Oleander pięlegnacja ,wymagania, zdjęcia cz.1
- araukar
- 100p
- Od: 19 cze 2010, o 11:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Oleander
To są moje oleandry
trochę z innej prspektywy
mój żółty pełny i pachnący migdałami ( trucizna kwas pruski)
żółtemu wbiłem dwa drążki bambusowe w celu podwiązania ponieważ jego gęste kwiatostany przechylały się do ziemi .
Raflezjo te rośliny na które patrzysz nie mają 6 lat tylko zaledwie po 3 lata każda
trochę z innej prspektywy
mój żółty pełny i pachnący migdałami ( trucizna kwas pruski)
żółtemu wbiłem dwa drążki bambusowe w celu podwiązania ponieważ jego gęste kwiatostany przechylały się do ziemi .
Raflezjo te rośliny na które patrzysz nie mają 6 lat tylko zaledwie po 3 lata każda
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładnie rozrośnięte i kwitnące. Aż nie chce się wierzyć, że tylko sześcioletnie. Gratulacje.
A żółty pełny - wyjątkowy.
A żółty pełny - wyjątkowy.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To są 3 latki
Rewelacja!
Przepiękne ....
Rewelacja!
Przepiękne ....
- araukar
- 100p
Raflezjo te rośliny na zamieszczonych zdjęciach mają dopiero po 3 lata
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
O jejku Co za cuda
- mrinwestor
- Od: 24 mar 2011, o 19:21
- maliola
- Od: 26 cze 2012, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam, mam 4 oleandry - 3 białe i 1 czerwono-różowy, ukorzeniałam je z uszczykniętych gałązek - trzymałam gałązke w wodzie az wypuściła korzonki. Jednak białe dużo lepiej się ukorzeniały niż czerwone.dorkosa pisze:Witam wszystkich
Napatrzyłam się na Wasze śliczności i zachciało mi się też takiego Olka miec.
Wysępiłam kilka gałązek i będę je próbowała ukorzenic. Przeczytałam wątek i wiem, że teraz nie będzie to łatwe, ale spróbuję. Najwyżej powtórzę sępienie na wiosnę.
I tutaj moje pytanie. Czy jeśli mi się uda, to czy tej pierwszej zimy powinnam go przechowywac w takich warunkach jak większe osobniki (tzn. widno i chłodno), czy może takiej maliźnie będzie lepiej w nieco wyższej temperaturze? (na szczęście mam wiele możliwości, od 5st do temp. pokojowej)
- araukar
- 100p
Oleander biały niepełny, to prawdopodobnie obok różowego niepełnego ,forma wyjściowa czyli pierwotna . Inne odmiany to już ludzka ingerencja . Nawiązuję do tej informacji po to ,żeby podkreślić siłę jaka drzemie we wszystkich pierwotnych i prymitywnych odmianach roślin czy ras zwierząt.W swojej kolekcji mam 2 laurowiśnie . Jedna to odmiana wyjściowa , dzika i ta wytrzymuje mrozy bez osłaniania do minus 20 C . Druga piękna wielkolistna przy minus 15 przemarza do poziomu gruntu lub poziomu zalegania śniegu . Ta pierwsza to wielka kępa szeroka na 2,5 metra i wysoka na 1,5 metra , ta druga to dwa kikutki po 40 cm .
Piekny ten żółty olek!
Ja bym go na wiosnę poskracał o połowę... Ale sam nie wiem... może ktos miał taki przypadek?
Ten oleander jest podwiązany nitką, tak?
To ja bym go tak ścięła troszkę wyżej nad tą nitką (bez ruszania tych najmłodszych pędów).
On się potem fajnie zagęści .
To ja bym go tak ścięła troszkę wyżej nad tą nitką (bez ruszania tych najmłodszych pędów).
On się potem fajnie zagęści .
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- araukar
- 100p
Ja takie wybujańce kasuję i one kńczą swój żywot na kompostowniku . Można oczywiście je trochę odmłdzić . Widzialem jak to robią w Niemczech . Po prostu stare gałłązki wycinają i zostawiają sam środek . Kwestia 2 sezonów i znowu ma się piękne oleandry