Brzoskwinia - sadzenie, cięcie, owocowanie
Re: Brzoskwinia - sadzenie i cięcie
no ja mam 2 brzoskwinie z pestki,a jedną kupioną w sklepie i ta już zaowocowała w tym roku. Owoc piękny wielki jak w Hiszpani ale smak nie za bardzo.
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pewnie jakaś odmiana przemysłowa, zalej wodą z cukrem, będą jak te z puszki, smaczne.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 sie 2012, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie znalazłem wątku przywitana, wiec witam wszystkich z tego poziomu.
Mam od kilku lat dwie brzoskwinie, które co roku pięknie owocowały (w zeszłym sezonie musiałem owoce rozdawać bo nie szło ich zjeść, tyle tego było). Lecz w tym roku stało się nieszczęście gdyż chyba jedna zupełnie przemarzła, nie było na niej w tym roku nawet zielonego listka, o kwiatkach już nie mówię. Zdjęcia poniżej, ta goła bez liści:

I tutaj ta z prawej strony, czy raczej po środku bo całkiem z prawej są tuje szmaragdowe, a przed nimi magnolia:

Na drugiej tej co są liście był tylko jeden owoc w tym sezonie, zdjęcie powyższe z lewej strony, oraz poniżej:

Drzewka są osłonięte od wiatru przez domek drewniany który za nimi stoi.
Czy przyciąć gałęzie w tej co nie miała liści, ani owoców, teraz czy wstrzymać się z tym do wiosny? Obserwowałem ja przez cały czas i nic zielonego się na niej nie pojawiło
I najlepiej w którym miejscu, zaraz za miejscem gdzie się gałęzie rozchodzą na boki ( a raczej konar)?
Dziękuje z góry za porady.
Watek przeczytałem cały i wiem że przycina się ja sanitarnie, tylko nie wiem czy jeszcze coś z tego będzie?
Dziękuje raz jeszcze
Mam od kilku lat dwie brzoskwinie, które co roku pięknie owocowały (w zeszłym sezonie musiałem owoce rozdawać bo nie szło ich zjeść, tyle tego było). Lecz w tym roku stało się nieszczęście gdyż chyba jedna zupełnie przemarzła, nie było na niej w tym roku nawet zielonego listka, o kwiatkach już nie mówię. Zdjęcia poniżej, ta goła bez liści:

I tutaj ta z prawej strony, czy raczej po środku bo całkiem z prawej są tuje szmaragdowe, a przed nimi magnolia:

Na drugiej tej co są liście był tylko jeden owoc w tym sezonie, zdjęcie powyższe z lewej strony, oraz poniżej:

Drzewka są osłonięte od wiatru przez domek drewniany który za nimi stoi.
Czy przyciąć gałęzie w tej co nie miała liści, ani owoców, teraz czy wstrzymać się z tym do wiosny? Obserwowałem ja przez cały czas i nic zielonego się na niej nie pojawiło

I najlepiej w którym miejscu, zaraz za miejscem gdzie się gałęzie rozchodzą na boki ( a raczej konar)?
Dziękuje z góry za porady.
Watek przeczytałem cały i wiem że przycina się ja sanitarnie, tylko nie wiem czy jeszcze coś z tego będzie?
Dziękuje raz jeszcze
- mr25ur
Mimo że osłonięta, raczej wymarzła, pewnie już nic po niej, ale zostaw dla świętego spokoju do wiosny.
-
- 100p
- Od: 6 gru 2011, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
W miejscu gdzie na 40cm zaczyna się sam piach mogę posadzić brzoskwinie?
W miejscu gdzie na 40cm zaczyna się sam piach mogę posadzić brzoskwinie?
- mr25ur
Możesz, tylko wybierz duży dół, i wsyp ziemię, zwykłe przygotowanie stanowiska.
-
- 100p
- Od: 6 gru 2011, o 22:09
Chodzi ci o taki z 1m?
- mr25ur
W takich ludzie sadzą, i rośnie.
-
Strasznie mnie irytuje jej wygląd, a gdyby tak przyciąć ja i zostawić po ok 30cm od rozgałęzień? Teraz jeszcze może przed zima by sie zregenerowała i pościła nowe pędy, czy raczej mało prawdopodobne?mr25ur pisze:Mimo że osłonięta, raczej wymarzła, pewnie już nic po niej, ale zostaw dla świętego spokoju do wiosny.
- wujeksam
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
Zdrap lekko korę, jeśli pod korą jest czarne, brązowe, znaczy martwa tkanka, tnij aż zobaczysz zielone pod korą. Możliwe, że jednak nie zobaczysz zielonego, jest jeszcze szansa że odbije z korzenia, ale w tedy to będzie podkładka.
Moim zdaniem jeśli od wiosny nic nie wypuściło, szanse są bardzo marne że coś jeszcze z tego bedzie
Moim zdaniem jeśli od wiosny nic nie wypuściło, szanse są bardzo marne że coś jeszcze z tego bedzie
-
Niestety drapałem w kilku miejscach korę i była brązowa... Mam nadzieje że jednak odbije z korzenia, bo żal by było ja wywalić. Czy teraz jak ja przyciąłem, mam jakimś nawozem nawieźć, czy tylko czekać na rozwój wydarzeń?
- wujeksam
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
Szanse, że coś odbije są niewielkie niemniej wszystko możliwe
Jeśli to była brzoskwinia ze szkółki to była szczepiona więc odbije z podkładki (czyli odmiana nieszlachetna), mi tak odbiła z podkładki bo zmarzła, owoce duże, smaczne, późne.
W tym roku nie ma po co już nic robić przy drzewie,

W tym roku nie ma po co już nic robić przy drzewie,
-
- 100p
- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
Bardzo proszę o informację czy system korzeniowy brzoskwini Saturn, czyli tej płasko owocowej jest tak mały ? Czy może też ktoś mi wcisnął badziewiastą sadzonkę ?
Dla porównania na kolejnym zdjęciu korzenie Rakoniewickiej i Saturna. Pozdrawiam

Dla porównania na kolejnym zdjęciu korzenie Rakoniewickiej i Saturna. Pozdrawiam

Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Kiepskie te korzenie, może było więcej głębiej i odcięto przy kopaniu. Chyba że inna podkładka. Ale są, ujdzie - przytnij drzewko odpowiednio mocniej, brzoskwinie i tak należy mocno ciąć. I tak ważniejsze czy zdrowe, nieprzesuszone.

-
- 100p
- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
Dziękuję za informację. A czy te korzenie przejdą wg tych standardów http://www.sps.agro.pl/kategorie-materi ... go,45.html które poznałem od Ciebie w innym wątku ? Z góry dziękuję za informacje.
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...