SOSNA - dziwnie odstające pojedyncze igły.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Szymon1975
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sie 2010, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

SOSNA - dziwnie odstające pojedyncze igły.

Post »

Witam,

Wczoraj zauważyłem na mojej sośnie dziwnie odstające pojedyncze igły. Wyglądają jakby były powyłamywane lub jakby ktoś wyczesał drzewo "pod włos" ;-). Drzewo rośnie u mnie kilka lat i jakoś nigdy nie zauważyłem niczego podobnego. Dwa tygodnie temu, ze względu na brązowiejące igły na niektórych gałęziach, opryskałem roślinę DITHANE, ale robiłem to już wczesniej i nie widzę związku. Czxy może ktoś mógłby zerknąć i podpowiedzieć, co to może być?

Zdjęcia: http://imageshack.us/g/215/foto08m.jpg/

Dziękuję i pozdrawiam,
Szymon
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: SOSNA - dziwnie odstające pojedyncze igły.

Post »

Jedynie co mi przychodzi do głowy to........ taka jest ta sosna :shock: Faktycznie dziwnie to wygląda, ale nie widzę żadnych objawów choroby, przynajmniej nie znam takiej co by powodowała takie objawy. Jak dotykasz tych igieł, to mocno się trzymają czy łatwo odrywaja się? Przypatrz sie pniu, gałęzi i wyrastajacej z niej igły u nasady. Tyle na razie moge podpowiedzieć. :roll:
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Szymon1975
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sie 2010, o 20:00

Post »

Dziękuję za odpowiedź.

Niestety, odstające igły łatwo oderwać. Pozostałe, te "normalne" siedzą mocno. Próbowałem się przypatrzeć miejscu po wyrwanej igle, ale nic tam nie widzę. To samo gałęzie. To drzewko rosnie u mnie parę lat i wczesniej nie było takiego objawu, zatem raczej nie jest to jego "uroda".

Czy to może być jakiś szkodnik, który uszkadza nasadę igły, dając potem takie objawy? Jako, że diagnoza na odległość może być trudna, to czy ktoś mógłby mi polecić preparat, o w miarę szerokim spektrum działania, którym mógłbym potraktować obecnie drzewko, niejako profilaktycznie?

Pozdrawiam
reddeath
50p
50p
Od: 4 sie 2012, o 15:05

Post »

Spróbuj popryskać Karate zeon kilka razy co 4 dni. Czy przy zdjęciu igiełek to jakiś paproch czy taka "wełna" jest przy każdej igle która dziwnie odstaje?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”