Kawon ( arbuz ) - część 2
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 2
To krzyżówka, rośliny wysiane z jego nasion w większości (lub wszystkie) nie powtórzą cech rodzica.
Dorota
- Prazyn
- 200p
- Od: 30 lip 2012, o 16:31
Co myślicie o uprawie arbuza w domu?? Jaką odmianę? Jaka duża doniczka, mam pomysł żeby wziąć worek 20l ziemi uniwersalnej zrobić dziurkę i posiać. Później to tylko pędzelek i czekać. Mam równiez takie wizje żeby zostawić 1-2 owoce maks i obciąć reszte pędów, tylko nie wiem czy to dobry pomysł. Uprawiał jużktoś w domu arbuza? Prosiłbym o porady jak to zrobił. Wartro spróbować
PS.
Czy to prawda że owoce z początku pędu dorastaja do 1 kg, a dopiero z dalszej części wieksze??
PS.
Czy to prawda że owoce z początku pędu dorastaja do 1 kg, a dopiero z dalszej części wieksze??
Karol
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
Z tegorocznego sezonu wnioskuje, że wielkość owocu zależy od tego jak dużo ma liści.
Tak dla ciekawości wsadziłem w połowie maja sadzonkę do doniczki ok 12l zawiązał się owoc ale miał ledwo 1,3kg.
Tak dla ciekawości wsadziłem w połowie maja sadzonkę do doniczki ok 12l zawiązał się owoc ale miał ledwo 1,3kg.
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
witam, piękne macie te arbuzy. Ja wysadziłam pod koniec maja 3 krzaki i na żadnym nie mam owoców... TZN zauważyłam ostatnio kilka maleńkich zawiązków ;) - mają średnicę około 5 milimetrów . Nie wiem jak to robicie że macie takie arbuzy - ja w tym roku muszę się w sklepie zaopatrywać...buuuu
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
grosik głowa do góry dyniowate nie rosną dyniowate szaleją jak pogoda dopisze brak chorób to z tych twoich małych zawiązków raz dwa zrobią się ładne arbuzy może to nie będą rekordowe giganty ale jak szczęście dopisze to coś z tego będzie ;-)
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jaką wielkość osiąga u Was arbuz Sugar Baby, bo mój rósł jak szalony, a teraz ma ok 17-18cm i już nic nie rośnie
- elusia57
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
Moje arbuzy (chyba Dzięki Wam - smyranie kwiatkami) zaczynają teraz się zawiązywać, już mam maleńkie arbuziki. Dzięki. Zobaczymy czy uda mi się w tym roku coś spróbować.
Pozdrawiam Elżbieta
-
- 200p
- Od: 30 mar 2010, o 15:36
SandraABC --> Piękne te Twoje arbuzy
U mnie kicha, kwiaty są a owoców niet. Za to dynia rośnie jak szalona i kabaczki. Dziwne z tymi arbuzami u mnie...
U mnie kicha, kwiaty są a owoców niet. Za to dynia rośnie jak szalona i kabaczki. Dziwne z tymi arbuzami u mnie...
- Prazyn
- 200p
A przy moich powiędło 3/4 wszystkich liści łodygi zrobiły sie suche ja z drewna Co to moe być?? Bardzo też możliwe że się skończył ich żywot, ponieważ wysiałem je bardzo wcześnie(koniec lutego/początek marca)
Karol
Prazyn to nie ze starości zaczeły ci usychać to jest jakaś choroba korzenia u mie jakiś czas temu padły dwa krzaki i po wyrwaniu zauważyłem że korzeń zgnił
- Prazyn
- 200p
Też musze wyrwać arbuza i sprawdzić ale jednak za główną przyczyne uważam starość bo arbuz ma chyba 120-150 dni wegeracji a moje juz mają 180
Karol