Roundup-kiedy stosować,jak stosować,jakie stężenie, itd.

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: roundup-porada

Post »

Na ulotce są dawki na hektar a ja chce tylko wypryskać trawnik przy krawężnikach :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po prostu przeliczasz i zmniejszasz.
Ty tylko matematyka...
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam
Jeśli drzewka i krzewy owocowe prowadzę tak że w promieniu 50cm od ich środka nie rośnie nic(ugór) i żeby trawa wolniej to zarastała to na końcu ugoru opryskałem trawę Taifunem.Może to zaszkodzić drzewkom i krzewom?
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

Jeżeli młode drzewka to mógł uszkodzić - nawet jak poleciał na korę - niekoniecznie na liście. Teraz stosowanie herbicydów jest niepotrzebne, a nawet niewskazane w sadzie - lepiej jest zostawić mniej uciążliwe chwasty na zimę - pobierają jesienią azot który właściwie jest o tej porze roku nie potrzebny drzewom. Ja ściółkuję drzewa od wiosny, a na zimę zarastają. Chwasty w zimie powodują, że zbiera się wokół drzewa śnieg i nie przemarzają jak na "gołej" ziemi.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na korę i liście na pewno nie poleciał(brałem nisko dysze),a po ilu dniach widać pierwsze efekty działania?
MDembowsky
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 maja 2012, o 13:49

Pytanie o Roundup - oprysk

Post »

Witam. Mam Pytanie odnosnie użycia roundup - kilka tygodni temu robiłem oprysk Roundup, plyn byl przygotowany w tzw ulotkowy sposób - okolo 6 Litrow plynu. Po skonczonym oprysku zostalo mi nie wiecej niz 0,5 L. Niestety odstawilem go do garażu i zapomniałem. Az do dziś. Zona dzis użyła spryskiwacz. Do tego co bylo wlała dodatkowe 5L. aby z Topsinem spryskac iglaki. Czy mam juz płakać nad zniszczonymi roślinkami, czy jest szansa że tak rozcieńczony Roundup nie zniszczy roślin.

Dziekuje za pomoc.
M.D.
Winogrodek
200p
200p

Post »

Jeśli na liście i pień nie poleciało to będzie ok. U siebie nigdy nie uszkodziłem drzewa herbicydem, chociaz kiedyś wpadłem na pomysł prysnąć Rundupem. U znajomego sadownika widziałem totalnie zabite drzewa, ale mgła poleciała na sporą ilość liści. Po około 2 tygodniach powinno być już widać efekty. Przy glifosatach dużo zależy od temperatury - czym wyższa tym mocniej pali. Przy bardzo niskiej temperaturze bliskiej 0 efekty po kilku tygodniach. Miałem kiedyś śliwe z której wybijały wokół całe kępy dziczków jeszcze długo po ścięciu drzewa. Nie chciało mi się tego wyrywać bo było tego sporo więc dałem Rundump późną jesienią - wiosną dopiero były efekty - pustynia. Pozbyłem się odrośli, ale i trawy.
MDembowsky
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A może Winorodku w mojej sytuacji masz jakies doświadczenie. Roundup byl naprawde mocno rozcienczony, ..
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MDembowsky. Po miesiącu będzie wszystko jasne, ale korzenie i tak w pewnym stopniu będą uszkodzone.
MDembowsky
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

ekopom pisze:MDembowsky. Po miesiącu będzie wszystko jasne, ale korzenie i tak w pewnym stopniu będą uszkodzone.
czyli nie ma możliwości stwierdzenia, czy tak rozcienczony roundup zaszkodzi . jakie moga byc pierwsze objawy . Dzięki
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Korzenie przestaną pobierać wodę, jeśli otrzymały małą dawkę, to przez zraszanie igieł, krzew nie powinien usychać.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
MDembowsky
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

ekopom pisze:Korzenie przestaną pobierać wodę, jeśli otrzymały małą dawkę, to przez zraszanie igieł, krzew nie powinien usychać.
Dzięki za pomoc, mam nadzieje ze nic sie iglakom (kilka sosen lesnych, no i kilka jodel kaukaskich) nie stanie. czy korzenie wroca do normalnego funkcjonowania
Winogrodek
200p
200p

Post »

MDembowsky - u mnie tylko ja pryskam, więc wiem co było wczesniej używane. Z iglakami nie mam doświadczenia - nie pryskam ich niczym. Jedyna rada - herbicydy wypryskiwać do końca. Mało tego, ja potem kilka razy płukam opryskiwacz. Mam trochę krzewów winorosli a te niestety sa bardzo wrażliwe na herbicydy. Najlepiej mieć dwa opryskiwacze - jeden tylko do herbicydów.
MDembowsky
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Czyli jednym słowem jest szansa ze będą żyły. Dzięki
maskot4
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 wrz 2012, o 08:59

Roundup jakie stężenie,jak stosować

Post »

Wiatm jestem nowym dzialkowcem i jeszcze nie dorobiłem sie opryskiwacza ( chce jeszcze dolozyc i kupic jakiego marolexa a nie jakis chlam za 30 zl ) jak wyglada rozpuszczanie roundupa w zwykłej konewce ogrodeowej( konewka duza metalowa )
pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”