Heliosku tego Ci u nas dostatek. Teraz można kupić suszoną, w każdym markecie a świeżą to dopiero zimą przed Bożym Narodzeniem na targu ( czy tam jarmarku ). Ona musi się trochę przemrozić, żeby stała się gorzko-słodka. A przepis na nalewkę dasz ?Helios pisze:
Mnie się marzy żurawina leśna. Tu o niej nikt nie słyszał. W poprzednim miejscu zamieszkania zawsze jesienią kupowałam od kobiet na targu. Najpyszniejsza nalewka jest właśnie z żurawiny z lekkim dodatkiem wanilii. Taka wyjątkowo damska, oj, wspomnienia...
Jeszcze raz od początku cz. II
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jeszcze raz od początku cz. II
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Nieśmiało dzisiaj zapytałam eMa kiedy inauguracja grilla, a on z niewinną miną mówi, że jak tylko zacznę jeść boczek i karkówkę, to choćby jutro
To był cios poniżej pasa, odkąd zaczęłam walczyć z tłuszczykiem (własnym), przestałam jeść takie wspaniałości
Teraz nie wiem, czy się złamać i pójść na ten boczek i karkówkę, czy wziąć go na przetrzymanie?
Marysiu - zrobienie dobrego zdjęcia, to ciągle dla mnie rzecz nieosiągalna. Podziwiam piękne zdjęcia u innych. Rzekomo na naukę nigdy nie jest za późno. Gratulacje eMowi przekazane, on to strasznie lubi.
Mariolu ta żurawina w marketach to z plantacji. Kupuję ją do swojego musli. Za żurawiną przepadam. Tej leśnej szukałam jesienią ub. roku, pytałam ale nie udało mi się znaleźć. Żurawina rośnie w specyficznych warunkach. Muszą to być lasy bagienne. Przepis na nalewkę dam oczywiście, muszę tylko poszukać, jest troszkę nietypowy.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Helenko upiec możesz czyli na baczek i karkówkę, ale dołóż parę krążków cukinii, bakłażana, papryki
- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Pójść na boczek i karkówkę, trudno, musisz się poświęcić - a M niech się dowie, ze to poświęcenie to tylko i wyjątkowo dla niego oczywiście:;230Helios pisze:Teraz nie wiem, czy się złamać i pójść na ten boczek i karkówkę, czy wziąć go na przetrzymanie?
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- Helios
Dobre jesteście
Boczek i karkóweczka owszem, bardzo lubię. Tylko już za nimi nie tęsknię, a jak spróbuję, to się nie oprę....
Marysiu cała moja rodzina jest warzywożerna, o dziwo, wnuki też. Coś tylko ostatnio z bakłażanem jestem na bakier. To mi zostało z wyjazdów. Taki bakłażan ledwie letni, ociekający tłuszczem, brr. Nie mam go więc w tym roku w ogrodzie, w jego miejsce mam dużo patisonów. W przyszłym roku poprawię się.
Jutro mam trochę gości i zastanawiam się czym warzywnym ich uraczyć. Zupa - krem z warzyw (wszystkich jakie tylko mam w ogrodzie ). Małe patisonki do mięska. Może jakieś pomysły na przekąskę w dyniowatych albo z innych warzywek? To damskie towarzystwo i też uwielbiające warzywka.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- przemo1669
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Oj gdyby mój tak powiedział o tym boczku,,,nie wiem co bym zrobiła nigdy nie jadłam a i tak jestem gruba haha
Drzwi rewelacyjne,rabatki,różyczki(oj kochasz je prawda?) miodzio
przypomnij mi nazwę tego cuda wiśniowego zwisającego....
Drzwi rewelacyjne,rabatki,różyczki(oj kochasz je prawda?) miodzio
przypomnij mi nazwę tego cuda wiśniowego zwisającego....
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
jestem pod wrażeniem grilla dla M...
...masz bardzo ładne rabatki trzecie zdjęcie super...ciekawe że te jabłuszka trzymają się u mnie bardzo opadają
trzeba było troszkę zerwać ... ja spadów nie lubię...
...rany ja jedyna w domu lubię żurawinę...czyżby to po przodkach , gdzie na każdym stole zawsze stała do mięsiwa... /jeszcze jeden pukt współny/
...masz bardzo ładne rabatki trzecie zdjęcie super...ciekawe że te jabłuszka trzymają się u mnie bardzo opadają
trzeba było troszkę zerwać ... ja spadów nie lubię...
...rany ja jedyna w domu lubię żurawinę...czyżby to po przodkach , gdzie na każdym stole zawsze stała do mięsiwa... /jeszcze jeden pukt współny/
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Ale chciałam dobrze . Popatrz, nie rozróżniam ...... inaczej - nigdy chyba nie kosztowałam dzikiej.Helios pisze: Mariolu ta żurawina w marketach to z plantacji. Kupuję ją do swojego musli. Za żurawiną przepadam. Tej leśnej szukałam jesienią ub. roku, pytałam ale nie udało mi się znaleźć. Żurawina rośnie w specyficznych warunkach. Muszą to być lasy bagienne. Przepis na nalewkę dam oczywiście, muszę tylko poszukać, jest troszkę nietypowy.
Helenko, nie powiem głośno, że Em zaimponował mi jak nie wiem co tym grillem Całą świnię bym zjadła, gdyby mój zbudował coś takiego
- Helios
Mariolu może prosię by wystarczyło
A co żurawiny, też bym pewnie nie wiedziała, ale poczytałam. Nawet wiem jak ją się zbiera na plantacjach.
Już pisałam, że M uciekając od chwastów i innego zielska, gotów jest zrobić wszystko.
W oczekiwaniu na drzwiczki, zrobił bardzo profesjonalny kompostownik. Moja była tylko inicjatywa. Jest dwukomorowy, trochę zagłębiony w gruncie, z fundamentem i wylaną posadzką ze spadkiem i odpływem ( ). Ściany ma "rozwojowe", tzn. w miarę powiększania się kupy zielska, można dokładać kolejne deski.
Pięknie to opisałam
Chyba muszę zrobić zdjęcie.
Ewuniu - to wiśniowe zwisające to szarłat zwisły. Jest to roślina jednoroczna, wysiewana wprost do gruntu. Łatwo się rozsiewa. W tym roku w ten sposób miałam gotowe sadzonki, tylko je trochę przesadziłam. Szarłat podobał mi się od zawsze. Jest bardzo malowniczy i bezproblemowy. Pięknie wygląda w dużej donicy postawionej na czymś wyższym.
Misiu ta jabłoń jest ogromna i bardzo wysoka. Potrzebna by była drabina strażacka. Mam takich kilka w ogrodzie.
Tymi komplementami to mi eMa wbijecie w dumę. Najchętniej to bym mu nie przekazywała Waszych wyrazów uznania, ale sumienie mi nie pozwala...
Ponadto, nie chcę, żeby się zniechęcił. Mam jeszcze kilka pomysłów.
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- Maska
- Kontakt:
Helenko mamy jeszcze parę komplementów dla Twojego M - no to daj ten kompostownik niech popodziwiamy!
- Helios
Marysiu jutro obiecuję zdjęcie, po nocy nie polecę
M się ucieszy, że chcecie zobaczyć kompostownik, pewnie sam zrobi zdjęcie
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- Maska
- Kontakt:
No dobrze niech będzie jutro , chociaż parę reflektorów i sesja mogłaby wyjść