Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.
Mrówki obsiadły derenia jadalnego :(
proszę o pomoc jak to zwalczyć ,posiadam dereń biały cornus mas
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dereń biały to Cornus alba
Cornus mas - to Dereń jadalny.
Którego więc masz?
Pomijając identyfikacje - obecność mrówek może świadczyć o obecności mszyc na dereniu - sprawdź !
Którego więc masz?

Pomijając identyfikacje - obecność mrówek może świadczyć o obecności mszyc na dereniu - sprawdź !
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
aniawoj pisze:Dereń biały to Cornus alba
Którego więc masz?![]()
Tak mam derenia cornus mas - jadalnego
na łodygach są takie czarne jakby kulki czy narośla - czy to mszyce ?
jeśli to mszyce to jak z tym walczyć i z mrówkami też
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poprawiłam temat wątku 
Na mszyce - Pirimor, albo woda, ocet i Ludwik (1 litr, kieliszek i parę kropel). Podobno pomaga. Na mojej jabłonce pomógł dopiero Mospilan

Na mszyce - Pirimor, albo woda, ocet i Ludwik (1 litr, kieliszek i parę kropel). Podobno pomaga. Na mojej jabłonce pomógł dopiero Mospilan

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
A co zrobić z tabunem mrówek na nowo zakładanym trawniku? Chemia nie wchodzi w gre bo się trawa może nie ukorzenić ładnie, a domowe sposoby dadzą rade przy tak hurtowej ilości mrówek jakie można zaobserwować u mnie na działce? Proszę o jakieś ciekawe pomysły i skuteczne sposoby zwalczania. Boje się, że wszystkie nasiona trawy mi poprzenoszą nie wiadomo gdzie 

- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mrówki i cynie...
Coś mi zjada siewki cynii, chyba mrówki! Zaczynają się też zabierać za aksamitki. Ratujcie, bo mi wszystko spałaszują!
Co robić??

Tak to środek do zwalczania mrówek. Ja kupiłam w proszku. Działa on w ten sposób, że mrówki zanoszą go do środka mrowiska i częstują nim matkę. W ten sposób ginie całe mrowisko. Stosowałam go przy siewkach i nic im nie było. Jak mrówek już nie ma to resztki środka wybieram, bo boję się o zwierzaki, choć przecież kot nie będzie lizał ziemi. Ktoś powie, że mrówki są pożyteczne, ale u mnie jest ich zatrzęsienie. Pod każdym pniakiem czy kamieniem, pod krzakami, wszędzie ich pełno. Muszę je trochę przetrzebić.
A czy podlewanie drożdżami z cukrem nie zniszczy pomidorów i papryki? Bo w szklarni w pomidorach to jest ich zatrzęsienie. Wiem, że babcia mojego m leje ocet na mrówki i sypie proszkiem do pieczenia. Efekt lania octem jest taki że nie da się wyjść na ogród, taki jest smród,a proszek też raczej nie podziałał (sprawdzane w piaskownicy).