpi również na pomidorach.W związku z tym pierwsze zabiegi przeciw zarazie ziemniaczanej powinny być prowadzone z reguły pod koniec czerwca.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Krystyna
Wiem, jaka to odmiana. Poznałem po drugim zdjęciu. Co wieczór mam je i ich właścicielke, koło siebie. Razem chodzimy spać i nie tylko. :;230 :;230

Takie wiesz tam pomidorowe fantazje ;:oj
Pozdrawiam
Dariusz
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

monika pisze:..Dodam, że mam pomidory w gruncie ponad 20 krzaków, wokół mnie zz robi miejscami u okolicznych rolników spustoszenie ogromne. Nie wiem, wg Twojej opinii zz powinna zaraz dorwać się do moich krzaków. Nie jestem hipokrytką i jeśli tak się stanie przyznam ci rację
ABan a więc zarazy nie ma do tej pory, jakieś pojedynczych ślady grzybów (ale nie zz) trzeba ze świeczką szukać
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”