Borówka amerykańska - 2cz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W pierwszej części tego tematu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... %F1ska+1cz piszę jak nawożę. Przeczytaj część pierwszą. Warto.
Pozdrawiam Andrzej.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Nikt mi nie poradzi, gdzie mam posadzić moje trzy nowe krzaczki borówki wysokiej? Proszę o radę, czy musi to być w słońcu, czy może być od wschodniej strony domu, gdzie od południa do wieczora jest cień (post z czwartku).
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Dzięki, chociaż to oznacza, że muszę wykopać kolejne doły w koszmarnej glinie, tym razem nieco dalej od strumienia. Borówka lubi poziom wody gruntowej w okolicach 40-60 cm, a więc dość wysoki. Nie napisano jednak, czy ma to być poziom średni, wiosenny, kiedy jest wyższy niż norma, czy letni, kiedy jest niższy... Jeśli ma to być średnia wyciągnięta z całego roku, to może borówka dałaby sobie radę nawet nieco zalana wiosną? A jeśli nie, to trudno, nie będę mieć owoców :P
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska II część......
Fezo,ciekawe rzeczy nam tu opisujeszfezo pisze: :P
Cześć piszę w sprawie " dtlissa".
Jak już ktoś wspomniał istotny jest odstemp pomiędzy sadzonkami.Ale ab borówka owocowała musi być sadzonka męska i żeńska inaczej nie będzie kwitła....
...fezo...
Tak mi napisał ogrodnik w instrukcji, myślę że to logiczne.........
janek
-----------------------
-----------------------
To moja borówka musi być jakaś bi, bo chociaż samotna to cała kwieciem obsypana
Pozdrawiam serdecznie
Ilona
Ilona
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może po prostu jeszcze się nie zorientowała,ze nie ma towarzystwa
Po przeczytaniu tematu sam już nie wiem czy dobrze prowadze swoje kilkanaście krzaczków ale jakos borowki rosną (bluecrop i ivenhou ).
Od 3 lat nawoże ja tak samo wiosną 1 raz azofoska i siarczan amonu , potem już siarczan amonu do konca czarwca i raz gdy rozwija młode pędy podsypuje salerą magnezową. Dodatkowo co rok dorzucam korę z drzew iglastych z trocinami. Poza tym sporo je przecinam ale nie tak by pozbyc się krzaczka
Osobiście nie polecam odmiany "ivenhou" należy do gatunku słabo się krzewiącego tak jak odmiany: 'Darrow', 'Duke', 'Ivanhoe', 'Puru', 'Spartan', 'Weymouth' , a co za tym idzie inaczej sie je tnie(rozgałezia sie w dolnych partiach pędów głównych), krzewy są brzydsze a owoce mniej smaczne.
A chyba nikt nie powie że walory estetyczne w przydomowym ogródku nie mają znaczenia
Ja chcę pomału utworzyć mały żywopłocik z borówek , zoobaczymy czy sie uda.tu obie odmiany, a tu bluecrop
Od 3 lat nawoże ja tak samo wiosną 1 raz azofoska i siarczan amonu , potem już siarczan amonu do konca czarwca i raz gdy rozwija młode pędy podsypuje salerą magnezową. Dodatkowo co rok dorzucam korę z drzew iglastych z trocinami. Poza tym sporo je przecinam ale nie tak by pozbyc się krzaczka
Osobiście nie polecam odmiany "ivenhou" należy do gatunku słabo się krzewiącego tak jak odmiany: 'Darrow', 'Duke', 'Ivanhoe', 'Puru', 'Spartan', 'Weymouth' , a co za tym idzie inaczej sie je tnie(rozgałezia sie w dolnych partiach pędów głównych), krzewy są brzydsze a owoce mniej smaczne.
A chyba nikt nie powie że walory estetyczne w przydomowym ogródku nie mają znaczenia
Ja chcę pomału utworzyć mały żywopłocik z borówek , zoobaczymy czy sie uda.tu obie odmiany, a tu bluecrop
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
mi kiedyś też w ogrodniczym tak tłumaczyli- o tych żeńskich i męskich ;) W tym roku jak dokupowałam - bo niestety jedna mi padła - to ogrodnik powiedział że ta roślinka po prostu lubi towarzystwo - nie lubi samotności i dlatego minimum dwa krzaczki trzeba miećJurek pisze:Fezo,ciekawe rzeczy nam tu opisujeszfezo pisze:Cześć piszę w sprawie " dtlissa".
Jak już ktoś wspomniał istotny jest odstemp pomiędzy sadzonkami.Ale ab borówka owocowała musi być sadzonka męska i żeńska inaczej nie będzie kwitła....
...fezo...
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Borówka amerykańska nie jest rozdzielnopłciowa i może być sadzona pojedyńczo . To cecha jagody kamczackiej [ ona nie będzie owocowała rosnąc samotnie ] .Posiadam od kilku lat borówkę amerykańską [ kilka krzewów rozrzuconych po ogrodzie - wkomponowanych w roślinność ] są posadzone w dołkach wypełnionych kwaśnym torfem [ takim jak pod różaneczniki pH 4,5 ] , na dnie każdego dołka jest worek [ reklamówka ] to zapobiega zbyt szybkiemu wysychaniu , gdyż rosną one w pełnym słońcu [ znacznie poprawia to jakość owoców i wpływa na ich ilość ] . Mam " Bluecorp" , "Darrow " , "Patriot" , "Spartan" , "Berkley"x2 , każda z nich dojrzewa w nieco innym terminie dzięki czemu wydłuża sie sezon zbioru - są pyszne i warte pracy poświęconej przy ich pielęgnacji [ w zasadzie chodzi tylko o zapewnienie niskiego pH gleby i wody , dużo wody ] Poniżej fotka kwitnącego Spartana , rośnie z dala od innych i nie cierpi z tego powodu
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........