Szukam jakiegoś pnącza całorocznego...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sie 2012, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szukam jakiegoś pnącza całorocznego...
Jak w temacie wiec szukam jakiegos pnacza calorocznego aby oslonic taras latem (strona poludniowa) oraz wejscie werande (strona polnocna). Myslalam o czym so szybko rosnie i moze najsc na budynek, co kwitnie moze zmienia kolory na jesien?...Mam nadzieje ze nie mam za duzo wymagan i cos mi podpowiecie? W tym roku posadzilam groszek ozdobny ale nie jestem zadowolona poniewaz rosnie wolno i jest to roslina jednoroczna...Pomozecie?
- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szukam jakiegos pnacza calorocznego...
Proponuje winobluszcz albo męczennice. W naszym klimacie często zimuje bez problemu-moja przezimowała
albo zimozielony bluszcz, niestety ani bluszcz ani winobluszcz nie kwitną.
albo zimozielony bluszcz, niestety ani bluszcz ani winobluszcz nie kwitną.
Musisz wiedzieć, że szybko rosnące pnącza (winobluszcze, rdest Auberta) tworzą ciężką masę liści, wymagają silnych podpór. Te kratki są zdecydowanie za słabe i raczej na klematisy, różę pnącą, akebię lub jednoroczne wilce i np. chmiel japoński, albo jakoś to połączyć. Łatwiej też takie kratki konserwować, a jak coś mocno je obrośnie, to szybko zbutwieją od wilgoci i słabego przepływu powietrza.
No i lepszy na tarasie w naszym klimacie jest półcień, niż cień
Może jakiś wiciokrzew, który bardzo długo i bardzo ładnie kwitnie latem i dość szybko rośnie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Kratki sa dosc grube na zdjeciu tego nie widac i sa przywiercone do wewnatrz skrzynek. Ponadto sa podparte kazda ze soba gorna konstrukcja wiec nawet nie drgna. Wiec mysle ze dalyby rade ale zaniepoilas mnie konserwacja, butwa i wilgocia z tym masz zdecydowanie racje...selli7 pisze:Musisz wiedzieć, że szybko rosnące pnącza (winobluszcze, rdest Auberta) tworzą ciężką masę liści, wymagają silnych podpór.Te kratki są zdecydowanie za słabe i raczej na klematisy, różę pnącą, akebię lub jednoroczne wilce i np. chmiel japoński, albo jakoś to połączyć.Łatwiej też takie kratki konserwować, a jak coś mocno je obrośnie, to szybko zbutwieją od wilgoci i słabego przepływu powietrza.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Z waszych propozycji spodobal mi sie wiciokrzew i mysle ze wsadze chociaz jeden wionobluszcz...Sprobuje. Czy moge jeszcze teraz czy poczekac do wiosny? U nas zimy lekkie bez duzych mrozow...co myslicie?
- constancja
- Od: 5 sie 2012, o 23:38
Na północnej stronie zaproponuję pnącą hortensję. Pięknie kwitnie, ładnie pachnie i lubi cień.kaskaszkocja pisze:Jak w temacie wiec szukam jakiegos pnacza calorocznego aby oslonic taras latem (strona poludniowa) oraz wejscie werande (strona polnocna). Myslalam o czym so szybko rosnie i moze najsc na budynek, co kwitnie moze zmienia kolory na jesien?...Mam nadzieje ze nie mam za duzo wymagan i coś mi podpowiecie?
Na stronę południową nasadziłabym winobluszcz ( cała gama czerwieni i brązów jesienią)
i (żeby spełniał wszystkie Twoje wymagania ... czyli zakwitł ) puściłabym gdzieniegdzie po jednym pędzie wilca.
Wilec jest jednoroczny, ma kilka odmian kolorystycznych. Co roku możesz mieć inny kolor "kwiatów winobluszczu".
Winobluszcz nie jest zimozielony i to może być jego zaleta... dożo słońca zimą... wiosną półcień, a latem pełny, dający
wytchnienie w upale dni cień.
Problem konserwacji kratek też można łatwo rozwiązać np. poprzez poprowadzenie zieleniny obok.
Do górnej listwy wiążemy linki co jakieś 10cm i mocujemy szpilkami (mogą być od starego namiotu)
do ziemi. Popijając kawkę lub coś mocniejszego pilnujemy pupila coby po linkach się wspinał,
a nie po kratownicy Tak prowadzony winobluszcz nie będzie zagrażał drewnu tylko je chronił
przed słońcem i deszczem.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dziekuje za pomoc:) Zrobie zatem tak jak piszesz:)
A co proponujesz mi na kratke północna na werandę dzielącą mnie z sąsiadką na długości 1.50cm tylko tak aby rozslinka bylo zimozielona? Mieszkam w blizniaku i mam cudowna sasiadke starsza Pani ale bardzo gadatliwa i znam już cala historie jej rodziny...ahhh Swojej tak dobrze nie znam:P
A co proponujesz mi na kratke północna na werandę dzielącą mnie z sąsiadką na długości 1.50cm tylko tak aby rozslinka bylo zimozielona? Mieszkam w blizniaku i mam cudowna sasiadke starsza Pani ale bardzo gadatliwa i znam już cala historie jej rodziny...ahhh Swojej tak dobrze nie znam:P
- constancja
- Od: 5 sie 2012, o 23:38
Beton?
No dobra... żartowałam.
Koniecznie pnącze?
No dobra... żartowałam.
Koniecznie pnącze?
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
-
- 20p - Rozkręcam się...
hihihihi:) z tym betonem to niezle ale niestety nie moge wysoko sie odgrodzic bo to przod dzialki i nie pozwalaja mi na to przepisy.
Myslalam o pnaczu bo pojdzie ladnie po kratce. Podsylam zdjecie na ktorym niestety jeszcze nie wykonczona weranda w tym momencie juz jest nowy dlugi dach na calosc i pomyslalam aby kratke polaczyc do dachu i poprowadzic pnacze? cosik tak nabazgralam niby kratke:)
Myslalam o pnaczu bo pojdzie ladnie po kratce. Podsylam zdjecie na ktorym niestety jeszcze nie wykonczona weranda w tym momencie juz jest nowy dlugi dach na calosc i pomyslalam aby kratke polaczyc do dachu i poprowadzic pnacze? cosik tak nabazgralam niby kratke:)
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Dwa kolumnowe iglaki a pomiędzy nimi jakiś wysoki krzew lub małe drzewko ozdobne.
Przed wejściem lepiej wygląda coś bardziej uporządkowanego w formie, czyli proponowane kolumnowe iglaki.
Co do wiciokrzewów proponuję Wiciokrzew Zaostrzony.Pięknie kwitnie ,pachnie jak bajka ,zimozielony.To znaczy w ciężkie zimy przemarza,ale się regeneruje.Bardzo szybko rośnie.Mam go trzy lata.W jedną zimę liście miał do przyszłego sezonu,w drugim do lutego a w tym zmarzł ale odbił z korzenia i już w tej chwili ma ponad 3 m wysokości.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.