Choroby i szkodniki Rododendrona
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Chory Rododendron
Z tego , co widać na zdjęciu suche brzegi ma tylko na kilku górnych , najmłodszych (tegorocznych), a więc i najdelikatniejszych liściach. Mimo wszystko obstawiam ,że to poparzenie.
Takie pierścieniowe dwukolorowe ślady zostawia po sobie najczęściej Botrytis cinerea, nie zabije ale...
Najczęstszą przyczyną jest wysoka temperatura + spora wilgoć + brak przewiewu (jeśli mam rację oczywiście)
Najczęstszą przyczyną jest wysoka temperatura + spora wilgoć + brak przewiewu (jeśli mam rację oczywiście)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 lut 2012, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Możliwe, że się przesuszył podczas mojej nieobecnosci, ale na pewno sie nie poparzył bo rośnie w cieniu po stronie północnej, co najwyzej mógł się "uparować". Nawóz w granulkach podsypuje rózanwecznikom na oko (godnie z terminarzem) i mam nadzieje, ze to nie przyczyna. Inne wygladaja okpEtr pisze:A nie przesuszył się solidnie? Jedna z moich przesuszonych azalii zareagowała podobnie gdy kilka dni było ciepło a nie była podlana.
- agniesska76
- 50p
- Od: 9 lip 2012, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Przeczytałam tu już mnóstwo na temat podłoża pod rododendrony , może ktoś mi powie jak to jest z tym kwaśnym torfem kupowanym w sklepach ogrodniczych bo zakupiłam dwa worki w dwóch różnych sklepach i według mojego (jak się tu dowiedziałam kiepskiego) phmetru torf ten w ogóle nie jest kwaśny.Jeden ze sprzedawców twierdzi, że jeśli chodzi o taki torf to nie ma możliwości zmierzenia pH takim kwasomierzem i tylko specjalistycznym można tego dokonać. Dokonałam pewnych próbek na np. wodzie z kwasem cytrynowym no i coś tam jednak wskazuje więc czy przy tym torfie może aż tak się mylić?
Przeczytałam tu już mnóstwo na temat podłoża pod rododendrony , może ktoś mi powie jak to jest z tym kwaśnym torfem kupowanym w sklepach ogrodniczych bo zakupiłam dwa worki w dwóch różnych sklepach i według mojego (jak się tu dowiedziałam kiepskiego) phmetru torf ten w ogóle nie jest kwaśny.Jeden ze sprzedawców twierdzi, że jeśli chodzi o taki torf to nie ma możliwości zmierzenia pH takim kwasomierzem i tylko specjalistycznym można tego dokonać. Dokonałam pewnych próbek na np. wodzie z kwasem cytrynowym no i coś tam jednak wskazuje więc czy przy tym torfie może aż tak się mylić?
Pozdrawiam Aga
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Sprawdz czy może przez pomyłkę nie kupiłaś odkwaszonego. pH powinno pisać na opakowaniu.
Jezeli jest odpowiednie 3-5 to załóż że tak jest, a phmetr jest wadliwy.
Najlepsze dla amatora to phmetry z odczynnikiem -> płynem. Na te z wbijaną elektrodą badź dwiema szkoda pieniędzy.
Ah, no i pamiętaj że nie możesz rh wsadzić w sam torf, ale myślę że to już wiesz ;-)
Pozdrawiam.
Jezeli jest odpowiednie 3-5 to załóż że tak jest, a phmetr jest wadliwy.
Najlepsze dla amatora to phmetry z odczynnikiem -> płynem. Na te z wbijaną elektrodą badź dwiema szkoda pieniędzy.
Ah, no i pamiętaj że nie możesz rh wsadzić w sam torf, ale myślę że to już wiesz ;-)
Pozdrawiam.
