Minibotanik Jacka cz.7
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Minibotanik Jacka cz.7
Pora otworzyć nową część. Poprzedni znajduje się tutaj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1148
Przy okazji mała korekta nazwy wątku zgodnie z sugestią, jaka padła w poprzednim. Mam nadzieję, że nie okaże się na wyrost.
Rozpocznę od planów ogólnych, bo może niektórzy już zapomnieli, jak to u mnie wygląda. Będzie więc trochę znanych, trochę nieznanych miejsc. Niektóre zakątki pokazywane po raz pierwszy:
Uploaded with ImageShack.us
mój zbiornik na wodę i nowa ścieżka (dziś obsadzona irysami syberyjskimi)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1148
Przy okazji mała korekta nazwy wątku zgodnie z sugestią, jaka padła w poprzednim. Mam nadzieję, że nie okaże się na wyrost.
Rozpocznę od planów ogólnych, bo może niektórzy już zapomnieli, jak to u mnie wygląda. Będzie więc trochę znanych, trochę nieznanych miejsc. Niektóre zakątki pokazywane po raz pierwszy:
mój zbiornik na wodę i nowa ścieżka (dziś obsadzona irysami syberyjskimi)
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Re: Minibotanik Jacka
Zaintrygował mnie tytuł, myślałam że to jakiś nowy forumek założył wątek.
Na ósmym zdjęciu masz ciekawą ścieżkę. Z czego jest wykonana, jak i jak się sprawuje ?
Na ósmym zdjęciu masz ciekawą ścieżkę. Z czego jest wykonana, jak i jak się sprawuje ?
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Minibotanik Jacka
O to samo chciałam zapytać Jacku.
Piękne zdjęcia z perspektywą.
No i tyle gatunków roślin na nich widać......
Jak piszesz i wklejasz kolekcje to jakoś nie widać tego ogromu roślin.
Dopiero takie zdjęcia dają pojęcie jak to wszystko wygląda.
No to załapałam się jeszcze na podium po Comci.
Piękne zdjęcia z perspektywą.
No i tyle gatunków roślin na nich widać......
Jak piszesz i wklejasz kolekcje to jakoś nie widać tego ogromu roślin.
Dopiero takie zdjęcia dają pojęcie jak to wszystko wygląda.
No to załapałam się jeszcze na podium po Comci.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- krysp50
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
Re: Minibotanik Jacka cz.7
Witam w nowej odsłonie
Jest pięknie Bardzo mi się podoba trawiasta rabata i ścieżka do wody. Jacku - co to za strzelista o ciemnych liściach roślinka, górująca nad rabatami ? Czy między trawami to jest....wylany beton
Jest pięknie Bardzo mi się podoba trawiasta rabata i ścieżka do wody. Jacku - co to za strzelista o ciemnych liściach roślinka, górująca nad rabatami ? Czy między trawami to jest....wylany beton
Pozdrawiam Krystyna
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Oj faktycznie się zmienio w Twoim wątku... Ja także lubię zdjęcia ogólne ogrodu choć uwielbiam te pokazujące urodę pojedyńczych kwiatów! Ale właśnie dzięki tym pierwszym uczę się od najlepszych kompozycji ogrodu
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku świetnie pokazałeś ogólny widok swojego ogrodu....niektóre widoki całkiem mi nieznane Z wielką przyjemnością pozwiedzałam . Ścieżka faktycznie super i ten zbiornik fajnie się prezentuje
Wczoraj był dzień wysypu nowych części forumowych wątków, w tym Twój - chociaż tytuł mnie zmylił ;-)
Jacku, ilość bylin w Twoim ogrodzie robi wrażenie; pokazałeś też ciekawe, nieznane mi jego fragmenty... z przyjemnością go odwiedzam
Jacku, ilość bylin w Twoim ogrodzie robi wrażenie; pokazałeś też ciekawe, nieznane mi jego fragmenty... z przyjemnością go odwiedzam
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Piękne ścieżki do oczka i wśród traw I ja muszę przenieść swoje trawy na drugą stronę ogrodu aby tam się rozrastały .. .. Ogród też masz spory i jeszcze dużo miejsca do nasadzeń . u mnie też dużo zółtego ale dżelany jeszcze nie kwitną . chociaż chyba taki żółty jak u ciebie mi wypadł ..
