Szerszenie
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Problem z szerszeniami
Prawie, szerszenie polują na owady, przede wszystkim jak karmią larwy, później urozmaicają sobie dietę, soczkami, owocowymi
ps. szerszenie potrafią nawet obgryźć korę z młodego drzewka, dla białka w jego soku, co już nie jest ciekawe.
ps. szerszenie potrafią nawet obgryźć korę z młodego drzewka, dla białka w jego soku, co już nie jest ciekawe.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
WaldekM pisze: nie jedzą owoców ani innych słodkich
A jednak nie do końca to prawda.
Pisałam już o tym w moim wątku.
Szerszenie są smakoszami gruszek, śliwek, słodkich jabłek, oczywiście czym słodsze, dojrzalsze, soczyste tym bardziej dla nich interesujące.
Z doświadczenia wiem, że jeżeli urwiemy nadjedzony przez szerszenie owoc ,to zabiorą się za następny, więc jeżeli nie możemy poradzić sobie z nimi w inny sposób, lepiej stracić przez cały sezon kilka owoców niż urywać codziennie ten troszkę nadjedzony.
BOŻENA
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W ubiegłym roku obserwowałam całe chmary szerszeni na gruszy Konferencji i na białych winogronach.WaldekM pisze:...Szerszenie są drapieżnikami - jedzą owady, nie jedzą owoców ani innych słodkich rzeczy. Szerszenie nie są agresywne....
Na temat zagrożeń atakiem szerszeni dla człowieka szkoda dyskutować - są bardzo agresywne jak im się wejdzie w drogę.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
WaldekM, napisał : "Patrząc na opis to problem z osami, a nie szerszeniami. Szerszenie są drapieżnikami - jedzą owady, nie jedzą owoców ani innych słodkich rzeczy. Szerszenie nie są agresywne. "
Tak się składa, że potrafię odróznić osę od szerszenia, dodatkowo zacytowałeś mój post gdzie pisałem o zagrożeniu przy ukąszeniu i
wstrząsie / uczuleniu na jad, a tylko wspomniałem o owocach.
Szerszenie są agresywne, a rozdrażnić je można przypadkiem.
Byłem świadkiem jak mojego wujka na działce ugryzły szerszenie na strychu domu - w kilka minut dłonie miał jak balony.
Czysty przypadek, że wszedł po coś na strych, a szerszenie właśnie zaczynały tam budowę gniazda.
Miał szczęście, że nie był uczulony na jad bo było by po chłopie.
Tak się składa, że potrafię odróznić osę od szerszenia, dodatkowo zacytowałeś mój post gdzie pisałem o zagrożeniu przy ukąszeniu i
wstrząsie / uczuleniu na jad, a tylko wspomniałem o owocach.
Szerszenie są agresywne, a rozdrażnić je można przypadkiem.
Byłem świadkiem jak mojego wujka na działce ugryzły szerszenie na strychu domu - w kilka minut dłonie miał jak balony.
Czysty przypadek, że wszedł po coś na strych, a szerszenie właśnie zaczynały tam budowę gniazda.
Miał szczęście, że nie był uczulony na jad bo było by po chłopie.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Dzięki za odpowiedzi. Spróbuje z tym sokiem, może jakoś zmniejsze populacje tych owadów i ''upija sie na śmierć'' .To na pewno sa szerszenie. Likwidacja gniazda ( ewentualne przeniesienie go w inne miejsce ) nie ma mowy, bo przypuszczam, ze gniazdo uwily sobie w opuszczonych sąsiedzkich szopach. Najgorsze jest to, ze nawet te , które zginą zostawiaja wcześniej zapach feromonu na drzewie lub owocach, który oczywiście zwabia nastepne. Trudno. Walka bedzie zaciekla. Nie po to sadzę drzewka owocowe, aby szerszenie ucztowaly. jeśli były by nagryzione dwa owoce,jeszcze bym przebolał, ale one niszcza dosłownie wszystkie. Pozostają dla mnie tylko ogryski , albo wyrzucenie owocow na kompost.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
-
- 100p
- Od: 12 sie 2009, o 21:39
gniazdo szerszeni?
Witam
Dziś na działce w pomieszczeniu gospodarczym zauważyłam takie oto coś?
Czyje to gniazdo-os? Szerszeni?
Jego wielkość to tak na oko-20/ 20cm,umieszczone jest na wysokości 2 metrów,pomiędzy dwoma belkami, w pobliżu nic latającego nie zauważyłam,
choć na działce ostatnimi czasy os jest sporo a i czasem przelatujący szerszeń się trafi.
Co z tym zrobić??
Będę wdzięczna za pomoc.
Dziś na działce w pomieszczeniu gospodarczym zauważyłam takie oto coś?
Czyje to gniazdo-os? Szerszeni?
Jego wielkość to tak na oko-20/ 20cm,umieszczone jest na wysokości 2 metrów,pomiędzy dwoma belkami, w pobliżu nic latającego nie zauważyłam,
choć na działce ostatnimi czasy os jest sporo a i czasem przelatujący szerszeń się trafi.
Co z tym zrobić??
Będę wdzięczna za pomoc.
pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: gniazdo szerszeni?
Zadzwonić chyba do Straży Pożarnej lub Miejskiej.
Zrobić hałas uderzając np. młotkiem w jakiś ciężki metalowy przedmiot.
Zadymić pomieszczenie.
Kupić środek Brosa w areozolu i rozpylić.
Długim kijem uderzyć w ten domek i wiać szybko.
