Chwasty w truskawkach
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hektary to może nie są..ale jest tego sporo! Dlatego też posadziłam je na folii, którą wypróbowałam wiele lat temu, kiedy plantację doglądałam na tzw. dojezdne. Nie mogłam sobie poradzić z odchwaszczaniem, które najczęściej zbiegało się z innymi pracami polowymi.Załatwiłam sprawę raz a konkretnie! Swa pierwsza folię pod truskawki zakładałam metodą prób i błędów..gdyż nigdzie wtedy nie pisano o uprawie na folii..no ja nie znalazłam informacji na ten temat. Teraz odchwaszczam tylko matecznik- tam nie mam folii, aby sadzonki z rozłogów lepiej sie ukorzeniały.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
Lontrel środek chwastobójczy na mlecze i osty w truskawce
Czy ktoś stosował Lontrel w truskawce jaki był efekt i oczywiście jaka była cena tego środka?
Lubię czasem pogrzebać w ziemi i nikt tego chyba nie zmieni
Truskawki - jaki herbicyd?
zna ktos dobre herbicydy na truskawki
-
- 100p
- Od: 21 mar 2008, o 01:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Polecam ten środek KOSMIK 360 SL jest nie zawodny ,ale na twojm miejscu to bym wolał między rzędami przejechać kultywatorem ,albo zastosuj oprysk ale uważaj aby ciecz robocza nie uszkodziła truskawek ,a jeszcze jedno jak chcesz ograniczyć zachwaszczenie w truskawkach zastosuj sciólke międzyrzędami np słoma lub trawa lub pasy z czarnej foli albo czarna agrowłóknina
powodzenia
POZDRAWIAM
O JESZCZE BYM ZAPOMNIAŁ O BETANAL PROGRESS AM 180 EC

O JESZCZE BYM ZAPOMNIAŁ O BETANAL PROGRESS AM 180 EC

Od kilku lat mam truskawki na agrowłókninie w czarnym kolorze. Wokół krzaczków truskawek jest ona przybita do ziemi /dosłownie, długimi gwoździami/, aby nie wyłaziły mi tamtędy chwasty. Pozwala na "oddychanie" ziemi i korzonkom, pięknie je nagrzewa, przepuszcza wodę. Nie jest droga, można zakupić na allegro - a warto, bo po wygrabieniu zeszłorocznych sucharków w moich truskaweczkach interesują mnie już tylko pyszne owoce 

- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja mam zamiar co najmniej połowę działki obsadzić docelowo truskawkami,żeby mieć jak najmniej roboty,żeby wreszcie móc poodpoczywać na działce.
Sposób: Włóknina.
Gdzieś mi mignęło, że jest już w sprzedaży czarno-biała. Akurat na moje życzenie,
, bo sobie coś takiego zimą wymyśliłam, po zeszłorocznych upałach.
A ziemia pod włókniną nie ma szans zagnić, bo przecież pod nią normalnie oddycha, dociera tam woda, i paruje ziemia.
Do folii natomiast nie mam przekonania.
Sposób: Włóknina.
Gdzieś mi mignęło, że jest już w sprzedaży czarno-biała. Akurat na moje życzenie,

A ziemia pod włókniną nie ma szans zagnić, bo przecież pod nią normalnie oddycha, dociera tam woda, i paruje ziemia.
Do folii natomiast nie mam przekonania.
Waleria
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pytanie za 100 punktów.
Ile kosztuje u was czarna agrowłóknina o szerokości 160 cm?
Widziałam w sprzedaży czarną z narysowanymi zielonymi kratkami (grubsza) i gładką (jak grubsza fizelina). Której uzywacie?
Ile kosztuje u was czarna agrowłóknina o szerokości 160 cm?
Widziałam w sprzedaży czarną z narysowanymi zielonymi kratkami (grubsza) i gładką (jak grubsza fizelina). Której uzywacie?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
Włóknina czarna o gramaturze 50, szerokości 160 cm, długości 50 mb kosztuje ok. 60 zł za rolkę. Jest wytrzymała.
Pierwszy rok bez niej to była prawdziwa mordęga - całe lato spędziłam na nierównej walce z chwastami.
Ja zdecydowanie jestem zwolenniczką ułatwiania sobie życia. Pielić lubię, ale nie stale, wolę mieć czas na inne działkowe
przyjemności. Na to konto rzędy między warzywkami właśnie wyłożyłam zupełnie świeżą, lekko zwiędłą trawą. javascript:emoticon('
')
Wink
Pierwszy rok bez niej to była prawdziwa mordęga - całe lato spędziłam na nierównej walce z chwastami.
Ja zdecydowanie jestem zwolenniczką ułatwiania sobie życia. Pielić lubię, ale nie stale, wolę mieć czas na inne działkowe
przyjemności. Na to konto rzędy między warzywkami właśnie wyłożyłam zupełnie świeżą, lekko zwiędłą trawą. javascript:emoticon('
Wink
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 lip 2008, o 13:47
Środek przeciwko chwastkom Truskawki
Witam, mam takie pytanie czy znacie jakiś dobry środek przeciwko chwastom jedno liściowym i wielo - liściowym ??
Na mojej plantacji truskawek powstała łąka... można tak powiedzieć .. są tam przeróżne chwasty ... potrzeby mi środek Skuteczny a zarazem nie niszczący sadzonek truskawek. Odmiana truskawek to Honeoye zasadzone na jesień tamtego roku .
Prosze o bardzo szybka opowiedz... z Góry Dziękuję
Na mojej plantacji truskawek powstała łąka... można tak powiedzieć .. są tam przeróżne chwasty ... potrzeby mi środek Skuteczny a zarazem nie niszczący sadzonek truskawek. Odmiana truskawek to Honeoye zasadzone na jesień tamtego roku .
Prosze o bardzo szybka opowiedz... z Góry Dziękuję
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 lip 2008, o 13:47
T
chodzi mi o to ... chwasty niestety zostały wyrwane ręcznie... i teraz chce je spryskać aby chwasty już nie rosły , w takich ilościach jak teraz.
-
- 50p
- Od: 28 cze 2007, o 15:47
Re: T
Np. Betanal -Stosować po wschodach chwastów. Środki zwalczają chwasty prosowate od fazy 2 liści do fazy krzewienia.Lukasz__1515 pisze:chodzi mi o to ... chwasty niestety zostały wyrwane ręcznie... i teraz chce je spryskać aby chwasty już nie rosły , w takich ilościach jak teraz.
Na perz w stadium 4-6 liści (około 15 cm wysokości) stosować wyższe dawki.
Goltix Przed lub po wschodach chwastów. Preparatu Goltix nie stosować w odmianie "Elsanta".
Fusilade Forte Stosować po wschodach chwastów. Środki zwalczają chwasty prosowate od fazy 2 liści do fazy krzewienia.
Na perz w stadium 4-6 liści (około 15 cm wysokości) stosować wyższe dawki.
A generalnie żeby nie pryskac to zastosowac chocby mulczowanie słoma. Znacznie ogrannicza wzrost chwastów.