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Comciu, witaj jako pierwsza, choć omyłkowo
Tytuł zmieniłem, bo mój ogród już nie taki nowy, a poprzedni odnosił się do starego ogrodu rodzinnego, ale o tym już nikt nie pamięta więc coś trzeba było z tym zrobić. Mam nadzieję, że nazwa się przyjmie.
Ścieżka zrobiona jest z dachówki klinkierowej, z kawałków, które zostały po remoncie kapliczki stojącej nieopodal. Wyzbierałem te odpadki i wykorzystuję. Została zrobiona tydzień temu więc jeszcze nie wiem, jak będzie się sprawować ale chciałbym, by z rok wytrzymała.
Kogro, u mnie miejscami busz nie mniejszy niż u Ciebie Ale inne miejsca straszą pustką lub zapełniają rozległe trawniki. Chyba lubię mieć trochę wolnego miejsca, przestrzeń, zapas.
Już nie chcę przytaczać cyfr ale roślinek - taksonów mam naprawdę dużo.
Witam Cię Krysiu serdecznie Cieszę się, że czasem zaglądasz do mnie To wysokie o bordowych liściach to łoboda. Zawsze kilka zostawiam, bo sama się sieje. Ostatnio sporo się pochyliło i usunąłem. Jest też o seledynowych liściach.
Ścieżka na rabacie trawiastej jest zrobiona..... z gruzu Robotnikom zostało trochę betonu więc część tego gruzu udało się zalać ale głębiej, to już tylko gruz ułożony w ścieżkę.
Sweety, obiecuję że dalej to już będą tylko zbliżenia Te ogólne zdjęcia to tak tylko na powitanie.
W kompozycji jestem słaby więc chyba się niewiele można ode mnie nauczyć w tej materii. Są ładniejsze ogrody i wątki.
Agness, dziękuję Zbiornik to po prostu stara balia, do której spływa woda z rynny a następnie wkopaną rynną w głąb ogrodu. Mam więc deszczówkę do podlewania w środku ogrodu, a kilka roślin wilgociolubnych dobre stanowisko.
Tak, niektórych miejsc jeszcze nie pokazywałem i mam do dziś wątpliwości, czy nadają się do pokazywania (ścieżka z gruzu, oczko z balii itd )
Aguniado, przesłano mi informację o konieczności założenia niwego wątku więc to zrobiłem.
Przyjedź kiedyś, a w realu może jeszcze Cię coś zaskoczy (na pewno chaos, prowizorki i bałagan w wielu miejscach )
Maniusiu, dziękuję, ale ścieżki robię z tego, co mam pod ręką - stare cegły, klinkier, piasek, gruz, kamienie... Nie stać mnie na kupowanie nowych materiałów więc trzeba kombinować inaczej.
Dzielżany pięknie kwitną i najwyższe mnie przerosły.
Marzyła mi się rabata z samymi trawami no i jest
Tak, miejsca jeszcze sporo.
Tytuł zmieniłem, bo mój ogród już nie taki nowy, a poprzedni odnosił się do starego ogrodu rodzinnego, ale o tym już nikt nie pamięta więc coś trzeba było z tym zrobić. Mam nadzieję, że nazwa się przyjmie.
Ścieżka zrobiona jest z dachówki klinkierowej, z kawałków, które zostały po remoncie kapliczki stojącej nieopodal. Wyzbierałem te odpadki i wykorzystuję. Została zrobiona tydzień temu więc jeszcze nie wiem, jak będzie się sprawować ale chciałbym, by z rok wytrzymała.
Kogro, u mnie miejscami busz nie mniejszy niż u Ciebie Ale inne miejsca straszą pustką lub zapełniają rozległe trawniki. Chyba lubię mieć trochę wolnego miejsca, przestrzeń, zapas.
Już nie chcę przytaczać cyfr ale roślinek - taksonów mam naprawdę dużo.
