Kawa uprawa w mieszkaniu

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
JArtur
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 sie 2012, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawa w domu

Post »

Witam kupiłem w okresie zimowym kawę ze sklepu oleander.pl miała ona mień podobno 3 lata .ok. pół roku już ją mam o ona w ogóle się nie ruszyła w wzroście możne z jeden listek wypuściła co się dzieje co zrobić stoi w półcieniu-cieniu nie padają na nią promienie słoneczne podlewam ją nawozem plankton K ale bardzo rzadko spryskuje ma małą wilgoć podobno po 3 latach kawy mogą już zaowocować, tu są zdjęcia
mietek41
50p
50p
Od: 23 paź 2011, o 10:12

Post »

Witaj.Popełniasz kilka błędów w uprawie.odpiszę na wieczór .teraz jestem w pracy.
Awatar użytkownika
krzand
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 23:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kawa potrzebuje do szczęścia wilgoci, wilgoci i jeszcze raz wilgoci. W następnej kolejności ciepła, światła i kwaśnej ziemi. Należy często ją spryskiwać. Ideałem bylby nawilżacz powietrza. Ja mojej zafundowałem coś w rodzaju wyspy: w kuwecie z wodą umieściłem płaski kamień, na którym stoi doniczka. Nie może jednak być zanurzona w wodzie. Woda z kuwety paruje, dostarczając niezbędnej wilgoci. Po wielu eksperymentach, zauważyłem, że najlepiej się czuje na wschodnim parapecie. A co do ziemi, zakwasiłem ją za poradą znajomych nawozem do azalii. Twoja kawa, nie spryskiwana, stojąca przy (o zgrozo!) grzejniku, bez słońca i wilgoci ma małe szanse na przeżycie.
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
mietek41
50p
50p

Post »

JArtur pisze:ok czekam na odpowiedz
Witaj.Główne błędy już znasz.Wilgoć światło oraz odpowiednia doniczka.Podejrzewam że ma za małą.Kawa przestaje wtedy rosnąć.Co do wilgoci to podlewanie gdy ziemia lekko przeschnie oraz częste dobre spryskiwanie.Ja swoją spryskuję raz na tydzień w wannie chociaż roślina ma półtora metra a doniczka waży ze 30 kg.moja kawa stoi w połódniowym oknie ale za firaną.światło jest roślinie niezbędne aby przetworzyć nawóz w składniki pokarmowe a nawożę raz na tydzień nawed zimą.Powodzenia.
mietek41
50p
50p

Post »

JArtur pisze:ok czekam na odpowiedz
Jeszcze jedno ziemia dobrze przepuszczalna nie zlewna.Ja mieszam z dużą ilością piasku.
JArtur
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 sie 2012, o 20:47

Post »

czyli jaka ziemia najlepsza i w jakiej proporcji z piaskiem a piasek jaki grubo kamienisty czy drobno ?
A i doniczka jaką dać średnice ?
mietek41
50p
50p

Post »

JArtur pisze:czyli jaka ziemia najlepsza i w jakiej proporcji z piaskiem a piasek jaki grubo kamienisty czy drobno ?
A i doniczka jaką dać średnice ?
Ja używam ziemi do palm juk firmy Kik która jest przepuszczalna a piasek mieszam z ziemią tak na oko.Piasek drobny a ilość ok.2garście na litr.Drenażu nie stosuję więcej miejsca na korzenie.Nie wiem kiedy przesadzałeś kawę.Doniczka o dwa rozmiary większa.Kawa bardzo szybko wypełni ją korzeniami.Odsyłam do wcześniejszych moich postów.
joli
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2012, o 16:59

Post »

Witam. Moja kawa przez długi czas nie rosła. zasychały i opadały jej liście. Cieniutkie łodyżki zdrewniały. Na wiosnę przestawiłam ja w inne miejsce i ładnie się ożywiła. Wypuściła dużo młodych liści, a jej zielony kolor zaczął cieszyć oczy. Mam nadzieję ,że teraz będzie rosła. Martwią mnie teraz jej "szczupłe nóżki". czy one utrzymają ciężar rośliny, czy może pomimo tego, że są zdrewniałe będą się rozwijały? Na razie mam wrażenie ,że "nóżki" w im bliżej korzenia tym są szczuplejsze.
adam1008
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja kawa dopiero wrasta i nasionko niesamowicie sie unosi na łodydze :) fajnie to wygląda
rose who grew from concrete
mietek41
50p
50p

Post »

joli pisze:Witam. Moja kawa przez długi czas nie rosła. zasychały i opadały jej liście. Cieniutkie łodyżki zdrewniały. Na wiosnę przestawiłam ja w inne miejsce i ładnie się ożywiła. Wypuściła dużo młodych liści, a jej zielony kolor zaczął cieszyć oczy. Mam nadzieję ,że teraz będzie rosła. Martwią mnie teraz jej "szczupłe nóżki". czy one utrzymają ciężar rośliny, czy może pomimo tego, że są zdrewniałe będą się rozwijały? Na razie mam wrażenie ,że "nóżki" w im bliżej korzenia tym są szczuplejsze.
Witaj.Nie martw się ,łodyga też urośnie.Zapewnij jej odpowiednią wilgotność,dużo światła nawożenie raz na dwa tygodnie a gdy rośnie szybko raz na tydzień oraz gdy tylko zacznie wyrastać z doniczki ,przesadz ją.sygnałem jest wolniejszy przyrost a następnie zachamowanie wzrostu.Jeśli przegapisz przesadzanie to taka pauza może pottrwać z pół roku oraz zgubić sporo liści.powodzenia.
mietek41
50p
50p

Post »

adam1008 pisze:Moja kawa dopiero wrasta i nasionko niesamowicie sie unosi na łodydze :) fajnie to wygląda
Witaj.Teraz tylko dobre warunki a będzie rosła ładnie.Nie oczekuj tylko zbyt dużych przyrostów pierwszego roku.Pirwsze musi się dobrze ukorzenić .cierpliwości. :wit
joli
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2012, o 16:59

Post »

Mietku dziękuję za odpowiedź. jeszcze jedno mam pytanko. czy ten piasek z którym należy mieszać ziemię do kwiatów to ma być zwykły żwir? Pozdrawiam
mietek41
50p
50p

Post »

joli pisze:Mietku dziękuję za odpowiedź. jeszcze jedno mam pytanko. czy ten piasek z którym należy mieszać ziemię do kwiatów to ma być zwykły żwir? Pozdrawiam
Tak.Zwykły piasek.Ja biorę z piaskownicy.Skoro dzieci mogą się bawić to jest czysty.

-- 21 sie 2012, o 14:32 --
adam1008 pisze:
mietek41 pisze:
adam1008 pisze:Moja kawa dopiero wrasta i nasionko niesamowicie sie unosi na łodydze :) fajnie to wygląda
Witaj.Teraz tylko dobre warunki a będzie rosła ładnie.Nie oczekuj tylko zbyt dużych przyrostów pierwszego roku.Pirwsze musi się dobrze ukorzenić .cierpliwości. :wit
Już spryskiwać wodą??
Jeszcze nie .Jak będzie miała pierwsze listki.Za ok.1-2miesięcy.Akurat na jesień jak powietrze w domu będzie suche.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”