Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vojtekk1993
50p
50p
Od: 22 maja 2012, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Perukowiec podolski

Post »

Witam :wit
Ostatnio mój perukowiec zaczał zrzucać liście i marnieć . Co może być tego przyczyną ?

Obrazek

Mam nadzieję że nie uschnie ;:145
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Poczytaj wcześniej, było o tym w tym chyba wątku, to fytoftoroza na która perukowce są bardzo podatne. Ja mam ok.20 letni, wielki i szeroki krzew, z którego właśnie zostały marne resztki, jedna grubsza gałąź. Rósł, ale i co roku kilka gałęzi tracił. Najpierw z dużych gałęzi są odcinane mniejsze, zamarłe w ciągu lata, a potem i tak trzeba obciąć całe. Mój zaczął odbijać tego lata od ziemi mocniej niż zwykle, niejako dając do zrozumienia, że tamte stare, osłabione trzeba usunąć. Obcięte gałęzie miały ciemne pierścienie zamarłej tkanki. Doszłam do wniosku, że perukowce nie są zbyt długowiecznymi krzewami niestety :wink:
Młody porażony fytoftorozą może niestety po zimie nie odbić. Starszy odbije, ale obumarłe części trzeba odciąć. Młode można ratować i podlać środkiem p. grzybowym, na starsze już nie działa, środek nie dotrze do całej bryły korzeniowej.
Podatność na chorobę jest zależna od rodzaju gleby, na cięższej perukowce chorują znacznie częściej i to już młode. Wymagają lekkich i przepuszczalnych gleb.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Kiedyś gdzieś wyczytałem, że perukowce są znacznie bardziej długowieczne i mniej podatne na choroby w suchych i jałowych glebach ale za to znacznie wolniej w takich warunkach rosną. U mnie rośnie w bardzo ubogiej, piaszczystej glebie, którą pod perukowca tylko odkwasiłem poprzez wysypanie wokół niego warstwy tłucznia dolomitowego i ma po 8 latach zaledwie około 1,5 m x1,5 m ale nigdy nie chwyciła go jakaś choroba. Tą bardzo ubogą glebę w której rośnie zasilam jedynie co 2-3 lata popiołem drzewnym, który jest bardzo dobrym nawozem mineralnym zwłaszcza gdy pochodzi z drzew liściastych.
joladzola
100p
100p
Od: 27 maja 2012, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Halina za odpowiedz. Też tak pomyślałam i go przesadziłam .
Pozdrawiam Jolka
_fox_

Post »

Dobra wiadomość dla forumków chcących samemu ukorzeniać perukowca :) sadzonki / ok 15 cm/z piętką pozyskiwałem w końcu czerwca, ukorzeniacz i sadzone do gruntu w miejscu lekko ocienionym. Procent ukorzenienia niewielki ale to wina mojego długiego wyjazdu i musiały radzić sobie same ;:131 skazane były niestety na aurę, ale jest kilka sztuk z żywym listowiem, znak że się ukorzeniły i żyją, kilka zaschniętych musiałem wyrzucić.
Awatar użytkownika
vojtekk1993
50p
50p
Od: 22 maja 2012, o 19:50

Post »

vojtekk1993 pisze:Ostatnio mój perukowiec zaczał zrzucać liście i marnieć . Co może być tego przyczyną ?
Usunąłem sekatorem uschnięte części i zobaczymy co się będzie działo :|
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
Stachu 1956

Post »

vojtekk1993-wydaje mi się ,że zrobiłeś dobrze ucinając suche części.
Jednocześnie zaznaczam, że liściaste przycina się do 15 sierpnia, lub dopiero w październiku.

Ja chcąc zachować perukowiec jako małą krzewinkę obcinam kilka razy w roku.
Po każdym przycięciu z jednego kikuta wyrasta kilka nowych pędów.
Awatar użytkownika
agniesska76
50p
50p
Od: 9 lip 2012, o 13:33

Post »

vojtekk1993 miałam dokładnie takie same objawy na perukowcu od 4 lat dzisiaj wykopałam tego olbrzyma, nie będę już więcej patrzyć jak pięknie się rozwija wiosną, silnie rośnie latem a później znowu to częściowe usychanie poza tym bałam się o rośliny obok. Powodzenia życzę
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Roślinom obok nic by się raczej nie stało, to przypadłość perukowców, ale faktycznie wkurzające jest to letnie usychanie.
Awatar użytkownika
AHa
100p
100p
Od: 7 gru 2008, o 22:10

Post »

To jest zdjęcie z zeszłego roku, z października. Ciekawe, czy w tym roku też tak się wybarwi.

Obrazek
Anna
Awatar użytkownika
agniesska76
50p
50p
Od: 9 lip 2012, o 13:33

Post »

Roślinom obok nic by się raczej nie stało, to przypadłość perukowców, ale faktycznie wkurzające jest to letnie usychanie.

to przypadłość perukowców ale również klonów, katalp, wiązów i irg podobno.
Pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Kurczę ostatnio byłem w miejscu gdzie rośnie piękny perukowiec i ku mojemu zaskoczeniu firma przy której rośnie tak go poobcinała okropnie że wygląda jak oszkubek. Koszmar jakiś. Byłem w szoku że Ktoś kto nie ma pojęcia o przycinaniu i pielęgnacji tego krzewu dopuścił się takiej zbrodni. Dodam też że wycieli tam piękną krzewuszkę, derenia ozdobnego i kiwi tylko dlatego że nie chciało im się liści zgrabiać i woleli wszystko wyciąć i odsłonić paskudną ścianę. Ja nie rozumie takiego czegoś. ;:185
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo nastała moda na cięcie wszystkiego co popadnie na drapaki i kikuty.Dziś widziałam piękną niegdyś brzozę, której teraz ścięto 3/4 z góry pozostawiając gruby pień i po bokach jedno piętro najniższych gałęzi.Zbrodnia! :twisted:
Zastanawia mnie co przyczyniło się do spopularyzowania tej mody.Tak myślę, że chyba moda na 'kulki' i 'pendule' i wszystko co szczepione, a jak nie można sobie na to pozwolić, to trzeba obciachać starsze i przy okazji oszpecić i zniszczyć.

Wracając do tematu, to niestety starsze perukowce, szczególnie na wilgotniejszych glebach, niezbyt dla nich sprzyjających zaczynają z czasem powoli zamierać.U mojego ponad 20 letniego tak się dzieje, ale od dołu zaczynają wybijać nowe, silne pędy.Uznałam, że krzew sam daje znak do odmłodzenia i te stare (pół suche i skarłowaciałe) trzeba wyciąć, bo młode inaczej niezbyt chcą rosnąć.
piotrkalisz
200p
200p
Od: 8 paź 2012, o 19:53

Post »

Mój perukowiec ... z bliska

Obrazek

proszę o poradę ... opadły mu liście z jednej gałązki .... wyciąć ją czy odbije :?:
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jesienią nic się w perukowcach nie wycina.Zostaw zrobisz wiosną jak będzie widać gdzie odbija.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”