Datura - praktyczne porady - cz.2 (06.2011-10.2012)
-
- 50p
- Od: 16 gru 2010, o 21:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura - praktyczne porady - cz.2
KarolinaC - mam taką daturkę, której badylki dostałam koniec listopada i zdążyły się ukorzenić, ale przez całą zimę miałam ją na parapecie i ładnie rosła, na wiosnę ją przesadziłam. Tydzień temu miałam z tej daturki pierwszy kwiatek, teraz czekam na następne. Wiadomo, że nie będzie ich tyle ile mają starsze datury, ale zawsze coś na pocieszenie.
Irena
A u mnie na jednej daturze masowy wysyp zielonych gąsienic. Żrą liscie i kwiaty ztłukłam już ze 20. Jednego dnia wydaje się, ze już ich nie ma a następnego są nowe. Co z tym robić?
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2012, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aneri66 dziękuję, czyli jest szansa:) ciesze się z tego bardzo nawet jeśli to będzie tylko 1 kwiatuszek:) mam je na południowym oknie ole osłonięte przed duże drzewo.
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 50p
- Od: 16 gru 2010, o 21:00
aniaw - ja miałam tylko jedną taką gąsienicę i nie wiem co masz zrobić może ktoś da ci jakąś dobrą radę, ja niestety nie mogę ci pomóc.
Irena
- katrin95
- 50p
- Od: 7 cze 2012, o 18:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
moją daturę też zaatakowały gąsienice ale już je załatwiłam mam nadzieją że to poskutkuje
pozdrawiam kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p3084877" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p3084877" onclick="window.open(this.href);return false;
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Witam,
w tym roku po raz pierwszy spróbowałem posadzić daturę w gruncie. Na dodatek zrobiłem to w ogrodzie leśnym i efekt przeszedł moje oczekiwania. Roślina ma ponad 2,5 metra wysokości, ładnie rozwinięta a kwiatów ma sporo - mogłoby być ich więcej. Ale są młode pąki w znacznie większej ilości
Natomiast druga datura standardowo rośnie w donicy w ogródku przydomowym. I mimo spalenia liści na początku sezonu przedawkowanym opryskiem Blossom Boosterem też wyglada ładnie
w tym roku po raz pierwszy spróbowałem posadzić daturę w gruncie. Na dodatek zrobiłem to w ogrodzie leśnym i efekt przeszedł moje oczekiwania. Roślina ma ponad 2,5 metra wysokości, ładnie rozwinięta a kwiatów ma sporo - mogłoby być ich więcej. Ale są młode pąki w znacznie większej ilości
Natomiast druga datura standardowo rośnie w donicy w ogródku przydomowym. I mimo spalenia liści na początku sezonu przedawkowanym opryskiem Blossom Boosterem też wyglada ładnie
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
Podziwiam Wasze piękności z całego serca.
Andrzeju, powiedz, co zamierzasz teraz z tą daturą, która rośnie w gruncie? Wykopiesz ją na zimę?
Andrzeju, powiedz, co zamierzasz teraz z tą daturą, która rośnie w gruncie? Wykopiesz ją na zimę?
katrin95 czym je załatwiłaś jeśli wolno spytać. Bo ja na razie robię to ręcznie ale z mizernym efektem.
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Oczywiście wykopie, ale przed tym obetne gałęzie na jakieś pół metra. Więc nie widzę problemów. Aha, korzenie też można obciąć. Mam nadzieję, że w następnym sezonie też będzie dobrze.Lineta pisze:Podziwiam Wasze piękności z całego serca.
Andrzeju, powiedz, co zamierzasz teraz z tą daturą, która ośnie w gruncie? Wykopiesz ją na zimę?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
Ja swoje datury w tym roku popasłam nawozami i mają sporo pąków i kwiatow teraz widzę zę to rzeczywiście żarłoki, od dwóch lat próbowałam się od badylka( forumowego) dochować datur i tegoroczne badylki mają już jakieś 1,5 m i pąki
Uploaded with ImageShack.us
kupione też pięknie kwitną
kupione też pięknie kwitną
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale Wam pieknie kwitna