Usychające liście magnolii
Usychające liście magnolii
Cóż to może być za choroba tocząca magnolię przedstawioną na poniższym zdjęciu? Proszę o pomoc i porady w kwestii wyeliminowania problemu.
Poniższa miniatura to link do dużego zdjęcia.
Poniższa miniatura to link do dużego zdjęcia.
Życie jest piękne!
Moje rośliny: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=58690
Wszystkie miniaturki w moich postach to linki do dużych zdjęć.
Moje rośliny: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=58690
Wszystkie miniaturki w moich postach to linki do dużych zdjęć.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Usychające liście magnolii
Widzę, że to młoda roślina- pewnie niedawno sadzona. Jak wyglądają kwestie wokół odczynu gleby?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przede wszystkim roślina jest niedożywiona, ma zapewne nieodpowiedni odczyn gleby, powinien być mocno kwaśny. Ponadto jest ona po ataku przędziorka. Generalnie tak osłabiona roślina będzie chorować. Górne liście są poparzone, ale zapewne i grzyb się wdaje.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Moim zdaniem masz nieodpowiedni grunt dla magnolii, chyba dość zwięzły.
- gruuubas
- 200p
- Od: 21 maja 2010, o 20:37
Ja jak widzę u siebie czarne plamy na liściach magnolii to podejrzewam infekcję bakteryjną. Pryskam miedzianem.
gruubas
- maryann
I pomaga?
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 wrz 2012, o 20:48
u mnie było to samo z magnolią latem, wsadziłam w kwaśny torf więc podłoże ma dobre. Pomógł Miedzian.
Joanna
Torf torfem ,ale nic nie daje,tylko odpowiednią kwasowość a z czego ma brać składniki odżywcze ? Co prawda nie jestem zwolennikiem ,ale polecam nawóz długo działający np substral.Efekty w przyszłym sezonie będą widoczne gołym okiem /liściem i kwiatem
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- maryann
Moja magnolia w tym roku tez miała trudne dni(z wiosny pieknię, potem bladziej, chlorozy, w końcu nekrozy) intensywne(powiedziałbym) podsypanie i to stosunkowo szeroko, nie pod pień przywróciło jej kolorki na drugą połowę lata.
-- So 22 wrz 2012 08:12 --
-- So 22 wrz 2012 08:12 --
maryann pisze:Moja magnolia w tym roku też miała trudne dni(z wiosny pieknię, potem bladziej, chlorozy, w końcu nekrozy) intensywne(powiedziałbym) podsypanie sierczanu magnezu i to stosunkowo szeroko, nie tylko pod pień, przywróciło jej kolorki na drugą połowę lata.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- gruuubas
- 200p
- Od: 21 maja 2010, o 20:37
Na porażone już liście oczywiście nie pomaga - ale nowe są czyste, przynajmniej przez jakiś czas.maryann pisze:I pomaga?
gruubas
Magnolie lubią kwaśną glebę, podlewajcie siarczanem amonu - 20 dag na 5 litrów wody. Nasypcie, zalejcie wymieszajcie aż się rozpuści i tak 4 razy w sezonie teraz też nie zaszkodzi, pięknie zakwitnie na wiosnę. Wczesną wiosną jak nie będzie mrozu to też. Kiedyś to przeczytałam i stosuję, magnolie rosną jak na drożdżach, są zdrowe i nic ich nie żre. Magnolii w ogóle nic nie żre, bo mają za grube liście to co widać na zdjęciu to niedożywienie - brak kwaśnej gleby. Jak gleba nie ma kwaśnego odczynu, to roślina nie może pobierać związków mineralnych i ginie z głodu. Miałam taki sam problem. Podobnie rododendrony, świerki i inne kwaśnolubne - siarczan amonu działa natychmiast i niezawodnie. Pozdrawiam!