Witam Cię Krysiu serdecznie Cieszę się, że czasem zaglądasz do mnie To wysokie o bordowych liściach to łoboda. Zawsze kilka zostawiam, bo sama się sieje. Ostatnio sporo się pochyliło i usunąłem. Jest też o seledynowych liściach.
Ścieżka na rabacie trawiastej jest zrobiona..... z gruzu Robotnikom zostało trochę betonu więc część tego gruzu udało się zalać ale głębiej, to już tylko gruz ułożony w ścieżkę.
Sweety, obiecuję że dalej to już będą tylko zbliżenia Te ogólne zdjęcia to tak tylko na powitanie.
W kompozycji jestem słaby więc chyba się niewiele można ode mnie nauczyć w tej materii. Są ładniejsze ogrody i wątki.
Agness, dziękuję Zbiornik to po prostu stara balia, do której spływa woda z rynny a następnie wkopaną rynną w głąb ogrodu. Mam więc deszczówkę do podlewania w środku ogrodu, a kilka roślin wilgociolubnych dobre stanowisko.
Tak, niektórych miejsc jeszcze nie pokazywałem i mam do dziś wątpliwości, czy nadają się do pokazywania (ścieżka z gruzu, oczko z balii itd )
Aguniado, przesłano mi informację o konieczności założenia niwego wątku więc to zrobiłem.
Przyjedź kiedyś, a w realu może jeszcze Cię coś zaskoczy (na pewno chaos, prowizorki i bałagan w wielu miejscach )
Maniusiu, dziękuję, ale ścieżki robię z tego, co mam pod ręką - stare cegły, klinkier, piasek, gruz, kamienie... Nie stać mnie na kupowanie nowych materiałów więc trzeba kombinować inaczej.
Dzielżany pięknie kwitną i najwyższe mnie przerosły.
Marzyła mi się rabata z samymi trawami no i jest
Tak, miejsca jeszcze sporo.
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
JACKU ,witam w mini botaniku .
Nazwa jak najbardziej pasuje do Twego ogrodu .
Podobają mi się ścieżki z naturalnych materiałów ,na dodatek pozyskanych praktycznie za darmo . Jedyny nakład ,a właściwie największy ,to Twoja ciężka praca .Efekt rewelacyjny i satysfakcja z wykonania murowana .
Nazwa jak najbardziej pasuje do Twego ogrodu .
Podobają mi się ścieżki z naturalnych materiałów ,na dodatek pozyskanych praktycznie za darmo . Jedyny nakład ,a właściwie największy ,to Twoja ciężka praca .Efekt rewelacyjny i satysfakcja z wykonania murowana .
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Minibotanik to bardzo fajna nazwa wątku. Różnorodność gatunków, odmian wskazują, że właściwie to nie mini a raczej maxibotanik. Szersze perspektywy Twojego ogrodu urzekły mnie. Wierzby i łąki w oddali przypominają mi moje rodzinne strony. Mieszkałam na Mazowszu nad Wisłą.
Bardzo mi się podoba wykorzystanie dostępnych materiałów na wykończenie ścieżek i rabat, jak również gromadzenie wody deszczowej.
Bardzo mi się podoba wykorzystanie dostępnych materiałów na wykończenie ścieżek i rabat, jak również gromadzenie wody deszczowej.
Pozdrawiam Hala
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
No to mnie nie doceniasz - ja pamiętam że to nie Twój pierwszy ogród.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Jacku mimo zmiany tytułu nie umkniesz mi na zbyt długo bo prawie każdego wieczora spaceruję po Twym ogrodzie.
Widoczki sielskie, ekologiczne podejście,wykorzystanie zużytych materiałów, korzystanie z wody opadowej ...
Maja P. określiła by to jako "EKOPOZYTYWY " i ja też.
Pozdrawiam i czekam na kolejne odsłony
Widoczki sielskie, ekologiczne podejście,wykorzystanie zużytych materiałów, korzystanie z wody opadowej ...
Maja P. określiła by to jako "EKOPOZYTYWY " i ja też.
Pozdrawiam i czekam na kolejne odsłony