Pleśń, biały nalot na ziemi w doniczce
Wydaje mi się, że w nowej ziemi są jakieś zarodniki pleśni.
U mnie pojawia się w doniczkach nowo przesadzonych roślin.
Czasami nawet na oknie zachodnim, gdzie jest zdecydowanie ciepło.
Nie mam jej na roślinach, które rosną u mnie od dłuższego czasu.
Zbieram wierzchnią warstwę, zazwyczaj to pomaga, czasami opryskam środkiem grzybobójczym.
W kupowanej ziemi różne rzeczy się trafiają. Zdarza się, że wyrastają jakieś drobne roślinki.
U mnie pojawia się w doniczkach nowo przesadzonych roślin.
Czasami nawet na oknie zachodnim, gdzie jest zdecydowanie ciepło.
Nie mam jej na roślinach, które rosną u mnie od dłuższego czasu.
Zbieram wierzchnią warstwę, zazwyczaj to pomaga, czasami opryskam środkiem grzybobójczym.
W kupowanej ziemi różne rzeczy się trafiają. Zdarza się, że wyrastają jakieś drobne roślinki.
I ja też mam taki kłopot z roślinami, które niedawno przesadziłam do nowych doniczek- użyłam do tego świeżo kupionej ziemi i we wszystkich doniczkach pojawiła się pleśń... Co z tą ziemią??????????????? To juz nie pierwszy taki przypadek
Pleśń zdjęłam, roslinom nic się nie dzieje... Ale zauważyłam, że ta ziemia jest bardzo "twarda", tzn na wierzchu jest taka skorupka, bez pleśni, bez nalotu... dziwne.
Radzicie, żeby przesadzić?
Pleśń zdjęłam, roslinom nic się nie dzieje... Ale zauważyłam, że ta ziemia jest bardzo "twarda", tzn na wierzchu jest taka skorupka, bez pleśni, bez nalotu... dziwne.
Radzicie, żeby przesadzić?
Nalot na ziemi w doniczkach
Mam pytanko. Kupiłam ziemię uniwersalną do kwiatów doniczkowych-zielonych i po jakimś czasie na jej górnej warstwie w dwu kwiatach pojawił się biały wylew-meszek, który zmienia barwę na żółtawą- co może być przyczyną, czy należy tę ziemię wymienić ( w pozostałych kwiatach nie ma tego problemu)
Hmmm... skoro w innych doniczkach tego nie ma tylko w tych 2-ch to chyba nie jest wina wody. Nie sądzę by Aneta tylko te dwie podlewała inną wodą ;)
Niestety mam złe doświadzcenia z ziemią. Kupuję zawsze ziemię jednego producenta. Worek ten sam, nazwa ta sama a zawartość inna. Może jednak problem tkwi w ziemi?
U siebie mam bardzo twardą wodę. Podlewam zawsze odstaną i ciągle mam nalot. Machnęłam już na to ręką i po prostu co jakiś czas wywalam wierzchnią warstwę. Mam za dużo roślin by certolić się w gotowanie czy inne czary z wodą ;) Aha... i nalot też nie we wszystkich doniczkach się pojawia. Myślę, że to jednak różna ziemia po prostu. Ale na czym to polega nie wiem.
I coś jeszcze... wszystkie stojące na balkonie podlewam kranówą i... nalotu w ogóle nie ma A zapewniam, że ziemia taka sama (znaczy ten sam producent).
Niestety mam złe doświadzcenia z ziemią. Kupuję zawsze ziemię jednego producenta. Worek ten sam, nazwa ta sama a zawartość inna. Może jednak problem tkwi w ziemi?
U siebie mam bardzo twardą wodę. Podlewam zawsze odstaną i ciągle mam nalot. Machnęłam już na to ręką i po prostu co jakiś czas wywalam wierzchnią warstwę. Mam za dużo roślin by certolić się w gotowanie czy inne czary z wodą ;) Aha... i nalot też nie we wszystkich doniczkach się pojawia. Myślę, że to jednak różna ziemia po prostu. Ale na czym to polega nie wiem.
I coś jeszcze... wszystkie stojące na balkonie podlewam kranówą i... nalotu w ogóle nie ma A zapewniam, że ziemia taka sama (znaczy ten sam producent).
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja tam myślę, że ten "wylew-meszek" jak pisze Atena to po prostu rodzaj grzyba, pleśni i czasami "kwitnie" to wszystkim. Tak jak Alfa wymieniam wtedy część ziemi (ewentualnie całą) i na jakiś czas po sprawie - ale "hodować" tego zdecydowanie nie można !
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Droga Ateno - otwory w doniczkach są bardzo ważne dla żywotności wszystkich roślin - muszą być. Tak ja Ci napisał Przemek to raz, a dwa to to właśnie jest przyczyną "psucia się" ziemi. Nawet papirus w takiej doniczce długo by nie pociągnął.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.