Tunbergia(Thunbergia alata ) Cz.1
Re: Tunbergia chora
Witam,
dziękuję za podpowiedź. Nie ma na tunbergii przędy którą ponoć zostawia przędziorek. Czy mimo to może to być ten szkodnik?
pozdrawiam
Emilia
dziękuję za podpowiedź. Nie ma na tunbergii przędy którą ponoć zostawia przędziorek. Czy mimo to może to być ten szkodnik?
pozdrawiam
Emilia
-
- 50p
- Od: 4 sie 2010, o 14:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tunbergia - jak uprawiać?
mi pani w skepie powiedziala kiedys ze baaardzo zadko udaja sie siewy tunbergi, ze to prawie nie mozliwe, dlatego lepiej kupic gotowa sadszonke, nie kupilam bo wydaje mi sie ze 12 zł za roslinke jednoroczna to za duzo.. a teraz czytam i jestem w szoku... nie dosc ze mozna wysiac, to jeszcze przezimowac. Ktos ma kilka odmian i podzieli sie nasionkami? chcialabym, od kogos to posiada wiecej niz 1-2 odmiany,a by nie kombinowac z przesylkami=) jeśli tak bylabym bardzo wdzieczna:)
- elusia57
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
Moja tumbergia już praktycznie uschła, wygląda jakby zaatakował ją jakiś przędziorek
mimo tego zawiązała nasiona i kilka już zebrałam. Czy nasiona tunbergii trzeba stratyfikować czy przechowywać do wiosny w domowych warunkach? Proszę podpowiedzcie:)
Tunbergie na zdjęciach godne pozazdroszczenia.

Tunbergie na zdjęciach godne pozazdroszczenia.
Pozdrawiam Elżbieta
- polanka
- 100p
- Od: 19 gru 2009, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uprawiam dwie thunbergie - wieloletnią grandiflorę i jednoroczna alatę.

Kiedy człowiek zabije ostatnie zwierzę i spali ostatnie drzewo - przekona się, że pieniędzy nie można zjeść.
Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 6 maja 2011, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja grandiflora w tym roku nie popisuje się wieloma kwiatami lecz przyrosty ma wielometrowe .
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet

- elusia57
- 100p
Super wygląda Twoja Tumbergia, maja praktycznie juz padła wygląda w doniczce bardzo nieciekawie. Przypuszczam że cały proces zniszczenia mogę zawdzięczać przędziorkowi.
Pozdrawiam Elżbieta
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Adam, ale piękność
Pamiętasz, ile z ilu nasionek? Co robisz z nią na zimę? Aż szkoda, by się zmarnowała, tyle, że chyba ona jednoroczna jest...
Moja uprawa szła marnie. Ale i tak z 1 nasionka, które wykiełkowało i się uchowało mam piekną roslinę, która od jakiegos tygodnia kwitnie całkiem obficie. Poczekam na jeszcze kilka kwiatków i wkleje zdjęcie.

Moja uprawa szła marnie. Ale i tak z 1 nasionka, które wykiełkowało i się uchowało mam piekną roslinę, która od jakiegos tygodnia kwitnie całkiem obficie. Poczekam na jeszcze kilka kwiatków i wkleje zdjęcie.
- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
nie wiedzialam,ze sa wieloletnie .Napisz mi prosze,bo nie wiem ktora jest wieloletniapolanka pisze:Uprawiam dwie thunbergie - wieloletnią grandiflorę i jednoroczna alatę.

Piękne macie te tunbergie!!!
-
- 200p
Moja grandiflora po kiepskim kwitnięciu letnim teraz zaczyna naprawdę kwitnąć.Ciekawe czy to przez bardzo ciepłe lato
Pozdrawiam Emet

Pozdrawiam Emet

- elusia57
- 100p
moja zwykła Tunbergia po opryskaniu na przędziorka teraz zbiera się do rośnięcia, zaczyna kwitnąć i wypuszcza nowe pędy. Nie wiem czy ją jeszcze zasilać, czy dać sobie spokój.
Pozdrawiam Elżbieta
-
- 200p
Moja grandiflora.

Pozdrawiam Emet

- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Emet - piękna. Czy zimowałeś kiedyś zwykłą tunbergię, tę żółtą? Czy ktoś ma doświadczenie w zbieraniu nasion? Ja szukam i szukam i znaleźć nie mogę
-
- 200p
Nigdy nie zimowałem żółtej.Nasiona kupić można w każdym sklepie ogrodniczym za 1zł.Mogę Ci kupić u mnie i wysłać.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet