Trawnik po zimie cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trawnik po zimie

Post »

danutka66 pisze:ogrod my rozmawiamy o zwykłych trawnikach.......
Z całym szacunkiem, ale ja nie zakładam niezwykłych trawników :)
Nasiona kupuję w sklepach do których dostęp ma każdy.
Narzędzia, maszyny podobnie, wiec gdzie tu jest niezwykłość?

Natomiast prawdą jest, że trawa to najdroższa i najbardziej absorbująca roślina w ogrodzie.
Nie każdy ma na tyle czasu by zadbać o nią właściwie i tu jestem pomocny. Pracę swoją traktuję jak pasję, a każdy trawnik klienta jak swój własny. Prawdą też jest, że nie każdy ma na tyle środków finansowych by utrzymać trawę w doskonałej kondycji.

Każdy trawnik można doprowadzić do stanu jaki prezentuję na fotografiach, są to materiały poglądowe, a niereklamowe. Jeśli moje wypowiedzi są niezgodne z regulaminem, urażają osoby obecne lub materiały publikowane są niestosowne, wówczas jest Pani Moderator ( serdecznie pozdrawiam), który czuwa nad ich poprawnością i zgodnością z ustalonymi warunkami. Skoro widzisz zdjęcia, to oznacza ze są one zgodne w myśl regulaminu. Mało tego, przed zamieszczeniem zdjęcia, wcześniej otrzymuję zgodę właściciela ogrodu na jego publikację. Podobnie sprawa się ma, w przypadku publikacji wykonanych przeze mnie zdjęć do prasy i materiałów reklamowych dla firm handlowych. Forum jest i dla mnie bardzo pomocne, uczę się tu wielu ciekawych rozwiązań, pomysłów, materiałów, jak, każdy inny uczestnik dyskusji.

mewa

Ewo, aby Cię zachęcić specjalnie dla Ciebie pojechałem zrobić zdjęcia trawy na piasku
zobacz to zdjęcie:

http://www.ogrod2000.evbox.pl/1/trawanapiasku.jpg
http://www.ogrod2000.evbox.pl/1/trawanapiasku2.jpg
x - o -0
---

Post »

vitoldo pisze:Danutka66, nie do końca rezygnuję :)
Ogród2000, systemu automatycznego nawadniania nigdy nie będę miał (najprawdopodobniej), zatem prawdziwego trawnika również, niestety :(
A to niby dlaczego? Dziś to standard nie trzeba być specjalnie zamożnym by zafundować sobie ten wygodny dodatek, aczkolwiek konieczny dodatek.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Nie będę z Tobą dyskutować na temat zasadności posiadania domku nad jeziorem...na pustyni też uprawia się warzywa :heja tylko jakim kosztem
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ogrod2000 pisze: mewa

Ewo, aby Cię zachęcić specjalnie dla Ciebie pojechałem zrobić zdjęcia trawy na piasku
zobacz to zdjęcie:
Kurcze u mnie aż takiego piachu to nie ma :shock:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

ogrod2000 pisze:Glina powinna być na głębokości około 15 cm, wierzchnia warstwa to mieszanka humusu z piaskiem.
Mniej więcej tak szykuję podłoże dla trawników ozdobnych

http://www.ogrod2000.evbox.pl/praceziemne/trawa.jpg

w dolnym lewym narożniku, brązowy fragment to glina.
Ciekawi mnie jak się to ma do opinii, że wszystkie warstwy nawiezionej ziemi powinny być wymieszane, że nie kładziemy warstwy na warstwę różnych rodzajów ziemi? A już zwłaszcza powinna istnieć warstwa przejściowa ( czyli wymieszana) na granicy ziemi ciężkiej i lekkiej. Stąd pytania forumowiczów o przemieszanie ziemi glebogryzarką :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
baryl
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 kwie 2012, o 11:01

Post »

ogrod2000
możesz mi podesłać jakiś cennik usług ? Tak się zastanawiam ,czy mnie stać na firmę która by mi pomogła dojść do ładu z moim trawnikiem :p
x - o -0
---

Post »

aniawoj pisze: Ciekawi mnie jak się to ma do opinii, że wszystkie warstwy nawiezionej ziemi powinny być wymieszane, że nie kładziemy warstwy na warstwę różnych rodzajów ziemi? A już zwłaszcza powinna istnieć warstwa przejściowa ( czyli wymieszana) na granicy ziemi ciężkiej i lekkiej. Stąd pytania forumowiczów o przemieszanie ziemi glebogryzarką :D
Część I

I jest w tym dużo racji. Ale zawsze jest ale...

Rysunek z poprzedniego linku przedstawia przygotowanie podłoża na glebie gliniastej
dla trawników dekoracyjnych, które posiadają "płytki" system korzeniowy, czyli np kostrzewy
w odmianach drobno źdźbłowych.

Zaczynamy od podstaw.

To o czym wszyscy wiedzą, sukcesem w uzyskaniu wysokiej jakości trawnika jest przygotowanie gruntu. Jest to co najmniej 70% sukcesu. Problem znany ale bagatelizowany. Woliny się skupić na wyborze tej czy innej mieszanki, a to nie ona decyduje o efekcie końcowy, a własnie podłoże.

Aby darń wyglądała okazale musimy zachować jednorodność podłoża na całości trawnika, w przeciwnym wypadku, będą pojawiać się miejsca o innym zabarwieniu, gęstości, szybkości wzrostu, a to ma przełożenie na poprzednie bolączki.

Musimy poznać, cechy fizyczne gruntu jaki posiadamy.

Na glinie.
Gleby zwięzłe gliniaste mają szereg wad. Mimo swojego charakteru zasadowego, w wierzchniej warstwie, powstają bardzo twarde "złogi" powodujące nieprzepuszczalność wody i powietrza. Co w efekcie silnie przerzedza darń, doprowadza do rozwoju mchów i innych patogenów z tym związanych. Półśrodkiem, ekonomicznie uzasadnionym jest, tak zwane "rozluźnienie" czyli dodanie piasku i powierzchniowe wymieszanie np glebogryzarką. Wadą tego zabiegu jest nierównomierność mieszania, i krótkotrwałość wykonanej pracy. Trzeba mieć na uwadze, że wymieszana glina nadal zalega w ziemi i powodować będzie zasklepianie po częstym podlewaniu, bo to jest koniecznością w pielęgnacji trawnika. Drobne ziarna piasku pod wpływem mokrej gliny stopniowo przemieszczają się w głębsze warstwy powodując efekt początkowy czyli sama glina w górnej warstwie. Po części problem ten rozwiązuje aeracja, czyli pionowe otwory o głębokości około 8cm i zasypane piaskiem. Reasumując jeśli mamy podłoże gliniaste należy je usunąć i nawieźć właściwy podkład dla konkretnych gatunków traw. Wiec wybór mamy, albo w początkowej fazie zakładania trawnika poświęcić trochę czasu i finansów na wyminę podłoża, albo być świadomym, że co 3-ci, 4-ty sezon wykonujemy zabieg kosztownej aeracji z piaskowaniem.

Część II

Na piaskach

Wieczorem po powrocie z pracy :)
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24

Post »

ogrod2000 pisze:A to niby dlaczego? dziś to standard nie trzeba być specjalnie zamożnym by zafundować sobie ten wygodny dodatek, aczkolwiek konieczny dodatek.
Gardena robiła kiedyś bezpłatne projekty systemów nawadniania. Sam osprzęt to prawie 6 tys. PLN według cen detalicznych. Hmmmm, tanio to to nie jest. Gdybym już miał takie cudeńko to należałoby z niego korzystać. Nie wiem jak u Was, ale w Krakowie 1 m3 wody kosztuje prawie 10 PLN. Policzyłem, ze musiałbym doliczyć do swojego budżetu ok. 1500 PLN na rok. Krótko mówiąc mam inne priorytety bo ciągle jest za mało "kasy" :(
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Yagod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 cze 2010, o 21:31

Post »