To może być już nie używany domek po starych latach.
Zrobić hałas uderzając np. młotkiem w jakiś ciężki metalowy przedmiot.
Zadymić pomieszczenie.
Kupić środek Brosa w areozolu i rozpylić.
Długim kijem uderzyć w ten domek i wiać szybko.
To może być już nie używany domek po starych latach.
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
Dobre!
Ale nie jest to chyba ułożona już profesjonalnie kolejność działań, co?
Ja z nich wszystkich jednak preferowałabym zdecydowanie tę opcję z wianiem,
a raczej bardziej wybiórczo...z naciskiem na samo wianie.
Ale nie jest to chyba ułożona już profesjonalnie kolejność działań, co?
Ja z nich wszystkich jednak preferowałabym zdecydowanie tę opcję z wianiem,
a raczej bardziej wybiórczo...z naciskiem na samo wianie.
A w czym Ci to gniazdo przeszkadza?
-
- 100p
- Od: 12 sie 2009, o 21:39
Na 100% nie jest to gniazdo z ubiegłych lat,bo na wiosnę mąż akurat w tym miejscu coś tam naprawiał
samo gniazdo w sobie mi nie przeszkadza,ale umieszczone jest nad samym wejściem,a z pomieszczenia co dzień korzystamy.Poza tym na działce przebywają dzieci i najnormalniej w świecie boję się.
samo gniazdo w sobie mi nie przeszkadza,ale umieszczone jest nad samym wejściem,a z pomieszczenia co dzień korzystamy.Poza tym na działce przebywają dzieci i najnormalniej w świecie boję się.
pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
To jest gniazdo os ,najlepiej póżną jesienią zerwać i wywalić.Bać się nie ma czego, najlepiej ignorować owad nie zaatakuje jak nie będzie atakowany
http://forum.przyroda.org/topics9/broni ... t10381.htm Proszę poczytać
http://forum.przyroda.org/topics9/broni ... t10381.htm Proszę poczytać
U mnie w ogrodzie jest wielkie gniazdo szerszeni , nie przeszkadzały mi nawet oglądałem i podziwiałem jak budują swój wielki dom, ale podczas jednego spaceru zaobserwowałem ze kilka szerszeni sędzi na młodych drzewkach np jarzębinie i brzozie i skubią korę i to bardzo głęboko ...co powodowało ich żółkniecie i zamieranie , tak też było wiosna kilka uskubanych drzewek zamarło myśląc ze to sprawka gryzoni owijałem drzewka szmatkami , jednak dopiero teraz wiem ze to sprawka szerszeni ,,, i niestety będę musiał ich się jak najszybciej pozbyć ...szkoda
Mój Romantyczny Ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=35274" onclick="window.open(this.href);return false;
"Nie pozwól aby twoje marzenia zarosły chwastami".
"Nie pozwól aby twoje marzenia zarosły chwastami".
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Szerszenie do budowy gniazd używają drobno posiekanej papki drzewnej i najwyraźniej szykowały sobie zaprawę.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
A ja proszę o poradę w takiej kwestii.
Własnie w niedzielę sąsiad pochwalił mi się, że ma malutkie gniazdko szerszeni u siebie w altance, ale nic z nimi robic nie będzie, bo one mu nic nie robią to cytat z sąsiada.
Szczerze mówiąc, oblałam się zimnym potem ze strachu, ale nic mu nie powiedziałam.
JA po ugryzieniu przez osę czy pszczołę muszę gnać na pogotowie, a po szerszeniu nie wiem czy zdązyłabym się podnieść z krzesła.
Ponieważ jestem nową działkowiczką, nie chcę znajomości sąsiedzkich zaczynać od nakazów czy innych niesnasek.
Jednak naprawdę jestem ogromnie zaniepokojona. Bo małe gniazdko dziś, za rok bedzie już gniazdem sporym, ze sporą ilością lokatorów.
Ja wiem, że to są pozyteczne stworzenia, ale wolałabym je jako gości od czasu do czasu a nie jako stały element latający na działce, przed którym ja i dziecko będziemy uciekać.
No i nie wiem, jak ten problem rozwiązać na moją korzyść.
Własnie w niedzielę sąsiad pochwalił mi się, że ma malutkie gniazdko szerszeni u siebie w altance, ale nic z nimi robic nie będzie, bo one mu nic nie robią to cytat z sąsiada.
Szczerze mówiąc, oblałam się zimnym potem ze strachu, ale nic mu nie powiedziałam.
JA po ugryzieniu przez osę czy pszczołę muszę gnać na pogotowie, a po szerszeniu nie wiem czy zdązyłabym się podnieść z krzesła.
Ponieważ jestem nową działkowiczką, nie chcę znajomości sąsiedzkich zaczynać od nakazów czy innych niesnasek.
Jednak naprawdę jestem ogromnie zaniepokojona. Bo małe gniazdko dziś, za rok bedzie już gniazdem sporym, ze sporą ilością lokatorów.
Ja wiem, że to są pozyteczne stworzenia, ale wolałabym je jako gości od czasu do czasu a nie jako stały element latający na działce, przed którym ja i dziecko będziemy uciekać.
No i nie wiem, jak ten problem rozwiązać na moją korzyść.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Powiedz sąsiadowi o swoim uczuleniu, myślę że to wystarczy.
Uprzejmie, to i sąsiad powinien zareagować równie uprzejmie.
Uprzejmie, to i sąsiad powinien zareagować równie uprzejmie.