Paulownia puszysta(P.tomentosa)Cesarskie drzewo

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Paulownia - przesadzenie

Post »

Dostałam maciupeństwo , prawie jesienią, dosłownie trzylistkowe maciupeństwo z nasionka.
Przechowałam , na hali obok biura , a tam temperatura 8-10 stopni, wiosną długo się zbierała .
Dzisiaj ma 9 liści , ale ja jeszcze boję się ją zostawić w ogrodzie.
Faktem jest , że dla roślin miałam mało czasu tego lata , dwa razy byłam w szpitalu.
Więc może też jest trochę zaniedbana.
Tak czy tak , jeżeli właścicielka się pozbierała , to i paulownia się pozbiera , ale w tym roku jeszcze boję sie ją zostawić w ogrodzie.
Ja mieszkam na Górnym Śląsku , gdzie aura ciut łaskawsza , niż w innych regionach.
Jednak po pogromie w ogrodzie ostatniej zimy , taka decyzja wydaje mi się słuszna.
Awatar użytkownika
Malgorzata284
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 gru 2010, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cesarskie drzewo - Paulownia puszysta

Post »

Świetny pomysł Marka z tym ukorzenianiem odrostów.Mam nadzieję,że mi też się uda.Z powodu ostrych sądeckich zim moja Paulownia co roku przemarza i na szczęście odbija od korzeni .Pogodziłam się już z tym ,że nie doczekam kwitnienia- prowadzę ją jak bylinę - a ona odwdzięcza się co roku większymi liśćmi :)
Pozdrawiam - Małgorzata
kaskaszkocja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sie 2012, o 20:38

Post »

Witajcie:)
Jak bardzo sie ciesze ze znalazlam to forum. Mysle ze przesledzilam wszystkie stronki:) No wiec i mnie urzekla ta piekna roslinka. Mieszkam w szkocji wiec mam nadzieje ze ten klimat bedzie jej bardziej sprzyjal ze wzgledu na nie tak srogie jak polskie zimy. Co prawda lata mamy tu chlodniejsze ale sloneczko tez u nas swieci i czasami mocniej przygrzeje :) No wiec 3 miesiace temu kupilam nasionka i oto mi cos tu wykielkowalo:) Prosze o rade co mam zrobic na zime? to znaczy w tym momencie roslinki sa w folii ale co zimowa pora? Nie mam garazu ani tez piwnicy wiec czy mam je zabrac do domu? Przesadzic je do wiekszych doniczek? Prosze o rade :) Podsylam zdjecia mojej kochanej Paulowni:) Obrazek
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

kaskaszkocja Czy os wysiewu do takiego rozmiaru minęło 3 miesiące , czy zasiałaś później niż kupiłaś?
Mam zamiar wysiać bliżej wiosny i nie wiem ile wcześniej mogę to zrobić, by od razu do gruntu wysadzić.
kaskaszkocja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Zasialam pozniej niz kupilam. Teraz minely dwa miesiace od jej zasiania czyli trzeba troche poczekac.
Ponoc pomalu zaczyna aby pozniej to nadrobic :)
kaskaszkocja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

ja tez sie ciesze bo paulownia rosnie w oczach:) Podpowiedzcie mi tylko co mam zrobic zimowa pora? przesadzic w duze doniczki i do domu?
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

kaskaszkocja czekam razem z tobą na odpowiedz :tan , ja mam malutką paulownie, dwa tygodnie temu przyszła do mnie listem aż ze śląska :heja ale przeżyła i mam wrażenie że już urosła ;:138 , jutro wrzucę fotkę ;:177 . Daroczyńca mój powiedział żebym wsadziła do ziemi i na zimę DOBRZE okryła, i mam zamiar ją obsypać trocinami, słomą i na to jutowy worek, nie mam pojęcia czy dobry mam plan. Na prosty rozum wydaje się że tak...póki mała :;230
ofti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 kwie 2012, o 06:58

Post »

Witam

Proszę o pomoc - coś mi obżera moją roślinkę. Jak ją zabezpieczyć?

Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c96 ... 332a7.html

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przejrzałam ten wątek - choć mogłyście zrobić to Wy by znaleźć odpowiedź za swój problem z zimowaniem siewki paulowni.
Myślę,że lepszym rozwiązaniem będzie zimowanie ich w pomieszczeniu.
Zima może spłatać nam figla tak jak poprzednia.
A Wasze paulownie nie mają jeszcze zdrewniałych pni zapewne.
kaskaszkocja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziekuje za pomoc. Przejrzalam wszystkie watki dotyczace paulowni i niestety nie znalazlam odpowiedzi na moje pytania. Byc moze przeoczylam? Nie wiem :( Jezeli moglabys mi tylko podpowiedziec czy powinnam na zime paulownie przesadzic w wieksze donice ? Na razie mam w malych skrzynkach siewkach. Dodatkowo nie posiadam piwnicy ani garazu wiec boje sie troche czy w domu nie bedzie za ciepło im zima? ale zrobie tak jak piszesz... Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Według mnie powinnaś przesadzić je do większych donic , nie wiem jaki macie klimat w szkocji zimą , ale trzymaj ją max długo jak się da na zewnątrz , jeśli nadejdą mrozy zabierz do domu , trzymaj w najbardziej chłodnym pomieszczeniu , nie przejmuj się jeśli opadną liście , podlewanie ogranicz do minimum , tylko aby nie wyschła ziemia .
Szkoda że nie wysiałaś ich zimą , wtedy od wiosny miałyby cały sezon na to aby sobie podrosły. :wit
SLIMI
200p
200p
Od: 21 kwie 2010, o 11:11

Post »

Zajrzyj pod liście i znajdź winowajcę. Co zrobisz z winowajcą pozostawiam tobie :)
Awatar użytkownika
czysta
100p
100p
Od: 25 kwie 2012, o 14:27

Post »

Witam :wit Kiedyś już miałam Paulownię tomentosa dwa sezony ale niestety jako studentka wyjechałam, w domu nikt mi ich nie schował jak przyszedł silny mróz w maju i padły. W tym roku postanowiłam wysiać nasionka i mam może z 10 okazów. Wysiewałam pod koniec stycznia. Dopiero w lipcu jedną posadziłam do gruntu w MOIM ;:138 własnym, nowiuśkim ogrodzie, który zaczynam zazieleniać :) Paulownia szybko tam urosła i jak mam jechać do nowego ogrodu (dosyć rzadko tam bywam bo jeszcze tam nie mieszkam) i ją odwiedzić to :heja Ziemia w tym miejscu jest bardzo pulchna bo chwasty tam lekko wychodzą z całymi korzeniami. Zrobiłam jej warstwę kory sosnowej żeby wilgoć nie uciekała skoro rzadko mam okazję tam być. Ciekawa jestem czy przetrwa zimę... W sobotę oderwałam jej 3 dolne liście by drewniał pień. Kilka małych sztuk chcę zamienić (najlepiej odbiór osobisty) na jakieś inne roślinki ale to chyba niedługo stworzę oddzielny wątek. pa :wit Obrazek

z oberwanymi, niedługo kolejne dwa oberwę a resztę ale poczekam aż same oblecą albo powtórzę czynność ;)
Obrazek
Zapraszam do mojego wątku odnośnie Lagerstroemi http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=63329" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”