Oświetlenie ogrodu
No może nie tak do końca.Raku pisze:Soniu,
z całym szacunkiem: jeżeli to miał być żart, to całkim udany.
8)
Zbędne oświetlenie to również jeden ze sposobów zaśmiecania środowiska-i nie chodzi tu o produkcję energii (więcej powie Google).
Soniu-a poco Wam tyle oświetlenia i w dodatku takiej mocy. Przecież są dzisiaj tak wydajne źródła światła o poborze kilku wat.
Ja przynajmniej nie chciałbym aby sąsiad przesadnie "dawał mi po oczach".
Pomyśl przynajmniej o oprawach zapobiegających oświetlaniu sąsiadów światłem bezpośrednim.
Nie jestem fanatycznym ekologiem-ale latem lubię popatrzeć w niebo

A lampki ładowane światłem słonecznym?
Jeżeli już jesteśmy przy oświetleniu energooszczędnym...
Jak się to sprawdza?
Jak się to sprawdza?
Beata i Paweł
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
POkazcie oświetlenia ogródów, też jestem ciekawa jak to jest nocą, jak sprawdazają się jakie lampy?
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Raku a co tu ma być żartem
czy nie widziałeś/łaś nigdy oświetlenia w ogrodach i nie słyszałeś o kodeksie cywilnym i jego wyodrębnionej części popularnie zwanej "prawem sąsiedzkim" ?
Dodam jeszcze, że żarówka energooszczędna 11W, która w przeliczeniu na zwykłą daje moc 60 W, zainstalowana w ciemnym ogrodzie, nie rozświetla ogrodu, jak księżyc podczas pełni ;:225

napisałam 60 watt mając na myśli stare żarówki, bo taka jest maksymalna moc moich lamp, oczywiście mam żarówki energooszczędne. Niestety mieszkam na obrzeżach miasta i w moim ogrodzie jest bardzo ciemno. A ile oświetlenia mam tego nie napisałam, więc nie wiem skąd to słowo "tyle oświetlenia" ?marusmk pisze: Soniu-a poco Wam tyle oświetlenia i w dodatku takiej mocy. Przecież są dzisiaj tak wydajne źródła światła o poborze kilku wat.
są to lampy z mlecznym kloszem, więc światło nie jest rażącemarusmk pisze: Ja przynajmniej nie chciałbym aby sąsiad przesadnie "dawał mi po oczach".
Pomyśl przynajmniej o oprawach zapobiegających oświetlaniu sąsiadów światłem bezpośrednim.
nie mnie ten wykład, on raczej powinien być skierowany do zakładów energetycznych, które włączają lampy uliczne jeszcze, gdy na dworze jest widno.marusmk pisze: Zbędne oświetlenie to również jeden ze sposobów zaśmiecania środowiska-i nie chodzi tu o produkcję energii (więcej powie Google).
Dodam jeszcze, że żarówka energooszczędna 11W, która w przeliczeniu na zwykłą daje moc 60 W, zainstalowana w ciemnym ogrodzie, nie rozświetla ogrodu, jak księżyc podczas pełni ;:225
Spokojnie Soniu, nie tak nerwowo - złość piękności (?) szkodzi...
8)
Jeżeli mówisz o tym: http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_sąsiedzkie to słyszałem.
Zapewniam Cię, że nie ma żadnych przepisów dotyczących jasności ogrodów...
Zapewniam Cię równie stanowczo, widząc Twoje zaangażowanie w dotarciu do prawdy i chęci zachowania poprawnych stosunków sąsiedzkich, że z wielką ochotą przyjąbym Cię w poczet moich sąsiadów, choć na nich absolutnie nie mogę narzekać.

8)
Jeżeli mówisz o tym: http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_sąsiedzkie to słyszałem.
Zapewniam Cię, że nie ma żadnych przepisów dotyczących jasności ogrodów...
Zapewniam Cię równie stanowczo, widząc Twoje zaangażowanie w dotarciu do prawdy i chęci zachowania poprawnych stosunków sąsiedzkich, że z wielką ochotą przyjąbym Cię w poczet moich sąsiadów, choć na nich absolutnie nie mogę narzekać.

złość dodaje mi blaskuRaku pisze:Spokojnie Soniu, nie tak nerwowo - złość piękności (?) szkodzi... 8)

I miło mi, że mimo wszystko chciałbyś mnie za swoją sąsiadkę i pewnie byś nie żałował, bo sąsiedzi nie narzekają ;:225
- karmad
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 maja 2008, o 15:07
To moze tak wracajac do zasadniczego pytania to w ogrodzie mamy zastosowane oswietlenie w postaci niskich bo 30 cm lamp oslonietych od gory wiec swiatlo pada w promieniu jaliegos metra od nich - tu najdluzej zeszlo sie z ulozeniem ladnych kilkunastu metrow kabla.mamy tez ale to przy alejce od furtki do domu lampy o wysokosci ok 1.1 metra - ale to bardziej ze wzgladow estetyczych bo swiatla jest tyle co z tych malych. jeśli jakas wazna kwestie pominalem to pytaj