Męczennica (Passiflora) - uprawa,pielęgnacja cz.2
- mirror
- 50p
- Od: 19 lip 2012, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Passiflora cz.2
Widze ze duzo trudu, czasu i cierpliwosci potrzeba by wychodowac taka passiflore ale pozniej mozna sie cieszyc jej pieknymi kwiatami czy taka podrosnieta juz lekko sadzonke nalezy przesadzac ? czy mozna nawozic? i po jakim czasie będę je podlewal woda z wyciagiem z torfu moze to przyspieszy jej wzrost
- Wiktoria_W
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiosną kupiłam passiflorę 'Incense'. Rozrasta się pięknie i wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że naoglądałam się zdjęć w internecie i zaczęłam mieć wątpliwości co do jej nazwy . Mam wrażenie, że jej liście tej mojej są nieco inne i trochę się pogubiłam. Początkowo były trójpalczaste, natomiast te młodsze są już pięciopalczaste:
Ostatnio zakwitła i kwiat miał dwubarwne płatki, a mam wrażenie, że te, które widziałam na zdjęciach są jednobarwne . Oto ta moja:
Czy mógłby ktoś mi pomóc i jednoznacznie potwierdzić (lub zaprzeczyć ), że to właśnie Incense?
Ostatnio zakwitła i kwiat miał dwubarwne płatki, a mam wrażenie, że te, które widziałam na zdjęciach są jednobarwne . Oto ta moja:
Czy mógłby ktoś mi pomóc i jednoznacznie potwierdzić (lub zaprzeczyć ), że to właśnie Incense?
-
- 500p
- Od: 10 mar 2011, o 16:51
mely czy Twoje passiflory stoją w pełnym słońcu? Pytam bo właśnie niedawno wystawiłam swoją do półcienia i czubek jej przysechł, tym się nie martwię bo ma jeszcze drugi pęd ale czy wystawić ją na słońce?
Wiktoria_W to raczej incarnata
Misiaczka tak stoją ale powoli je do tego przyzwyczajałam, możesz albo powoli wystawiać je po kawałku czyli prędzej czy później coś i tak uschnie albo przysłonić kawałkiem gęstej firanki albo białej agrowłókniny. Uschnięty koniec obetnij - powinna się rozkrzewić - zrób to tylko nad węzłem.
Misiaczka tak stoją ale powoli je do tego przyzwyczajałam, możesz albo powoli wystawiać je po kawałku czyli prędzej czy później coś i tak uschnie albo przysłonić kawałkiem gęstej firanki albo białej agrowłókniny. Uschnięty koniec obetnij - powinna się rozkrzewić - zrób to tylko nad węzłem.
pozdrawiam, Gosiek
-
- 500p
- Od: 10 mar 2011, o 16:51
Moja passiflora coriacea:
... a to jest największy liść jako u mnie wyprodukowała, ma prawie 30 cm
[
... a to jest największy liść jako u mnie wyprodukowała, ma prawie 30 cm
[
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A czy komuś wysiana z nasiona passiflora zakwitła?
Ja mam swoją już dwa lata i nic z tego, podobno te wysiane kwitną słabiej, ale czy w ogóle?
Ja mam swoją już dwa lata i nic z tego, podobno te wysiane kwitną słabiej, ale czy w ogóle?
Moja wysiana w marcu tego roku ma 3pąki kwiatowe ,ale tak jak Tadeusz już tu gdzieś pisał należy ją uciąć aby się rozkrzewiła to wtedy puszcza pąki
kwiaty łagodzą obyczaje
-
- 100p
- Od: 13 sie 2012, o 21:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
moja passi wysiana z nasionek 3 letnia.