- agniesska76
- 50p
- Od: 9 lip 2012, o 13:33
opakowanie było czytelnie oznakowane w tym przypadku nie ma mowy o pomyłce bynajmniej z mojej strony a jeśli chodzi o torf czy w wyniku zalegania w sklepowych magazynach może stracić swoją kwasowość? ( naturalnie mówię o torfie w foliowych workach)
Pozdrawiam Aga
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Jasne, jeżeli był na zewnątrz to deszcz może wypłukiwać jony wodorowe. Natomiast to są szczątkowe, wręcz pomijalne w kontekście widełek pH jakimi opisują torf producenci, straty.a jeśli chodzi o torf czy w wyniku zalegania w sklepowych magazynach może stracić swoją kwasowość? ( naturalnie mówię o torfie w foliowych workach)
Witam! Zarejestrowałem się na forum, żeby zasięgnąć porady na temat moich rododendronów.
Pierwszy: ma już około 6 lat. Stare liście dostają plam i opadają, natomiast młode pędy rosną ładnie. Zawiązują się pąki kwiatowe, ale niestety wiosną obumierają. Ma ktoś może jakiś pomysł co to może być? Jakaś grzbica? Czym to leczyć?
Drugi: ten ma już 10 lat. Co roku kwitnie obficie, ale liście mają bladozielony kolor. Pojedyncze stare żółkną i opadają. To pewnie jakiś niedobór. Przejrzałem fotografie w temacie o chorobach, wygląda na azot, ale chętnie usłyszałbym opinię bardziej doświadczonej osoby.
Pierwszy: ma już około 6 lat. Stare liście dostają plam i opadają, natomiast młode pędy rosną ładnie. Zawiązują się pąki kwiatowe, ale niestety wiosną obumierają. Ma ktoś może jakiś pomysł co to może być? Jakaś grzbica? Czym to leczyć?
Drugi: ten ma już 10 lat. Co roku kwitnie obficie, ale liście mają bladozielony kolor. Pojedyncze stare żółkną i opadają. To pewnie jakiś niedobór. Przejrzałem fotografie w temacie o chorobach, wygląda na azot, ale chętnie usłyszałbym opinię bardziej doświadczonej osoby.
- piofigiel
- 1000p
- Od: 11 lis 2009, o 17:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na tym drugim, dziesięcioletnim, nie widzę nic niepokojącego, normalne jesienne tracenie liści, obfitsze może niż w innych latach, ze względu na wysokie temperatury i piekielną suszę, możesz się tym nie martwić, jedynie pamiętać o nawadnianiu, będzie nadal obficie kwitł
Co do pierwszego, to trzeba by zobaczyć jak wygląda to 'obumieranie' pąków, bo może to ma związek po prostu z przemarzaniem?
Pozdrawiam Tomek
Co do pierwszego, to trzeba by zobaczyć jak wygląda to 'obumieranie' pąków, bo może to ma związek po prostu z przemarzaniem?
Pozdrawiam Tomek
pierwszy to prawdopodobnie grzyb Septoria azalea porównaj z objawami rh judyty http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7838&hilit
tu o chemii
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=39908
tu o chemii
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=39908
- maria.k55
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
Te żółknące liście to susza i jeszcze raz sucha bryła korzeniowa, miałam to u siebie, po prostu palec w ziemię i podlewać.
Dzięki
Hejo ludzie pomocy... Nie wiem jak mogę pomóc mojemu rododendronowi... Wiosną wykopałam go z ogródka teściowej bo wyglądał niezbyt okazale i posadziłam u siebie w ogrodzie i wygląda tragicznie. Myślałam, że jeszcze trochę i zacznie wypiękniać a jest coraz gorzej Jest prawie cały dzień w cieniu tylko jak słońce zachodzi to go oświetla, ma tam wilgotno ale nie bagno, zrobiłam warstwę kory a teraz w sobotę odgrzebałam korę i dosypałam nieco kwaśnego torfu. W dodatku coś go żre widzę... Pomóżcie proszę. Tragedia to za mało...
Zapraszam do mojego wątku odnośnie Lagerstroemi http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=63329" onclick="window.open(this.href);return false;