Sadzenie róż
Re: Sadzenie róż
To długo nie najadą na takiej sprzedaży.Towar i tak trudno czasem sprzedać,a tu z takimi cyrkami nie pohandlują długo.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zrób tak, jak już radzono: wyślij im zdjęcia i reklamuj!
Na pewno nie można tego zostawić bez reakcji, bo poczują się całkiem bezkarni.
Na pewno nie można tego zostawić bez reakcji, bo poczują się całkiem bezkarni.
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witajcie, RobetrP2-odpowiadam, widziałam w ofercie na ... pozdrawiam ania
Aniu - podawaj nazwę na PW
Deirde
Aniu - podawaj nazwę na PW
Deirde
ania1590
To Maizsner Fastnacht z koloru,ale mają jedną przeze mnie poszukiwaną Purple Tiger
Zamiast mercedesa kupa zielska
- ania1590
- Kontakt:
Witam, taką oto odpowiedź otrzymałam od sprzedawcy . Oczywiście nie mam szans reklamować bo wyrzuciłam paragon.
"Róże można odesłac na reklamcje po 1 pazdziernika do paczki proszę załączyć
pismo reklamacyjne i dokument potwierdzający zakup czyli f-cat lub paragon
Miłego dnia
pozdrawiam"
"Róże można odesłac na reklamcje po 1 pazdziernika do paczki proszę załączyć
pismo reklamacyjne i dokument potwierdzający zakup czyli f-cat lub paragon
Miłego dnia
pozdrawiam"
ania1590
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Nie dałabym za wygraną. Muszą mieć jakiś dokument zamówienia i wysyłki do Ciebie. Poduś ich trochę.
Pozdrawiam - BabajAGA
- ania1590
- Kontakt:
Witaj Agnieszko Tralaluszy, zrobiłam tak jak mi poradziłaś, ale odpowiedzi jeszcze nie otrzymałam. Po wizycie na giełdzie mam następny problem-kupiłam krzewy róż z gołym korzeniem. Wiem że one nie zakończyły samoistnie wegetacji, oberwano im po prostu liście. No i czy mam je posadzić na właściwe miejsce, czy na razie zadołować i posadzić w październiku. Obawiam się, że jak posadzę to mogą jeszcze rozpocząć wegetację, przecież jeszcze sierpień, a potem zima je zamrozi.
ania1590
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu - obawiam się że one i tak zaczną wegetację. Przecież teraz nie powinno się sprzedawać róż z gołym korzeniem.
- tralaluszy
No to co, posadzić trzeba. Róże wyłysiałe z powodu różnych plamistości też teraz wypuszczają nowe liście. Trzeba będzie otoczyć je staranną opieką. A co na giełdzie kupiłaś, jakie odmiany ?
Pozdrawiam - BabajAGA
- ania1590
- Kontakt:
Dzień dobry, szkółka spod Poznania, nie udało mi się dowiedzieć nic więcej, odmiany sobie zapisałam - LUSSINGEN - żółta z pomarańczową koronką na brzegu płatka, ALIANS-podobna do OSSIRII, MAISNER-niebieska, pachnąca. Nigdzie w internecie, w katalogach, ani w ofertach innych szkółek nie znalazłam takich odmian, więc albo nazwali sobie jak im wygodnie, albo już nie wiem co? Ale najważniejsze żeby ładnie kwitły. Sadzę więc. Pozdrawiam Ania
ania1590
- tralaluszy
Maisner to na pewno Mainzer Fastnacht, zwana Sissi-popularna, łatwo dostępna odmiana. Lussingen to czasem nie Lustige, oglądałyśmy ją u mnie ?
Jeśli kupowałaś tak na rogu, to u Walczaków-dobra firma.
Jeśli kupowałaś tak na rogu, to u Walczaków-dobra firma.
Pozdrawiam - BabajAGA
Róża kiedy można sadzić
Witam
Mam ogródek, który był nieużytkiem około 50 lat. Już trochę uporządkowałam go. Jest tam róża która co roku marznie i odradza się na nowo. W tym roku zaskoczyła mnie bo wypościła dodatkowy pęd z korzenia i od pędu innego wyrósł boczny. Co roku ma kilka kwiatów. raz różowe a raz czerwone. Teraz jest wysokości ok. 1,7 m(bez dodatkowego pędu)Nic specjalnego ale cieszy oko. Pytanie czy ją trzeba osłaniać przed mrozem czy nie? następnie czy można kupić inną różę ale zmieniająca kolory? Koleżanka ma taką, która na krzaku ma kwiaty w 3 kolorach, ale nie zna nazwy. Kiedy powinno sie sadzić takie róże?
Mam ogródek, który był nieużytkiem około 50 lat. Już trochę uporządkowałam go. Jest tam róża która co roku marznie i odradza się na nowo. W tym roku zaskoczyła mnie bo wypościła dodatkowy pęd z korzenia i od pędu innego wyrósł boczny. Co roku ma kilka kwiatów. raz różowe a raz czerwone. Teraz jest wysokości ok. 1,7 m(bez dodatkowego pędu)Nic specjalnego ale cieszy oko. Pytanie czy ją trzeba osłaniać przed mrozem czy nie? następnie czy można kupić inną różę ale zmieniająca kolory? Koleżanka ma taką, która na krzaku ma kwiaty w 3 kolorach, ale nie zna nazwy. Kiedy powinno sie sadzić takie róże?
-
- 200p
- Od: 17 maja 2012, o 20:44
Re: Róża kiedy można sadzić
1. Generalnie róże osłania się przed mrozem robiąc im kopczyk z ziemi i osłaniając pędy gałęziami jodłowymi (bądź podobnym okryciem). Najlepiej jednak sprawdź jaka to jest róża wtedy dowiesz się więcej o swoim gatunku.
2. Jeżeli masz na myśli róże która ma na jednym krzaczku kwiaty różnych kolorów np. żółte białe i czerwone to są to róże stanowiące radosną twórczość szkółkarzy szczepiących na jednym korzeniu kilka odmian róż jednocześnie. Pewnie o taką Ci chodzi. O takie musisz pytać indywidualnie w szkółkach. Takie róże nie będą mieć nazwy, ewentualnie nazwy zaszczepionych gatunków.
3. Róże będziesz mogła sadzić i przesadzać już niedługo, bo gdzieś w okolicy października, szkółki wtedy rozpoczynają sprzedaż i można róże sadzić. Następny przystanek to wiosna. Zanim jednak zabierzesz się za sadzenie poczytaj sobie o przygotowaniu ziemi pod róże, żeby miały dobry start.
2. Jeżeli masz na myśli róże która ma na jednym krzaczku kwiaty różnych kolorów np. żółte białe i czerwone to są to róże stanowiące radosną twórczość szkółkarzy szczepiących na jednym korzeniu kilka odmian róż jednocześnie. Pewnie o taką Ci chodzi. O takie musisz pytać indywidualnie w szkółkach. Takie róże nie będą mieć nazwy, ewentualnie nazwy zaszczepionych gatunków.
3. Róże będziesz mogła sadzić i przesadzać już niedługo, bo gdzieś w okolicy października, szkółki wtedy rozpoczynają sprzedaż i można róże sadzić. Następny przystanek to wiosna. Zanim jednak zabierzesz się za sadzenie poczytaj sobie o przygotowaniu ziemi pod róże, żeby miały dobry start.