Witam,
Mam kilka pytań:
- W jaki sposób dosiewacie trawę? Czy tylko puste placki czy może zrywacie więcej połaci trawy. Dosiewanie placków to bardzo żmudna robota. Nie boje się pracy jednak jak ma się dość spory trawnik to takie dosiewanie potrwa cały dzień (wzruszenie ziemi, nasiona, walcowanie, przykrycie nasion ziemią).
- Drugie pytanie dotyczy wertykulacji. Czy na jesień wertykulować? kiedy najlepiej (miesiąc)? czy zależy to od ilości siana w trawniku? Właśnie nawiozłem trawnik Yarą Complex i chcę jutro dosiewać placki po oprysku chwastoxem. Zastawiam się na wertykulacją bo trochę siana jest w trawniku.
- Co jaki czas kosić trawę na krótko? U mnie kosiarka najniższe ostrze ma naokoło 4-5 cm. Czy koszenie na najniższym poziomie wykonywać tylko przed zimą, jako ostanie koszenie?
Z przeczytanych postów wnioskuję, że aerację trzeba wykonać jeszcze dwukrotnie tego roku. Czy jest to zależne od gleby? czy robi się to profilaktycznie?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Bartek
x - o -0
---

Post »

Yagod pisze:
- W jaki sposób dosiewacie trawę? Czy tylko puste placki czy może zrywacie więcej połaci trawy. Dosiewanie placków to bardzo żmudna robota. Nie boje się pracy jednak jak ma się dość spory trawnik to takie dosiewanie potrwa cały dzień (wzruszenie ziemi, nasiona, walcowanie, przykrycie nasion ziemią).
Najprostszy sposób wykonania wysiewu pogłownego to wysiew po wertykulacji i posypanie piaskiem. Załatwia to kilka problemów w trawniku. Najlepsze efekty uzyskuje się przy podwójnym wysiewie. pierwszy równolegle do punktu obserwacji trawnika, drugi pod kątem 45"
- Drugie pytanie dotyczy wertykulacji. Czy na jesień wertykulować? kiedy najlepiej (miesiąc)? czy zależy to od ilości siana w trawniku? Właśnie nawiozłem trawnik Yarą Complex i chcę jutro dosiewać placki po oprysku chwastoxem. Zastawiam się na wertykulacją bo trochę siana jest w trawniku.
Zawsze kiedy jest potrzeba. Moze to byc 1, 2 lub 10 razy w roku.
- Co jaki czas kosić trawę na krótko? U mnie kosiarka najniższe ostrze ma naokoło 4-5 cm. Czy koszenie na najniższym poziomie wykonywać tylko przed zimą, jako ostanie koszenie?
Z przeczytanych postów wnioskuję, że aerację trzeba wykonać jeszcze dwukrotnie tego roku. Czy jest to zależne od gleby? czy robi się to profilaktycznie?

Wysokość koszenia.
Wszystko zależy jaki efekt chcesz uzyskać i jaki posiadasz gatunki traw.
kosi się od 15mm do 80mm. w upalne dni nieco wyżej, bezpiecznie jest na 6cm.

Kosic można co 2 dzień, da to bardzo zwarty gęsty i bez chwastów trawnik.
Zawsze ostrym nożem, po koszeniu załączyć nawodnienie, w ten sposób unika się
"siwienia" dani

Aerację wykonuje się raz na 3 lata, jest to zabieg trudny do wykonania w sposób amatorski i wymaga raczej wsparcia się firmami specjalistycznymi. Aeracja polega na wykonaniu pionowych dziur o średnicy około 15mm i głębokości 80mm, następnie wypełnieniu ich piaskiem.
Yagod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 cze 2010, o 21:31

Post »

Dziękuję Ogrod2000 za odpowiedź.

Efekt jaki chce uzyskac to zagęszczenie trawy - to cel numer jeden. Mam mieszankę trawy SPORT i niestety nie wszędzie jest ona równomiernie zagęszczona. Po opryskach i wertykulacji zostały placki 20/20 cm.
Czekałem do jesieni z dosianiem (częstrze deszcze i aura pogodowa) i chcę sypnąć po całości, jednak nie wiem czy nie zmarnuję w ten sposób nasion. Od czasu poprzedniej wertykulacji znów pojawiło sie siano więc zastanawiam sie nad ponowna wertykulacją i dopiero wysianiem.

Co do piaskowania, robiłem tą czynność bodajże w maju tego roku (po Twoich zaleceniach zresztą ;:215 ). Przejechałem trawnik beczką z kolcami wzdłuż i wszerz i wysypałem piach. Po zabiegu zniknął mi mech oraz wchłanialnośc wody była lepsza. Obawiam sie jednak, że przyrząd którym tego dokonywałem nie był wystarczający (płytkość).

Sądzisz, że wertykulacja i ponowne piaskowanie pomoże w osiągnięciu celu.
Piadam sporo żwiru który był stosowany pod kostkę brukową, może tego sypnąć na trawnik?

Z tym koszeniem to mnie zaskoczyłeś. Co drugi dzień to mi trawa za dużonie urośnie o ile w ogóle :)
Nawadnianie po skoszeniu to dla mnie ciekawostka. Siwienie rzeczywiście zaobserwowałem ale nie wiedziałem, że to efekt braku nawodnienia. Szacunek dla tego co robisz zarówno słuzbowo jaki i na tym forum.

Pozdrawiam
Bartek
x - o -0
---

Post »

No to wybrałeś sobie najtrudniejszą trawę w utrzymaniu. Mieszanka na intensywnie użytkowany trawnik, czyli z przewagą życic, wymaga częstego i silnego nawożenia, obfitego podlewania.
Obie te czynności w sposób radykalny powodują bardzo szybki wzrost trawy, co w powinno Ciebie zadowolić bo uzyskasz szybko efekt gęstej darni, zakładając, że koszenie będzie co najmniej 2 razy w tygodniu. Obecność "siana" oznacza szybkie obumieranie źdźbeł co przypuszczam jest przyczyną braku azotu, którego życie pochłaniają ogromne ilości. Powinieneś raczej zmienić nawóz, Complex jest Twoim przypadku "za delikatny". Stosuj nawozy wysoko azotowe nazwy wielokrotnie były podawane. Jeszcze teraz można podać "azotowca", ale z końcem miesiąca września już coś uzupełniającego np Comlex lub mniej azotowy i też dobry i tani Tarnogran R lub MagPlon, są powszechnie dostępne. Cena około 40zł za 25kg jest to dawka naokoło 400-500m2. Dla bardziej zamożnych klientów proponuję Intermag Horiform Trawnik, podaje się go w listopadzie lub grudniu.

Piaskowanie ogranicza patogeny, czyli np rozwój grzybów(pleśni), mchów, glonów, doskonale poprawia deficyt wody i przyswajalność nawozów. Na piasku kiełkowanie i początkowy wzrost młodej trawy jest znacznie szybszy i efektywniejszy. Żwiru nie sypie się na trawnik, można żwir dać jako podkład na glebach gliniastych na głębokości około 10cm. Wierzchnia warstwa ma się składać z ziemi próchniczej mieszanej z przewagą piasku.

Dla zainteresowanych Tarnogran R i MagPlon doskonale sprawdzają się przy mieszance Gold Gras, trawa dobrze się zagęszcza jest ładnie wybarwiona i stosunkowo wolno rośnie co może mieć dla niektórych właścicieli trawników kluczowe znaczenie. Natomiast nadal nie mogę znaleźć recepty na przysychające w dolnej części źdźbła, doświadczenia trwają. Chętnie przeczytam doświadczenia i wnioski posiadaczy tej mieszanki. Jak widać z pewnych źródeł, forum to producentowi nakręciło dobrze sprzedaż. Producent obiecał zaprezentować wyniki badań składu mieszanki ze wskazanej partii i nie dotrzymał słowa, szkoda bo warto pracować nad tą niecodzienną trawką.
ROBERT1988
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 maja 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ogród2000 zamiast sypać nawozy , można tylko pryskać po skoszeniu dolistnie Plonowitem Opty i nic więcej nie stosować ?
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”